Обговорення Вікіпедії:Адміністратори/Архів 9

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

[1]

Когутик хвалить і захищає Зозульку, бо на фоні її елементарного «ку-ку» його «ку-ку-рі-ку» виглядає набагато більш наповненим змістом і формою, рос. «песни, что твой соловей», «лучше райской птички». Захищає ту саму Зозульку, котра навіть функцію продовження свого роду зводить лише до несення яєць, котрі потім підкидує в гнізда інших пташок, того ж Горобчика. --ROMANTYS (обговорення) 08:08, 8 серпня 2016 (UTC)

Процедура довіри до адміністратора

Пропоную Вікіпедія:Заявки на позбавлення прав адміністратора викласти у такій редакції:

Ця сторінка призначена для заявок на позбавлення прав адміністратора. Кожен користувач має право висунути адміністратора на позбавлення прав за наявності аргументованих зауважень щодо відповідності цілям і завданням проекту його діяльності або ініціювати питання про довіру до нього. Ставити на голосування про довіру до себе може сам адміністратор. Рішення щодо позбавлення прав підбивається на основі голосування.

Перед подачею заявки на позбавлення прав адміністратора потрібно обговорити з ним проблеми, які виникли, шляхом звернення на його сторінку обговорення. Користувач має чітко повідомити адміністратора про свій намір номінувати його на позбавлення прав. Якщо порозуміння досягти не вдалося або адміністратор не відповідає впродовж 3 днів, користувач має право виносити питання прямо на голосування. Якщо цієї спроби врегулювання конфлікту не було, заявка може бути достроково закрита бюрократами.

Користувач, при ініціації довіри до адміністратора, повідомляє про це на його сторінці обговорення і на спеціальній сторінці робить про це заявку з коротким описом причин, які ставлять під сумнів довіру до нього (розгорнутий опис дається на СО адміністратора). Інші користувачі, що мають право голосу при голосуванні, можуть тільки підтримати ініціацію з зазначенням своїх причин недовіри або без них. Якщо при ініціації довіри за 1 тиждень буде менше 5 голосів, то наступна ініціація можлива через три місяці. Якщо набереться 5 або більше голосів , то бюрократи зобов'язані протягом однієї доби відкрити голосування про довіру до адміністратора на цій сторінці по процедурі заявки на позбавлення прав адміністратора. По цій же процедурі адміністратор сам може ставити на голосування про довіру до себе. Одночасно можна ініціювати довіру не більше до двох адміністраторів. Якщо під час ініціації довіри до адміністратора, розпочинається голосування за позбавлення прав цього адміністратора, підтверджене адміністратором, то вона закривається. Після початку ініціації довіри до адміністратора, цей адміністратор не може ставити на голосування про довіру до себе. Якщо за адміністратором будуть збережені права за заявкою на позбавлення прав адміністратора або голосуванням за довіру, то наступна ініціація довіри до нього або голосування за довіру до адміністратора за його ініціативою, може бути не раніше, ніж через півроку після заявки на позбавлення прав адміністратора або через рік в іншому випадку.

Для реалізації підсумку, якщо вирішено позбавити адміністратора прав, слід подавати запит до стюардів на на спеціальну сторінку.

Рішення про відкликання прав адміністратора повинна приймати спільнота Вікіпедії.

Для позбавлення прав адміністратор повинен(-на) набрати щонайменше 51% голосів «за» позбавлення (серед голосів «за» і «проти»). Голосування триває 1 тиждень. У голосуванні беруть участь зареєстровані користувачі, які на момент початку голосування мають стаж у Вікіпедії не менше 2 тижнів і понад 100 редагувань в основному просторі.

The sysop flag is removed if the nomination is supported by at least 51% of voters. The period of voting is one week.

Зняття з адміністратора прав за власним бажанням відбувається без обговорення та голосування після запиту до стюардів.

