Обговорення:Кріостат

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

з рос. вікі:

кріостат - термостат, в якому робочий об'єм підтримується при низькій температуре за рахунок стороннього джерела холоду. Зазвичай як таке джерело використовують рідкі гази з низькими температурами конденсації (азот, водень, гелій і ін.) - тобто хладагенти.

У будь-якому кріостате необхідна теплоізоляція робочого об'єму від навколишнього середовища. Природно, чим нижче температура робочого об'єму, тим вище за вимогу до теплоізоляції. У кріостатах, що заповнюються рідким азотом або кисеньом, часто використовується високовакуумна теплоізоляція. Для гелієвих кріостатов такої ізоляції недостатньо, тому, щоб зменшити втрати за рахунок випромінювання тепла з наружніх стінок необхідно знизити їх температуру, що досягається охолоджуванням стінок допоміжним хладоагентом (наприклад, рідким азотом).

Температуру робочого об'єму в кріостате регулюють, змінюючи тиск пари над тим, що заповнює кріостат хладоагентом або підігріваючи пари хладоагента.

Класифікація кріостатов[ред. код]

Кріостати розрізняються

  • по роду вживаного хладоагента (азотні, гелієві, водневі і т. д.);
  • по матеріалу, з якого вони сделани (скляні, металеві, пластмасові);
  • по назначенію (для радіотехнічних, оптичних і ін. досліджень, для надпровідних магнітів, приймачів випромінювання і т. д.).

Див. також[ред. код]

de:kryostat uk:кріостат