Обговорення:Річ Посполита (значення)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Стиль[ред. код]

Я повернув стару версію дисамбігу ред. № 30087240, оскільки правки пана Бучач-Львів містять проблеми, а саме:

  • Річ Посполита — поширена назва польських держав. — це не лише польські держави, але й литовські, і руські. Так писати неправильно.
  • Походить від польського (пол. Rzeczpospolita), яке, своєю чергою, від латинського Res publica (буквально — «річ публічна» або «річ громадська»). — походження вже описано у Річ Посполита#Назва.
  • Республіка Обох Націй — польсько-литовсько-українська багатонаціональна держава 1569—1795 роках. — так писати неможна, бо дисамбіг називається Річ Посполита, а не Республіка Обох Націй. Це підміна поняття і логічна хиба.
  • Польська Республіка (1918—1939) як Друга Річ Посполита — це історична алегорія, як Московське царство — Друга Русь (або Московська Русь, друга після Київської). Польська Республіка (1918—1939) — це національна держава, якою Перша Річ Посполита ніколи не була.
  • Польща — існує як Третя Річ Посполита після 1945, після створення ПНР, а не після повалення лівацького режиму. У 1989 році Польщу не перезасновували.-- (обговорення) 02:09, 20 листопада 2020 (UTC)[відповісти]