Метою зміни цього правила є спроба урегулювати всі пропозиції щодо ставлення до адміністраторів, до їх активності, ставлення до користувачів і т.п.. Як я зазначав вище: спільнота надає права і вона може забрати ці права. Користувач, який вважає, що адміністратор у своїми діями або бездіяльністю формально не порушує правил, але не робить нічого корисного або навіть шкоду для Вікіпедії, на спеціальній сторінці (потрібно створити) ініціює голосування про довіру до адміністратора з вказання причини: неактивний більше року, на звернення стільки-то місяців не відповідає; не реагує на звернення користувачів на виконання адміндій; неетично ставиться до користувачів; відлякує новачків; використовує свої права для отримання переваги і т.п. (це тільки для прикладу, може бути і щось інше). Пояснення цих причин має бути вказане на СО користувача з повідомленням про ініціацію довіри до нього. Підтримати цю ініціацію можуть тільки ті користувачі які мають право голосу, щоб претензії до адміністратора були реальними. Через тиждень бюрократ перевіряє голоси і, якщо кількість тих, які мають право голосу, менше п'яти, то голосування за довіру не проводиться. Якщо більше, ставить на голосування до адміністратора.

Вважаю, що в цій пропозиції присутній компроміс між намаганням деяких користувачів позбавити прав адміністраторів без суттєвих на то причин і спокійною роботою адміністраторів. Закладені періоди між ініціацією довіри не дадуть змоги часто зловживати цією процедурою. Негативним наслідком можуть бути численні голосування у перші два роки після прийняття цієї пропозиції. Крім того можливе позбавлення своїх прав за власною ініціативою деяких адміністраторів, які не захочуть проходити процедуру довіри.

Використовується термін довіра, а не недовіра, який має негативний відтінок. Це тому, що дана пропозиція дасть змогу адміністраторам почути думки про свою діяльність для поліпшення своє роботи.

Пропоную на першому етапі обговорити цю пропозицію як основу, можна уточнити числа, періоди, деякі правки. Якщо будуть суттєві пропозиції, підтримані більшістю користувачів, то можна внести зміни. Після цього проголосувати за зміну правила. --Basio (обговорення) 17:05, 9 серпня 2016 (UTC)

Перше, що мені не подобається, то це голосування на етапі ініціації. Достатньо буде п'яти користувачів з особистою неприязню до адміністратора, щоб розпочати загальне голосування щодо довіри до нього. Як на мене, то тут бюрократи мають враховувати виключно аргументи про невідповідність діяльності адміністратора цілям і завданням проекту. Якщо не це - то я проти цієї пропозиції в цілому. Та й узагалі - навіть якщо не назбирається п'яти користувачів, то що заважає ініціатору почати голосування за звичайною процедурою, ствердивши, що "порозуміння досягти не вдалося"? І в довгостроковій перспективі - якщо укрвікі з часом розвинеться настільки, що в нас буде понад сотня адміністраторів, то можна з певністю стверджувати, що в нас не буде жодного дня без голосування. А таке мені не може подобатись.--Piramidion 17:59, 9 серпня 2016 (UTC)
Можна замінити п'ять користувачів на десять, адже при номінації на позбавлення мало хто отримує більше 10 голосів ЗА. А чи спроможні бюрократи самі визначити аргументи про невідповідність діяльності адміністратора цілям і завданням проекту? Для того щоб подати номінацію за звичайною процедурою потрібна вагома підстава. Від того, що кількість адміністраторів стане більше ста, краще не стане. З кожним роком кількість адміністраторів, що реально адмініструють, зменшується, а малоактивних збільшується. А так ця пропозиція дасть змогу одних відсікати, а інших стимулювати. Та й не кожного адміністратора будуть розглядати по цій процедурі. --Basio (обговорення) 19:30, 9 серпня 2016 (UTC)
Можна зразу «замінити п'ять користувачів на» СТО, щоб правило ніби було, а номінувати по ньому неможливо. Нагадую, тільки номінувати, а не висловити недовіру. А «якщо укрвікі з часом розвинеться настільки, що в нас буде понад сотня адміністраторів, то можна з певністю стверджувати, що в нас не буде жодного» позбавлення «при ініціації довіри до адміністратора», навіть коли КОЖЕН з цих адміністраторів цілий рік палець об палець не ударить. По-перше, коли ініціатор подасть заявку, то звідки решті спільноти знати, що вони «можуть тільки підтримати ініціацію з зазначенням своїх причин недовіри або без них»? Буде загальне оголошення, як «за позбавлення прав цього адміністратора»? НІ! Тихенько мине тиждень і па-па на рік! По-друге, коли навіть буде 5 голосів, адмін-бюрократ, Piramidion або інший, знайде причину, що котрийсь голос недійсний, бо «бюрократи мають враховувати виключно аргументи про невідповідність діяльності адміністратора цілям і завданням проекту» і па-па, «наступна ініціація можлива через три місяці». По-третє, навіть коли не знайде причин, то «понад сотня адміністраторів» проголосує ЗА довіру колезі, котрий, як і вони, нічого не робить, і знову па-па на рік! По-четверте, в нас є адміни, котрих номінують на позбавлення частіше разу на пів року. Що заважає адмінам самим провокувати таку номінвцію за якісь дурнички? Таких взагалі номінувати на довіру буде неможливо! Наразі спільнота надає адмінам ПРАВА і не вимагає їх виконання, тобто ЖОДНИХ конкретних ОБОВ'ЯЗКІВ. «З кожним роком кількість адміністраторів, що реально адмініструють, зменшується, а малоактивних збільшується.» Поки не буде встановлений обов'язковий мінімум адміндій на рік та АВТОМАТИЧНЕ позбавлення прав при їх невиконанні, до тих пір ми можемо навіть не отримати ЖОДНОЇ адміндії від адмінів, навіть коли «кількість адміністраторів стане більше ста». Що від адмінів вимагають? Дивимось Вікіпедія:Адміністратори#Обов'язки адміністратора:
  • дотримуватися загальноприйнятих правил і порад, шанувати консенсус спільноти (не порушую, бо нічого не роблю)
  • відстоювати та пояснювати правила і поради Вікіпедії у разі необхідності (не роблю, бо не бачу необхідності)
  • допомагати іншим користувачам у роботі над проектом (та вони не потребують)
  • не допускати дії інших користувачів, які суперечать основним правилам Вікіпедії, заважають нормальній роботі над статтями (а я не бачив, щоб хтось суперечив чи заважав)

