Обговорення:Хорошів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ще до війни знаходилася в місті каплиця, та будиночок, де проживав священик Хмельницький зі своєю мамою. З Житомира приїздила сестра законна, Бенігна, щоб провадити уроки релігії. При храмі існував парафіяльний хор. Органістом був пан Лось. Складався хор з 20 вірних. На жаль, парафіяни не пам`ятають священиків, які працювали тут до зруйнування каплиці. В пам`яті залишилася тільки назва парафії. Стояла також фігура Матері Божої. Наданий час залишилася лише на тому місці каміння з фундаменту, де колись красувалася каплиця. Будинок священика було розібрано, а каплицю знищено місцевою владою. Але людей це не злякало. Вони надаль збиралися для молитви в домі Антона Розбицького та його брата, невпинно молилися на Розарії. Дехто постійно їздив до храму у Житомирі.

Фелікс Едмундович Мужинівський заявив одного дня в КГБ про зустрічі парафіян… Тепер він дуже про це жалкує, тому що почав ходити до костелу, а його племінник став священиком. Пан Фелікс пише вірші українською і польською мовами.

1943-1944 р. До каплиці приїжджав о. Олень та сестра Марія з Польщію Тоді і була зруйнована каплиця.

В 1990 р. Свята Меса відправлялася в будинку Станіслава Розбицькогоб о 10-00 у неділю священиком бенедиктом о. Єжи Волинським з Польщі, працював близько року… . Уроки релігії проходили у Пана Розбицького Антона, які проводила сестра Ядвіга.

З терпінням і надією парафіяни молилися до Матері Божої і боролися з місцевою владою за місце, де колись була каплиця. Писали, їздили, добивалися дозволу на будівництво.

20 травня 1991 року до цієї місцевості був присланий священик о. Ришард Шміст з Тарновської дієцезії для праці. З Божою допомогою і молитвами віруючих нарешті отримано дозвіл на будівництво каплички під керівництвом о. Ришарда.

Розпочалося будівництво храму. Кошти уряд не давав, отож доводилися самим шукати допомоги. Вірні також допомогали, чим могли. Підвал костелу був збудований у 1993 році. Одразу там проходила Свята Меса, уроки релігії та польської мови, які проводив священик. Сам він мешкав недалеко 15 км у Новій Боровій, де з його допомогою також був збудований костел.


Який дурень повертає комуняцьку назву - вже прийнята Постанова ВРУ.

Постанова ще не набула чинності.--Анатолій (обг.) 17:57, 6 лютого 2016 (UTC)[відповісти]
Набрала постанова чинність, чи ні, її прийняття Верховною Радою - це факт доконаний. Можна сперечатись щодо актуальної назви, але видалення інформації щодо прийняття постанови і посилання на неї нічим не виправдане.--Віталій 20:52, 11 лютого 2016 (UTC)[відповісти]
A яка вулиця ранiйше називалася Пiвденною (Южная) в Хорошевi? --104.205.50.203 03:13, 30 жовтня 2021 (UTC)[відповісти]