Обговорення:Вікіновини

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Dmitry Kazany 22:30, 20 Січ 2005 (UTC) Такі є попередні міркування:

1. Базові інформаційні напрями (категорії статей):

1.1. Категорії новин

  • Політика
  • Економіка
  • Наука
    • Інформатика -- доцільно створити окремий розділ для цієї теми, інакше вона буде "перебивати" все інше в загальному розділі
  • Культура
  • Цікаві події

Наприклад, в англійскій версії взагалі немає системи категорій (точніше вона є, але абсолютно анархічна) -- там це просто стрічка новин. В німецікій версії є категоризація, але вона абсолютно німецька (з Umwelt та Recht як окремими категоріями) -- і для нас не дуже стандартна.

Така система категорій відповідно повинна бути одним з блоків на головній сторінці, щоби можна було легко орієнтуватись за напрямами та здійснювати фільтрацію новин.

1.2. Географія новин

Вважаю, що такі теми, як "Політика" та "Економіка" повинні мати співвідношення десь 80/20 щодо українських-світових новин. В інших -- довільно.

2. Періодичність поновлення та співвідношення об'ємів

Таку мегастрічку мікроновин, як "Майдан" створювати немає сенсу. Гадаю, потрібно виокремлювати 4-5 головних політичних подій, 1-2 економічні, 2-3 наукові та ін. в ті дні, коли країна працює в "звичному режимі".

Але тут питання насправді концептуальне. Чи створювати чергову "політичну стрічку", яких просто безліч з одним і тим же. Чи, може, робити наголос на науковому напряму (який кореспондує певним чином з сусідньою енциклопедією), щи щос ще...

Для розділу "Політика" бажано дотримуватись схеми "он-лайн", інакше не цікаво, особливо в "критичні дні", тоді як для інших розділів можна писати новини один-два рази в день.

3. Джерела інформації

Гадаю, що комплексів тут не потрібно, і якщо ця стрічка повинна бути певним узагальненням, то на якийсь "ексклюзив" розраховувати не варто, і забезпечувати буде його нікому.

Моє бачення ВікіНовин[ред. код]

орієнтовна періодичність поновлення
Постійно (24/7/31/365) ;) Як тільки у когось з*являться новина - він її публікує
основні інформаційні напрями (Україна, Світ, Наука, Культура, Погодна карта, ін.) та орієнтовне співвідношення між цими напрямами. А також можливість розділення відповідальності за такі вектори між кореспондентами
Я вважаю, що новини мають бути на 95% українськими, останні 5% - це дуже-дуже важливі новини інших країн
Dmitry Kazany 23:38, 20 Січ 2005 (UTC) Це є питання, так би мовити, "зализаності". Тут є дві крайнощі: одна -- існуюча англійська чи німецька стрічка Вікі, де по три новини в день. Інша -- це "Народні новини" Майдану, абсолютно еклектична підбірка "чого завгодно", тенденційного, неоднозначного, еклектичного, другорядного і таке інше. Тобто повна "анархія и бєзпрєдєл".
Ця відповідь одразу на два Ваших питання. У УА-ВікіНьюз потрібно створити декілька груп новин (культура, політика, та ін.), по яким будуть писатися новини. Якщо народження теля у якомось силі буди підпадати до якоїсь категорії, то чому і ні? Але це наврядче. Крім того, новина потрібна бути інтересною не лише кореспонденту, а й як наймога більшої кількості читачів. Крім того, потрібно буде робити наголос на ексклюзивності матеріалів. Крім наведених Вами "Народних Новин" на Майдані, є ще проект http://nesam.net.ua, де новини публікують окремі люди (деякі з них професійні журналісти), і там дуже багато ексклюзиву. Подібне треба буде робити і на УА-ВікіНьюз. --inetd 15:57, 22 Січ 2005 (UTC)

Тому слід задати питання: для кого створюється ця стрічка. Для дописувача (такі як Майдан -- все рівно для отримання повної картини дня слід звертатись до інших сайтів) чи для читача (тобто зважений дайджест дня, який можна прочитати за 15 хвилин максимум). Якщо це стрічка, де кількість новин за день буде досить великою, то вікіновини для зручного редагування не створюють належного механізму -- там уся стрічка редагується одноразово, а такі "промислові" новинні сайти потребують інтерфесу вигляду "запостив-натиснув-порядок". Тобто чи це новини "заради тусовки", чи новини заради інформації? Так, є благородні намагання створити саме "народні новини" та покористуватись тією ідеєю, яка спрацювала на "майдані". Але знову повторюю: тут є специфіка технічна своя поповнення стрічки новин, вона дещо складніша (наскільки я зрозумів), і не пристосована для такого темпу і маштабів. З іншого боку, створення ще одного "дайджесту дня" -- річ абсолютно нецікава, сто-разів-бачена, такого добра і так забагато в інтернеті. От тут є дилема.

базові джерела інформації за запланованими інформаційними напрямами
на вибір кореспондента. Це можуть бути новини з власного міста, новини з інтернет ЗМІ, новини з теле-ЗМІ та т.і. Але обов*язково повинно бути посилання на джерело з якого ця новина.
адміністрування та редагування -- щодо персоналій та щодо моделі
Користувачі, які зараз додали себе до переліку, мають бути адміністраторами (за їх згодою). Адміністратори між собою обговорюють графік, напрямки праці та спільні домовлености щодо адміністрування.
Dmitry Kazany 23:38, 20 Січ 2005 (UTC)знову питання: для кого створюються новини. У мене в селі Христинівці окотилася корова, це моя велика радість, і я збираюсь тут вести щоденник малого теляти, щоби вся Україна раділа зі мною. Така стрічка потрібна?
чи будуть новини "скидатись" в якийсь пул, а потім обиратись головні редактором, чи як?
На мій погляд в цьому не має сенсу. Задум ВікіНовин - найскоріші, найповніші, найчесніші новини з України. І ВікіНовини не газета, щоб головний редактор отбирав новини
структура головної інфо-сторінки
календар, стрічка новин (якщо їх буде багато, то поділена на регіони), головна новина дня і головна новина часу (якщо новин буде багато), каталог новин за їх напрямом (культура, політика, та т.і.)

--inetd 23:08, 20 Січ 2005 (UTC)