І ВСЕ! Бла-бла-бла-базар і жодної конкретики, тому пропоную додати ще один КОНКРЕТНИЙ пункт:

  • виконувати не менше 1 адміндії кожного кварталу і не менше 80 адміндій сумарно за календарний рік. Адміністратори, котрі не виконують цієї мінімальної кількості адміндій, позбавляються прав автоматично відповідно по закінченні кварталу або року.

Таким чином ми отримаєм активних адмінів з конкретними обов'язками.--ROMANTYS (обговорення) 20:34, 9 серпня 2016 (UTC)

Отже, маємо чергову пропозицію, яка затведжує неактивність як норму діяльності адміна. Людина не активна. З тих чи інших причин вона не приділяє час вікіпедії, не повідомивши спільноту. І що? Не вважає за доцільне щось повідомляти. Ні, треба цій людині без мила в душу лізти. Ще раз. Почуйте. НЕ ВВАЖАЄ ЗА ДОЦІЛЬНЕ. Які ще питання? У вас свого життя немає? То знайдіть собі, не знаю, дівчину, хлопця, песика якого, віслючка там... Кому хто потрібен. В якому райкомі комсомолу вас випестили? ЯКЩО ЛЮДИНА САМА НЕ ПОВІДОМИЛА ПРИЧИН СВОЇХ ДІЙ - ЦЕ ВЖЕ ДО БІСА НЕ ВАША СПРАВА. Далі, аби тільки подати на позбавлення прав адміністратора за неактивність треба пройти якийсь квест. Висновок: доки неактивність - норма життя для адміна, всі ці обговорення - звичайний флуд та марнування часу.--SitizenX (обговорення) 18:19, 9 серпня 2016 (UTC)

Додаток до правил

Адміністратор, який без попереджень спільноти протягом трьох місяців неактивний, вважається таким, що залишив проект та автоматично позбавляється наданих тимчасово, для виконання певних обов'язків, прав.--SitizenX (обговорення) 08:46, 19 серпня 2016 (UTC)

