Обговорення:Штани

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Пане Сергій Род, скажіть буд ласка навіщо в статті про штани картина по мотивам історичної події? Потім наступне це суцілльна помилка: "Поширення по всьому світу здобув відносно недавно. Ще в Стародавньому Римі і Греції штанів не носили, хоч серед кочових варварських народів штани були розповсюджені для потреб верхової їзди." Що значить відносно недавно? В Європі, на близькому сході та в Китаю це "відносно недавно" вже складає під 2 тисячі років мінімум. Потім, якщо про Грецію до класичного періоду включно, ще можна сказати, що не носили, то більшу частину періоду Імперії римляни вже щтани знали. Коротше кажучи полазьте по мережі та нарийте нормальні джерела, а не пишіть на рівні байок. --Raider 08:24, 25 березня 2008 (UTC)[відповісти]

Доброго дня шан.Raider!
Розказую свої міркування:
1. Картина художника XIX ст у відповідності до історичних даних.На картині зображено римського полководця (імператора) і вождя варварів. Зверніть увагу на одяг:
Верцінгеторікс кидає зброю до ніг Цезаря, 1899, Ліонель Ноель Ройе
Верцінгеторікс кидає зброю до ніг Цезаря, 1899, Ліонель Ноель Ройе
2. Відносно недавно - це значить за часів Римської Імперії і Греції

До речі широкі штани - одяг запорозських козаків - прямий спадкоємець одягу кочівників.

3. Джерела у вас також не вказані (щодо Греції, Римської Імперії, Китаю, народів півночі і т.д.). І взагалі - це лише одна історична версія, з якою далеко не всі згодні.

Serge Rode 11:08, 27 березня 2008 (UTC)[відповісти]

Швидкий розбір по пунктам:
1. картини19 сторіччя то взагалі не джерело, як власне й картини взагалі, за виключенням картин сучасників, окрім того картинка маленька і деталі видно погано, та й неочевидно до чого в статті штани картина на історичний сюжет, тому ця картина явно зайва
2. "Відносно недавно - це значить за часів Римської Імперії і Греції" нічого собі недавно, якщо це недавно, що ж тоді давно?
3. Щодо моїх джерел, то лінь згадувати, але свого часу читав. Були б підукою написав би статтю сам. А так... пам'ятаю достатньо щоб побачити що не так, але не достатньо для статті. "І взагалі - це лише одна історична версія, з якою далеко не всі згодні." - знаєте, є така річ істина, так от вона є, і вона не залежить від кількості гіпотез чи теорій. --Raider 13:19, 27 березня 2008 (UTC)[відповісти]

Шан.Raider!

  • На жаль те чим ми зараз користуємось - це лише одна з версій історії. Стверджувати про точні дати подій, яким понад 500 років ми з наукової точки зору не маємо права. Для пояснення питання прохання ознайомитись з концепцією нової хронології (зокрема з працями А.Фоменка).
  • Картина приведена для того, щоб люди могли наочно побачити перехід до широкого вживання штанів у Європі. (Можливо штани виникли дуже давно, але широке розповсюдження вони здобули саме за часів Римської Імперії).
Нажаль Ваш мозок уражено ерессю Фоменка. От звідки стирчать ці вуха "різні версії історії". І сюди вже ця гидота добралася. --Raider 11:58, 28 березня 2008 (UTC)[відповісти]
  • Стандартна версія історії - це теж не більш ніж версія. У Вікіпедії, на мою думку, має бути присутня інформація про обидві версії (з чітким указанням джерел). Більшість існуючих історичних праць, зокрема "класичних" (подивіться хоча б на Історію Грущевського) взагалі друкуються без посилання на джерела. В такому вигляді історія не наука а художній твір.
  • Відомі картини на історичні теми, так само як і відомі історичні романи завжди пишуться у постійному контакті з істориками. В даному випадку на основі картини європейського художника XIX ст. (саме в той час завершено створення сучасної стандартної версії історії) ми можемо судити про те, як на думку Європи XIX ст. виглядали часи Римської Імперії.

Serge Rode 12:51, 28 березня 2008 (UTC)[відповісти]

Штани і панчохи[ред. код]

На відміну від панчох матеріал штанів не обтягує щільно ногу. Це навряд чи є справжньою відмінною ознакою штанів. Погляньте на фотографію штанів 4 століття.

Зображення вільне? Бо бажано було б вставити його в статтю. Щодо запитання, то справа в чому. Є сучасне значення слова штани. Є родове значення штани в яке входять і панчохи. Я насправді за цю б статтю не брався якби не наткнувся свого часу на те що тут було. --Raider 15:15, 8 квітня 2008 (UTC)[відповісти]

просто якщо братись, то треба намагатись якомога вірно визначити те про що писатимеш. І те що сьогодні є сучасним уже через місяць може стати застарілим. Головною ознакою конкретно штанів є: 1. Верхній одяг, 2.Одяг для ніг від пояса (це сформулював наспіх). Про панчохи це просто зайве, адже панчохи не є верхнім одягом (не зважаючи на те що їх видно). Згадайте балетних танцюристів, вони по Вашому в панчохах танцюють? А спортивні штани - це теж на справді панчохи, якщо вони щільно облягають, чи може водолази в панчохах плавають?

Зображення звичайно ж вільне, взяте зі сховища, частіше дивіться до інтервікі як інші пишуть, заодно і зображень нахапаєте. Пишіть, це добре що пишите, просто намагайтесь зробити краще аніж у інших, використовуйте декілька пристойних джерел і всі будуть задоволені. --Дід Панас 17:46, 8 квітня 2008 (UTC)[відповісти]