Обговорення:Брана

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Це сторінка обговорень та пропозицій для статті Брана

Пропоную до уваги читачів скорочений конспект лекції "Квантова космологія народження Всесвіту"

1. Багатовимірні моделі простору-часу (Струнна космологія)

Проблеми стандартної космології - це сингулярність і природа інфляції. Проблема сингулярності полягає у тому, що екстраполяція розширення Всесвіту призводить до нескінченної густини у початковий момент часу. Для розв"язання цих проблем необхідна квантова гравітація, яка описує речовину з планківськими параметрами. Перспективний варіант квантової гравітації - теорія суперструн. Це теорія 1-вимірних частинок з суперсиметрією бозонів і ферміонів. В 1995 5 10-вимірних теорій суперструн були об"єднані в 11-вимірну М-теорію бран. В компактифікованому просторі струни мають поступальні (імпульсні) і навиткові моди, які дуальні між собою. За Великий Вибух можна вважати анігіляцію протилежних навиткових мод. Підпростори розмірності N анігілюють у просторі розмірності 2N+1. Тому існування одновимірних бран призводить до тривимірності простору. Проблема сингулярності знімається, якщо вважати, що Всесвіт утворився в результаті випадкової флуктуації.

2. Макроскопічні додаткові розмірності (Бранна космологія)

У КТП є проблема ієрархії мас, яка проявляється, наприклад, у великому відношенні планківської маси до маси протона. У бранній космології для її розв"язання припускається, що гравітація поширюється у додатковому 5 вимірі. Додатковий вимір може мати макроскопічний радіус кривини, до 1 мм. В моделі Рандалл-Сандрама 5 вимір необмежений, а Всесвіт утворюється в результаті зіткнення двох бран. Ця модель також пояснює мале значення космологічної сталої.

Питання з бранної космології, які можна використати для покращення статті

1. Чи правильно, що 2 брани дотикнулися в 1 точці і Великий Вибух мав центр?

2. Яким космологічним масштабам відповідає дотикання бран, Великий Вибух і відділення гравітаційної взаємодії?

3. Як відбувається компактифікація або розгортання додаткових вимірів у бранній космології?

4. В деяких моделях бранної космології кожна суперчастинка є струною і з’єднує наш Всесвіт з іншим за допомогою орбіфолду. Як при цьому відбувається взаємодія двох всесвітів? Яку роль тоді відіграє зіткнення бран і Великий Вибух? Як часто можуть дотикатися 2 всесвіти, з’єднані орбіфолдами?

5. Які можливі сценарії бранної космології в моделі ТеВ-ної гравітації?

6. Як відривається гравітон від брани і як змінюється при цьому його енергія?

7. Яким чином велика кількість нескінченних бран може бути занурена у багатовимірний простір?

Відповіді Штанова Ю.В., співробітника інституту теоретичної фізики ім.Боголюбова

1. Це дуже частинний випадок бранноï космологіï, незаслужено розповсюджений засобами масовоï інформаціï. Брани плоскі і ідеально паралельні, вони дотикнулися одразу всім нескінченним об'ємом. Ця теорія може замінити інфляцію. При дотиканні виникають квантові флуктуаціï, які утворюють структуру.

2. Розумна температура - від планківськоï до великого об'єднання. Повинна буть набагато більше нуклеосинтезу, щоб могли утворитися всі частинки стандартноï моделі.

3. В багатовимірних теоріях є велика проблема утримання 6 вимірів згорнутими. Розгортання залежить від тензора енергіï-імпульсу матеріï. У нього можуть буть різні недіагональні компоненти, які наприклад можуть відповідати інфлатону і викликати інфляцію. Через те, що многовидів Калабі-Яу 10000, теорія суперструн втратила надію передбачати експерименти і теоретики придумали ландшафт всесвітів.

4. Орбіфолд - це коло, яке перетворилося на відрізок в результаті ототожнення протилежних точок по горизонталі. Коло було з симетріï розв'язку рівнянь квантової теорії поля. В теоріï Рандал-Сандрама брани на кінцях відрізку, плоскі і нерухомі. Ця теорія придумана для пояснення малості гравітаційноï і космологічноï сталоï. Друга брана на орбіфолді взята з багатовимірноï космологіï. Там вона була потрібна щоб не було сингулярностей метрики. Оскільки наш всесвіт має речовину і розширюється, в теорію Рандал-Сандрама додали метрику анти-де-Сіттера. Відстань по орбіфолду зростає, величина невідома, довільна, якщо спочатку була планківська, то зараз може бути хаблівська. Якщо брани дотикнулися, то стала одна.

5. В тевній гравітаціï у коллайдері може зрости гравітаційна стала, почнуть народжуватись екзотичні важкі гравітони і чорні діри, ïх можна буде виявити по втраті енергіï. У них може бути складний спектр мас.

6. Частинка - це розімкнена струна, двома кінцями приліплена до брани. Гравітон - петля, що утворюється пересполученням або відбруньковуванням. Він міг би облетіти орбіфолд і викликати гравітаційну луну. Гравітон - це хвиля, яка проявняється на поверхні брани, а в товщі орбіфолду - ні. При цьому його сила в 5 вимірі несуттєва.

7. Модель Рандал-Сандрама іграшкова. Ландшафт суперструн може являти собою нескінченний 10-вимірний простір, в якому можуть буть брани довільноï розмірності, які взаємодіють і еволюціонують довільним чином.

Більш докладні відповіді на ці та інші питання бранної космології можуть бути знайдені в оригінальних наукових роботах за адресою:

http://xstructure.inr.ac.ru/x-bin/theme3.py?level=2&index1=-197206