Адміністратор, який залишив проект — це адміністратор, який повідомив(-ла), що він (вона) залишає проект. Якщо ж адміністратор неактивний протягом трьох місяців, то з цього зовсім не випливає, що він (вона) залишив проект. Є значна кількість користувачів, у тому числі й адміністраторів, які з певних причин були неактивними протягом трьох місяців чи більше, але потім повернулися до активної (а то й активнішої) участі в проекті. Не думаю, що їм було б приємно бачити поставлене без них тавро «залишив проект» — NickK (обг.) 09:52, 19 серпня 2016 (UTC)
Не думаю, що людина, яка мовчки кинула все, здатна на адекватні дії. Скільки займає часу поставити "цейтнот"? Це або звичайна неповага, або просто повна відмова щось робити у цьому напрямку. Облиште колекціонувати логіни відсутніх людей. Пояснюйте про попередження спільноти про тимчасову (тобто обмежену у часі) відсутність. Людина, яка мовчки не бере участь у проекті, вже висловила своїми діями своє ставлення й до Вас персонально, й до всієї спільноти. Вікіпедія - це що, гурток мазохістів?--SitizenX (обговорення) 10:43, 19 серпня 2016 (UTC)
Що втрачає Вікіпедія від неактивного адміністратора? Тільки фактово, об'єктивно, будь ласка. --Максим Підліснюк (обговорення) 12:48, 20 серпня 2016 (UTC)
  1. перестає бути фіктивною структурою з фіктивною статистикою;
  2. привчає до елементарної дисципліни та до елементарної відповідальності дописувачів (разом з дописувачами, які тимчасово мають додаткові повноваження);
  3. визначення пріоритетів: кількість чи якість.
Мені важко Вам опонувати, ми маємо настільки різні погляди, наскільки це взагалі можливо в межах одного проекту. Це розумієте Ви, це розумію я. Для Вас важлива кількість, для мене якість, Ви в захваті від кацапських іновацій, для мене вони, як і будь-що, що звідти вилізло, огидні. Що потрібно спільноті - кількість чи якість побачимо в фіналі цього нескінченного та нудного обговорення.--SitizenX (обговорення) 15:33, 20 серпня 2016 (UTC)
P.S. Мене вкрай дивує саме питання. Що має Вікіпедія від неактивного адміністратора? Який сенс в таких персонажах?--SitizenX (обговорення) 08:05, 21 серпня 2016 (UTC)
Можливість повернення до активної роботи? Якщо людина три місяці мала інші справи, але знову має час на Вікіпедію, вона може того ж дня повернутися до адміністрування Вікіпедії — NickK (обг.) 12:28, 22 серпня 2016 (UTC)
при обов'язковому попередженні таке очікування не потрібно. Перепрошую, ми ж начебто однією мовою розмовляємо, а все перетворюється на флуд. Захоче повернутися - повернеться. Не захоче - не повернеться. Захоче зберегти за собою гонорове право адміна вікі - поставить попередження. Хіба це важко? Що у нас раз за разом "за рибу гроші"?--SitizenX (обговорення) 12:51, 22 серпня 2016 (UTC)
А якщо людина може не мати змоги попередити? Причин непланової відсутності може бути купа: людина може потрапити до лікарні (знаю вікіпедистів, які кілька місяців лікувалися) чи мати проблеми зі зв'язком (таке було у вікіпедистів із зони АТО, в яких через бойові дії тривалий час не було Інтернету), наприклад. Плюс не треба забувати, що не для всіх Вікіпедія є центром життя, люди можуть брати участь ще й в інших проектах. Ми таки йдемо по колу: я вам пишу, що від повернення адміністратора(-ки) буде користь, бо він(вона) буде надалі активним, а ви вважаєте, що користі не буде, бо він(вона) були неактивними — NickK (обг.) 13:17, 22 серпня 2016 (UTC)
«Якщо людина три місяці мала інші справи, але знову має час на Вікіпедію», то треба було в перший ж місяць написати заяву за власним, і через 60 днів мати можливість подати нову заявку. «А якщо людина може не мати змоги попередити» три місяці спільноту, підвівши її, то хай набереться терпіння і почекає не 3 місяці, а лише 60 днів від дня звільнення до нової заявки. А там на розсуд спільноти: «Для того, аби бути адміністратором, не досить мати довіру та підтримку, потрібно також мати бажання та можливості добре виконувати роботу адміністратора.»--ROMANTYS (обговорення) 06:51, 24 серпня 2016 (UTC)
