Обговорення:Церква Покрови Пресвятої Богородиці (Базар)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Джерело[ред. код]

@Користувач:Микола Василечко Без джерел, тут я нічого не виправлю--Максим Огородник (обговорення) 11:57, 28 серпня 2017 (UTC)[відповісти]

Перенесено із статті про с. Базар[ред. код]

У 1900 році у освятили новозведену кам'яну церкву. Зведено офірами мешканців села, та більш дрібні пожертви ближніх і дальніх околиць сіл. Ходили і збирали гроші на будівництво церкви не тільки у своєму селі, але й у інших селах. Пожертви вважалися добровільними: хто міг дав більше, а хто менше.

Здавна до парафії було приєднане села Палашівка. Нову кам'яну церкву у селі звели на місці старої дерев'яної.

Коли і ким була побудована попередня церква, джерел не збереглося. Є перекази які говорять про досить стару церковну споруду, довкола якої розміщувалося кладовище. Такий звичай був не лише в предків односельчан, але по всій Україні. Якби дослідження проводилися у XIX столітті не сумніваюся, події можна було б відновити за старими церковними записами з документальною точністю.

Лише у історії села що протягом усього XVII і навіть на початку XVIII століття село потерпаю від козацько-польських, татарсько-польських, турецько-польських воєн, численних пограбувань і руйнувань. Сумнів є що через багато війн церква не могла зберегтись.

У 1897—1898 роках церкву розібрали сільську дерев'яну церкву яка мала приблизно двісті років.

Біля місця, де стояла стара церква, згодом — сучасна, знаходився добротний кам'яний дім, p огляду на архітектуру будинку і того вигляду, який мав у тридцяті роки XX століття тут була так звана «дяківка». Тобто це приміщення належало для сільських дяків або для навчання дяком чи священиком сільських дітей.

У 1918 році коли парафія була повернута до села священиком Нестором Величковським, він став мешкати у цій «дяківці», переїхавши з Палашівки.

На сільському цвинтарі є хрест із написом: «Тут спочиває парох Базарський Баревич. Помер 1816 році». Виходить, що у селі були священики ще до Величковського. Парох Баревич мав власний дім, свою землю. Неподалік Ксьондзового городу випадково знайшли у ґрунті глечик із грошима XVI—XVII століть. Отож, скарб міг закопати сам священик, котрому довіряли церковну касу, або хтось із членів церковного братства з метою пережити, перечекати якусь біду. Однак ніхто за закопаними грошима не повернувся, Можливо учасники тих драматичних подій не залишились живими інакше горщик з грішми не був би випадково виконаним чаш кілька століть.

А що цвинтар знаходився біля церкви, свідчать численні перекази, які ходили серед людей ще в тридцяті роки XX століття. Цвинтар перенесли на те місце, де він нині, наприкінці XVIII століття. Підтвердження тому — написи на статуї Барбари Волянської, давніші дати на окремих хрестах.

Ще в першій половині XIX століття у селі зорганізувався гурток культури від «Руської громади»: До складу гуртка входили вчителі, священик, деякі свідомі мешканці.