Обговорення:Салькове

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Салькове — селище міського типу в Україні, в Гайворонському районі Кіровоградської області. Розташоване над річкою Південний Буг. Цукровий комбінат, млин. САЛЬКОВЕ — селище міського типу ( з 1962 року), центр селищної Ради, розташоване на лівому березі Південного Бугу, за 20 км на південь від районного центру і за 7 км від залізничної станції Хащувате. Село виникло наприкінці XVIII століття. В 1897—1899 рр. тут зруйновано в 2005р. цукровий завод. Під час Великої Вітчизняної війни близько 300 жителів села боролися проти фашистів, 92 з них загинули, 250 нагороджені орденами і медалями. В 2011р налічилось три ветерана Великої Вітчизняної війни. У Сальковому жили та працювали Герої Радянського Союзу С. Ф. Верховський і С. Т. Пономарчук. З червня 1942 року в селі діяла підпільна організація на чолі з робітником цукрового заводу І. М. Грабовським. Фашисти розстріляли членів організації: М. Г. Мохорта, Л. Влазнєва, Л. В. Влазнєву, Р. X. Левицьку, Л. В. Ковальчук, Н. П. Зелінську. На могилі загиблих воїнів-учасників війни споруджено стелу. У селі встановлено пам'ятник В. І. Леніну. Ще коли працював завод, була футбольна команда «Цукровик», яка показувала себе не тільки в районі а й в області. На 2010 рік село почало розвиватись. Але є люди які не бережуть своє рідне село, в якому вони народились – і є для них Батьківщиною. Тут працював цукровий комбінат . На даний чяс працює з 2007р ТОВ «Чарно кіт» Є середня школа в якій навчається на 2011 рік 137 учнів. Але учні які зараз навчуяться мають добрі успіхи в спортивних змагання,беруть участь в районних і обласних змаганнях. У школі розвивається настільний теніс, туризм, футбол, волейбол. Так як роботи в селі замало,люди змушені їхати працювати в міста і забирати з собою дітей. У селі працюють: клуб, дві бібліотеки з фондом 15,3 тис. книг, 1 медичний пункт, але швидка допомога працює не якісно, дитячий садок також відстає від розвитку, так як його відвідує мала кількість дітей.

Рослинність Південного Бугу

Гайворонський р-н. Мальовнича долина р. Південний Буг з виходами скельних порід віком до 3,2 млрд. років. Круті береги ріки посипані валунами, що утворюють чудові пейзажі. Заповідне урочище (66,3 га).

Одним із основних чинників, від яких залежить гідрологічний режим басейну, нарівні з кліматичними, грунтово-геологічними і геоморфологічними є рослинний покрив. Рослинність кількісно та якісно перерозподіляє опади, що поступають на землю, і дуже змінює гідрологічний режим території.

Більша частина басейну Південного Бугу знаходиться в межах лісостепової зони і має досить багатий і різноманітний рослинний світ, що зумовлено передусім сприятливим кліматом, рельєфом та родючими ґрунтами. Природна рослинність займає тут 12% усієї площі. Із них 11% припадає на ліси, біля 1% на луки і 0,5% - на болота. Рослинність північно-західної частини басейну представлена молодими і середньовіковими широколистими лісами, які розташовані окремими масивами. Найбільш поширеними породами дерев є дуб, граб, ясен, клен, липа, В'яз, вільха. З кущів можна зустріти ліщину, шипшину, жимолость та інші. На південь ліси поступово змінюються на лісостеп і степ, спочатку ковилово-різнотравний, а потім ковилово-типчаковий. Степова рослинність представлена засухостійкими бобово-злаковими різнотравними асоціями - тимофіївкою, фіалкою, суницею, медункою, пирієм, волошкою, ковилою, кропивою та ін. В цілому, лісистість басейну складає близько 7%, заболоченість - 2%. Орними землями зайнято біля 70% території водозбору. Всі ліси, розташовані в басейні, розподілені на дві групи. В першу групу входять зелені зони навколо міст, інших населених пунктів і промислових підприємств, ґрунтозахисні лісосмуги, водоохоронні прибережні захисні смуги, а також захисні лісові смуги уздовж залізних та шосейних доріг. До другої групи відносяться експлуатаційні ліси, де допускається рубка, але не більше річного приросту. Ліси першої групи займають в басейні Південного Бугу 73% загальної площі лісового фонду, ліси другої групи - 27%. На частині басейну Південного Бугу, що зайняті орними землями, обробляються, вирощують культурні види рослин: пшеницю, цукрові буряки, кукурудзу, жито, горох, гречку, картоплю та інші. У флорі басейну є ряд ендемічних видів (рослини, що зустрічаються тільки на даній території): волошка савранська, козельці великі та інші. Можна знайти і реліктові види: хвощ великий, бруслина мала, медунка м’якенька та інші. Для їх збереження створюються нові об’єкти природно-заповідного фонду.