Для чого така бюрократія? Це десь те саме, що людина є волонтером якоїсь громадської організації, три місяці не може волонтерити, і її просять за це подати заяву на вихід, а за три місяці заново подати заново заявку на вступ, при тому, що позитивне рішення не гарантується. Чим більш бюрократичні умови ми створимо, тим менше в нас шансів утримати цих волонтерів — NickK (обг.) 10:17, 24 серпня 2016 (UTC)
«те саме, що людина є волонтером якоїсь громадської організації, три місяці не може волонтерити» — це я та решту неадмінів. А Ви та інші адміністратори, тим більше, члени АК — це вже вибрані керівники, куратори певного проекту в рамках «якоїсь громадської організації», котрі цілком добровільно взяли на себе певні зобов'язання перед спільнотою і повинні їх виконувати. Не можете або не бажаєте виконувати — ласкаво просимо назад до загальної маси, «волонтером якоїсь громадської організації», писати й редагувати статті, там спокійно можете «три місяці не … волонтерити». Чи для Вас існують лише два варіанти: або начальником-адміністратором, або «заяву на вихід»? «Рядовим ненавченим» — вже нижче Вашої гідності? «Чим більш бюрократичні умови ми створимо, тим менше в нас шансів утримати ТАКИХ волонтерів»-горе керівників. А ось коли бажаєте не тільки волонтерити разом зі всіма, а й керувати нами, тоді вже «заново подати заново заявку» на керівництво, «при тому, що позитивне рішення не гарантується». А як гарантувати, коли Ви, обрані спільнотою, уникаєте добровільно взятих на себе функцій?--ROMANTYS (обговорення) 13:47, 24 серпня 2016 (UTC)
Адміністратори не є керівниками, вони лише мають більше технічних прав, ніж, наприклад, патрульні. Якщо людина хоче адмініструвати та спільнота їй довіряє це, не треба створювати їй перешкоди у вигляді «зараз здай права, а за три місяці обговоримо, чи захочемо ми їх тобі повертати» — NickK (обг.) 13:57, 24 серпня 2016 (UTC)
«Адміністратори … мають більше технічних прав, ніж, наприклад, патрульні», (ага, то Ви таки визнали, що є вже не просто «волонтером якоїсь громадської організації», як я) і, відповідно, більше обов'язків їх використовувати на користь спільноті. Спільнота села надає пастуху більше технічних прав у вигляді батога і дозволу пасти своїх корівок та відганяти від стада вовків. Але коли громадський пастух бажає пасти лише власну теличку, а до решти йому байдуже, то хай здасть батога, бо це власність громади. «Якщо людина хоче адмініструвати та спільнота їй довіряє», а людина не виправдовує довіри громади і не використовує наданих громадою прав їй на користь, то «зараз здай права, а за ДВА місяці обговоримо, чи захочемо ми їх тобі повертати». Ще раз нагадаю Вам Ваші ж правила, котрі Ви повинні знати назубок: «Для того, аби бути адміністратором, не досить мати довіру та підтримку, потрібно також мати бажання та можливості добре виконувати роботу адміністратора.» --ROMANTYS (обговорення) 14:44, 24 серпня 2016 (UTC)
От пастух з батогом пасе овець. Він має на три місяці поїхати з села, а йому кажуть: напиши заяву про добровільну здачу батога, а потім при поверненні ти подаси заяву на отримання батога, ми проведемо схід мешканців села і визначимо, повертати тобі батіг чи ні. А якщо раптом щось зміниться і пастух повернеться раніше: доведеться чекати, після заяви на добровільну здачу батога має минути два місяці перед тим, як скличуть новий схід мешканців села. Хіба не абсурд? — NickK (обг.) 16:29, 24 серпня 2016 (UTC)
«Він має на три місяці поїхати з села, а» «раптом щось зміниться і пастух повернеться раніше»? Наскільки раніше? Якщо він повернеться навіть на місяць раніше (пізніше — так само), то йому, написавши заяву, не доветься чекати ЖОДНОГО ДНЯ на «новий схід мешканців села». Коли думає, що «має на три місяці поїхати з села, а» повернеться наступного дня, то він — баран, котрий сам не знає, що йому робити: «з батогом пасТИ овець» чи «на три місяці поїхати з села». Коли ж поїде, не написавши заяву, і не «на три місяці», а й на більше, то баранами вже виглядає все село, котре раз довірило батога безвідповідальній особі й на щось сподівається надалі. «потрібно також мати бажання та можливості добре виконувати роботу адміністратора.»--ROMANTYS (обговорення) 18:50, 24 серпня 2016 (UTC)
