Обговорення:Сварог

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

ПРАВа стаття!!!

давньоруський[ред. код]

Панове, в нашi ряди затисався збоченець-москвофiл, який ще "давньоруський"??? Що це ще за новiтня московiтська мiфологiя, зразка 2012 року? Виправте самi, щоб я не заходив i виправляв ваше ганебне плазуваньня перед мокшами.

Сварог[ред. код]

http://www.alatyr.org.ua Сварог (Сварод) - чоловіче втілення Рода, Бог-Творець, Бог Неба, мудрості, заступник шлюбу і ковальської справи, ремесел. Бог, який встановив закон Прави. Батько Богів, чоловік Лади. З початку творення Всесвіту богинею Ладою Сварог викував за 12 космічних ночей (12 000 років) Сонце, Місяць, Вечірню та Вранішню Зорю та інші світила. Усі Боги чоловічої статі - це його уособлення та прояви. Свято Сварога - Різдво Світу , що відповідає святу Рода (22 грудня). Сварог постає для людства у вигляді зоряного неба. Він обіймає у собі 12 сузір'їв Зодіаку, які символізують Богів-Сварожичів. Кожний з них панує на небі близько 2-х тисяч років. Через Сварожичів Владика керує небесним вогнем, життям та врожаями на землі. На шпилі храму Сварога обертається могутня Сварга-Хрест - знамено Сварога, яке приносить людям у їхні світлиці вогонь Сварожича, креше іскри до блискавиць Богові Перуну. Сварог постійно спостерігає за світом через Всевидюще Око, яке вдень проявляться Сонцем-Дажбогом а вночі Місяцем-Хорсом. Владика світу навчив людей користуватись вогнем, обробляти мідь та залізо. Він викував перший плуг і першу шлюбну обручку. Як символ цього звечора проти Різдва плуг вносили до хати і клали під святковий стіл. Тому Сварог вважається Богом ковальства, шлюбу і хліборобства. Він наділяє людину мудрістю, спокоєм, рівновагою, допомагає оволодіти будь-яким ремеслом.

"Се мовив Сварог наш: "Як мої творіння створив вас од перст моїх. І хай буде сказано, що ви - сини Творця, і поводьтесь як сини Творця. І будете як діти мої, і Дажбог буде Отець ваш." ("Велесова книга").

В пожертву Сварогу приносились: вівсяна каша, пиво, пироги, зерно, сало, хліб, риба (щука), локшина, кропива, тканина, молоко, сир, яйця, ягідне вино, вівсяний хліб.


Молитва-славлення

Хай Сварга Синя повниться славленням нашим, бо це Сварог великий тримає в собі Сварожичів, і Перун у ньому крутить колесо Живоявлення. І так творячи, повняться наші душі радістю незбагненною. Це бо Сварог Світлосяйний приніс прадідам нашим вогонь, і кувати навчив і плуга, і зброю, аби достаток був та захищати могли Землю Святу нашу Руську. Править Батько-Сварог із дружиною своєю любою, захисницею нашою, матінкою Ладою, і Боги славу їхньому царству співають, яко діти люблячі, і люд православний жертви приносить - короваї великі, духмяні, сонцеликі. А Волхви жертвенні вогні палять, славлення до Вираю посилають: "Славимо Сварога, Великого Бога, шану йому складаєм, його царство прославляєм".

Слава Рідним Богам!