Обговорення:Неоліт на території України

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Тут нема жодного джерела.

Відповідною є і якість тексту. Тому спеціально для скептиків, які почнуть "відкатувати" назад мої зміни, аргументую основні правки:

1. 13 тис. р. тому - перехід від плейстоцену до голоцену. У цей час прекерамічний неоліт починається на Близькому Сході, а не в Україні. У нас це початок мезоліту!

2. Про наземні будівлі - "халупи". Наземними були і палеолітичні будинки з кісток мамута, наприклад, в Мезіні, Межирічах, Добраічівці і т.д. Завжди стояли групами (читай - "селами"). Могильники ("цвинтарі") також були у фінальному палеоліті, наприклад, Волоське у Надпоріжжі.

3. Будинки на плотах та палях в Україні, нажаль, не відомі. В Європі представлені поодинокими знахідками в Середземномор'ї (на оз. Баньолес в Іспанії) та Альпах (швейцарські озера) і дуже численними - на узбережжях Північного та Балтійського морів (культура Ертебьоллє, Нарва та ін.).

4. "Сабатинівський" човен виявлено місцевими школярами в ур. Мельнична Круча за 2 км на Пд-Сх від с. Сабатинівка в 1937 р. Тоді ж експедицією підводних робіт особливого призначення (рос. - ЭПРОН) під керівництвом проф. Орбеллі піднято і доправлено до Центрального військово-морського музею С.-Петербургу. Тоді його продатували ІІ тис. до н.е., але останнім часом після радіовуглецевих датування вік зменшили до приблизно 600 років. Човен - середньовічний!

5. Визначити походження обсидіану можна лише спектральним аналізом. Лише останніми роками було зроблено кілька визначень, але для знарядь з Карпат, а не Надніпрянщини. У наддніпрянщині вони просто невідомі! А в Карпатах обсидіан був місцевий або токайський. Вірменського нема!

6. Матріархату, на щастя, в історії людства не існувало. Це хибні уявлення часів Просвітництва. Інша справа - родство за жіночою лінією та культ жіночого божества. В цілому це пов'язано з поширенням землеробства, де головною робочою силою були жінки та діти. Звідси культ родючості - землі (врожай) та людини (діти). Доречі, поява стабільного джерела їжі зменшила ризики продовольчих криз і дозволила заводити багато дітей. У мисливських суспільствах "зайвих" діток вбивали, бо кількість ртів, які може прокормити привласнююче господарство, обмежене.

7. "Кроманьонська раса" - синонім Homo Sapiens Sapiens. Це не раса, а людина сучасного антропологічного типу. На території Європи (відповідно, і України) з'являється близько 40 тис. рр. тому. У Африці та Близькому Сході відомі і раніше - 100-80 тис. рр. тому, за різними даними.

8. В Україні поселення культури ямково-гребінцевої кераміки поширені лише на північному сході. За межами відомі в Білорусі, Росії (до Уралу), Естонії, Фінляндії. Її носії вважаються носіями праугрофінських мов.


До тексту майже нічого не додаю - тільки прибираю, тому і ставити посилання не буду, як це не робив автор попереднього варіанту. Хто хоче - перевіряйте. Взявся за правку, бо боляче, що діти можуть прочитати у Вікі всяку "муру".