Ще раз: кому що потрібно, кому потрібно попередити, кому ні. Як я розумію, в усіх проблемах вікі вине АТО (ще в цьому його не звинувачували). До АТО було все не так. Вам подобається народне прислів'я "дурень думкою багатіє"? Жодних персональних натяків. Це - гасло адмінкорпусу укрвікі. Я прибираю цю сторінку зі свого спостереження. І вам (усім адмінам) раджу закрити це обговорення - обговорювати немає з ким. Щоб вас розгальмувало, це має статися десь у кацапах, тоді почнете тупо мавпувати й підстрибувати від власної ініціативності. --SitizenX (обговорення) 13:53, 22 серпня 2016 (UTC)
@SitizenX: Ви знаєте, а в руВікі якраз і позбавляють прав за неактивність (менше 25 адміндій протягом 6 місяців). Тільки там втрутився людський фактор: третині неактивних бюрократи права все одно залишають, бо вони хороші люди й обіцяли виправитися, або ж потрібні адміни, які навіть за 24 адміндії приносять користь, ще третина просто накручує лічильник одразу після попердження, решта третина або здають права добровільно, або настільки неактивні, що не реагують навіть на попередження про позбавлення. Так от, я й не хочу жорсткого правила, яке не працюватиме через людський фактор, а хочу м'якше правило, але таке, щоб його виконання не викликало сумнівів — NickK (обг.) 14:15, 22 серпня 2016 (UTC)
Раз в квартал здійснити адміндію для Вас «жорстко»? «хочу м'якше правило» — це що, запропонована Вами 1 (ОДНА) адміндія на рік (РІК!), менше 50 сумарно від всіх адмінів укрвікі і тоді Ви вже активні вдміністратори укрвікі, до котрих в спільноти не повинно бути претензій? Хтось не захоче і цього «жорсткого правила, яке не працюватиме через людський фактор», а запропонує раз на 5 чи 10 років, бо ще «м'якше правило, але таке, щоб його виконання не викликало сумнівів». І до якої м'якості ми докотимось?--ROMANTYS (обговорення) 06:22, 25 серпня 2016 (UTC)
Не дивно. Тепер Вам зрозуміло, чому АТО на нашій території, а не їхній? Тому, що навіть цим примітивним збирачам почавленого імпорту зрозуміло - не можна все життя чекати. Для уникнення людського фактору була відповідна пропозиція щодо бота. А взагалі, нафіг мені проблеми якихось адмінів? За рік ми повернемося до цієї розмови. Тільки Вам до АТО ще щось потрібно буде вигадати. Я пропоную глобальне потепління. А раптом неактивного адміна водою змило? Але зараз він як стрибне з води й як почне лопатити все, до чого руки дійдуть... Я Вас персонально попереджаю, що за рік я глузуватиму з Вас відверто й дуже зле, як глузують з недолугої жінки, яка замість того, аби жити, стоїть залишок життя біля вікна з думками: "Він хароший, він мене не кине".--SitizenX (обговорення) 15:25, 22 серпня 2016 (UTC)
@SitizenX: Не розумію, для чого ви хочете з мене глузувати. Гадаю, ми дійшли згоди, що позбавлення за неактивність потрібне, але розійшлися в думках щодо того, чи потрібна низька планка (яку пропонує Piramidion та яка відсікатиме повну неактивність) або ж висока планка (яка, ймовірно, відкине й низку користувачів, які не могли б бути активними протягом певного часу, але потім повернулися б до адміністрування). Є чотири можливі рішення:
  1. Прийняти мінімальне правило (пропозиція Piramidion'а), щоб була основа. Пізніше, якщо буде консенсус, підвищити планку
  2. Відхилити мінімальне правило та натомість поставити на обговорення інше, з вищою планкою.
  3. Відхилити прийняття будь-якого правила та надалі вирішувати питання активності індивідуальними номінаціями на позбавлення прав
  4. Багато говорити, щоб показати, які адміни погані, і не прийняти ніякого рішення
Зараз все іде до четвертого варіанту: і посваримося, і не пртймемо рішення. Це найпростіший варіант, але навіщо нам він? — NickK (обг.) 17:04, 22 серпня 2016 (UTC)

