Обговорення:Реальність

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Стаття «Реальність» входить до спільного для всіх мовних розділів Вікіпедії списку необхідних статей.
Її покращення й доведення до статусу вибраної є важливим напрямком роботи проєкту.
Рік 2010 2011 2012
Переглядів 2801 4588 5598

У цій статті є фатична помилка. У підрозділі про наївний реалізм говориться, що насправді не Сонце крутиться навколо Землі, а Земля навколо Сонця з точки зору науки. Це твердження помилкове, адже наука такого не стверджує. Якщо відкрити підручник за 7й чи 8й клас по фізиці то можна знайти такі твердження як "рух - це відносна величина, яка залежить від системи відліку" а такок "не існує абсолютної системи відліку, а безкінечна кількість різних систем відліку" чи щось поміж цих рядків. Тобто система відліку де центром є Земля(в якій Сонце крутиться навколо Землі) і та де центром є Сонце(в якій Земля крутиться навколо Сонця) є одинаково дійсними та вагомими і відрізняються лише в зручності оперування математики.

Грубо кажучи якщо науковець захоче порахувати кількість топлива, необхідного, для запуску ракети з Землі до орбіти - то він буде використвовувати систему відліку де центром буде Земля. Якщо ж він захоче порахувати кількість топлива необхідну для подорожі супутника в Сонячній системі, то він обере систему відліку де центром буде Сонце. Обидва підходи абсолютно наукові. Системи відліку - це відносні абстрактні поняття. Тому я не розумію фрази

«Такий світогляд, проте, незадовільний як з точки зору науки, так і з точки зору філософії. Наука вказує, що світ зовсім не такий, яким ми його бачимо, що сонце не здійснює оберт по небу за 24 години, а навпаки Земля обертається навколо Сонця за рік, що світло — електромагнітні коливання, ми бачимо тільки частину з них, що кольори існують тільки в наших перцепціях, що зір створює численні оптичні ілюзії а звук, відповідно, лише коливання густини повітря тощо»

В якому місті наївних реалізм незадовільний із точки зору науки?? Якщо це твердження побудоване на прикладі руху Сонця і що людина бачить "неправильний рух", то воно фундаментально помилкове, адже система відліку центр якої буде спостерігач абсолютно вагома, і можливо, більш вагоміша ніж та, де Земля рухається навколо Сонця, адже спостерігач може буквально бачити рух сонця відносно себе, а рух Землі насколо Сонця лише уявляти.

Мимо проходив --2603:301D:1C29:4000:499B:C558:9BFA:36FD 01:00, 6 березня 2020 (UTC)[відповісти]