@Piramidion:. Що там у Вас за репліка була про "нічого"? Отак закінчуються усі обговорення - говорити немає що, тому тихенько на гальмо... А, так, ще має вискочити Green Zero й "от имені і по поручєнію" спільноти щось ляпнути про "нецікаві монологи"--SitizenX (обговорення) 09:34, 22 серпня 2016 (UTC).

один з моїх опонентів (з вашої когорти) залюбки використовує натяки на бульбашки. Використаю цей сталий образ: усі Ваші реверанси навколо людей, які не бажають брати участь у проекті кумедні, й тішать мене як бульбашки дитину. Але ж ми не діти--SitizenX (обговорення) 17:44, 22 серпня 2016 (UTC). Чому б з цього не поглузувати?
до речі. Є ще один варіант - прийняти відповідні норми за один раз. Й не морочитись з обговореннями. Кому потрібні напіврішення? Складається таке враження, що укрвікі гуляє, як вірус, дебільна ідея фікс - прив'язати людей до якоїсь структури. Їм це НЕПОТРІБНО. Дайте людям спокій. Робіть те, що вважаєте доцільним. Власне я не братиму участі у напіврішеннях. Я не знаю, як це.--SitizenX (обговорення) 18:04, 22 серпня 2016 (UTC)
@SitizenX: То, будь ласка, запропонуйте відповідні норми, які б прийняли за раз. Piramidion уже запропонував, заглохло. Base ще раніше запропонував, заглохло. Спільнота в нас така, важко їй прийняти щось конкретне: комусь воно занадто жорстке, комусь занадто м'яке — NickK (обг.) 18:17, 22 серпня 2016 (UTC)
Це вже третій чи четвертий? Всі мої пропозиції я висловив вище. Якщо бачите доцільність додайте до них пункт з установленням шаблону тимчасово не/малоактивний з визначенням терміну (3/6 м-ців). А на питання, чому спільнота так реагує на всі ці обговорення, Ви знайдете відповідь у своїх зарозумілих колег-адмінів.--SitizenX (обговорення) 18:30, 22 серпня 2016 (UTC)
згрупуйте три пропозиції +0- та винесіть їх на голосування. Все.--SitizenX (обговорення) 18:48, 22 серпня 2016 (UTC)
Якщо це так принципово:
  1. "адміністратор, який виконує менше ніж... адміндій протягом трьох місяців без попередження відповідним шаблоном, автоматично позбавляється адмінправ;
  2. адміністратор, який протягом року ставить шаблони " неактивний/цейтнот/малоактивний" тощо, автоматично позбавляється адмінправ."
Це все.--SitizenX (обговорення) 19:00, 22 серпня 2016 (UTC)
Ну Ви ж бачите, що такі жорсткі пропозиції спільнота не підтримує. Навіщо їх взагалі висловлювати? Для забалакування теми? Бо іншого результату я від них не передбачаю в принципі. --Piramidion 19:07, 22 серпня 2016 (UTC)
Виберіть три варіанти, винесіть їх на обговорення в іншому форматі, нормальному, дайте оголошення, що розпочато не обговорення, а голосування. Є чотири варіанти - залишити, як є + три (+/0/-) голосування тільки за на вибір. А цю сторінку десь заархівуйте так, щоб її ніхто не бачив. Жодне обговорення не може тривати роками. Це вже блюзнірство. Якщо хтось й хотів що сказати - сказав. Тоді побачите рішення спільноти.--SitizenX (обговорення) 19:22, 22 серпня 2016 (UTC)
  • Нагадаю ДІЮЧЕ правило Вікіпедія:Адміністратори#Вимоги до адміністраторів: «Для того, аби бути адміністратором, не досить мати довіру та підтримку, потрібно також мати бажання та можливості добре виконувати роботу адміністратора.» Людина, що «може потрапити до лікарні (знаю вікіпедистів, які кілька місяців лікувалися) чи мати проблеми зі зв'язком (таке було у вікіпедистів із зони АТО, в яких через бойові дії тривалий час не було Інтернету)», в лікарні та без доступу до нету не має «можливості добре виконувати роботу адміністратора», не відповідає наразі діючим мінімальним вимогам до адміністраторів, а тому не може бути АДМІНІСТРАТОРОМ. Аналогічно, коли людина «не для всіх Вікіпедія є центром життя, люди можуть брати участь ще й в інших проектах», тоді підпадає під частину «потрібно також мати бажання … добре виконувати роботу адміністратора». А жодної адміндії протягом кварталу — це аж ніяк не є «добре»! Чи хтось з адмінів схоче заперечити і спробує переконати спільноту, що жодної адміндії протягом кварталу для адміністратора, котрого для виконання цих самих адміндій, власне, й обрали — це ДОБРЕ???--ROMANTYS (обговорення) 06:33, 23 серпня 2016 (UTC)
ROMANTYS Обставини можуть бути різні, набагато гіршими є неадекватні дії адміна, ніж бездіяльність. Від неї жодної шкоди.--Yasnodark (обговорення) 12:26, 25 серпня 2016 (UTC)
@Yasnodark:«Від неї жодної шкоди», АЛЕ й жодної КОРИСТІ. А, наскільки я розумію, спільнота вибирає з своїх рядів адміна для того, щоб він приносив користь громаді, а не щоб не робив шкоди. Зрештою, коли адмін своїми діями шкодить спільноті, то його можна за діючими правилами номінувати на позбавлення прав. А ми шукаємо вихід з ситуації, коли, наприклад, адмін-«вікіогр – можЕ бути неактивним протягом півріччя https://uk.wikipedia.org/w/index.php?title=Обговорення_Вікіпедії%3AАдміністратори&type=revision&diff=18792330&oldid=18791933», а тут вже й негайно потрібна допомога в блокуванні вандала, захисті статті, в котру хтось вклав душу — робота, яку Ви чи я виконати не в змозі, бо НЕ МАЄМ відповідних адмінправ. Пропонуєте чекати 6 місяців, доки адмін-вікіогр зволять проснутись і виконати необхідні спільноті дії? --ROMANTYS (обговорення) 20:20, 10 жовтня 2016 (UTC)
За Вашою логікою написана дурниця значно гірше за невисловлену. Тому з такими критеріями не має сенсу розпочинати взагалі будь-що. А до діяльності активних адмінів також є багато питань, принаймні, у мене. Але це інша тема. Я обов'язково до неї згодом повернуся й не на цій сторінці. P.S. Адміністратори, як Вам ставлення до Вашої роботи - "кращий адмін - неактивний адмін". NickK, це більше Вас стосується, як одного з моїх адмін-опонентів, з яким ще є сенс розмовляти. --SitizenX (обговорення) 07:08, 26 серпня 2016 (UTC)
@SitizenX: А ось тут я мушу з вами погодитися, що для деяких користувачів найкращий адмін — це неактивний адмін. Свого часу мене номінували на позбавлення прав за те, що коли подали запит, я був активним, але не виконав запит; до тих же, хто тоді був неактивним, претензій не було. Або інша ситуація: не заблокував — толеруєш порушення правил, заблокував на короткий термін — покриваєш порушника, заблокував на тривалий термін — заважаєш дописувачу поліпшувати Вікіпедію. Не помиляється лише той, хто нічого не робить, а адміни, які помиляються, не подобаються нікому — NickK (обг.) 08:26, 26 серпня 2016 (UTC)
@NickK: ви мене неймовірно дивуєте (ви - усі адміни й інші функціонери). За скільки років ви не спромоглися навіть єдиної політики виробити. Тому й маєте блюзнірство з Гаяною та неадекватні думки адекватної людини М. Підліснюка щодо політбюро вікіпедії тощо. Невже відсутнє бачення того, що ситуація (загальна) доходить до абсурду (окрім наведених вище - кандидатура в арбітри дописувача, у якого висить віківідпустка, коментар біолога щодо невідповідності сторінок з біології дійсності, й рекомендація взагалі ці сторінки не читати)?.. Ви формулоюєте політику. І цей весь бардак - це ваш (адміністраторів) світ. Хоч раз адміни та інші ставили питання одне одному - ЩО ми робимо? Коли я глузую з адмінкорпусу та пропоную значно жорсткіші правила для адмінів, це виключно для того, щоби адміни мали авторитет, а не те, що є зараз.--SitizenX (обговорення) 08:47, 26 серпня 2016 (UTC)
@SitizenX: Перепрошую, але ви, мабуть, плутаєте нашу спільноту з якоюсь іншою. Спробуйте нашій спільноті нав'язати якусь жорстку політику — заклюють же, бо де два українці, там три гетьмани, і кожен знає краще, як має бути. Он є жорстке ВП:МОВА, так користувачі все одно ігнорують, бо кажуть, що чинний правопис їм не подобається, а от якийсь інший (кому радянський, кому Харківський, а кому взагалі щось вигадане самим користувачем) — це ідеал.
Щодо того, що робити з такою спільнотою, то є три варіанти. Перший — багато говорити, пересваритися і нічого не зробити. Другий — змиритися з тим, що в нашій спільноті нічого радикального не проходить та знайти посередній варіант. Третій — домагатися прийняття радикального варіанту, потенційною ціною чого буде втрата низки активних дописувачів. Я не лише про це правило, я про прийняття правил у нашій спільноті загалом
Оскільки це обговорення не призведе до прийняття рішення щодо неактивності, я не буду тут більше коментувати, щоб не витрачати час на порожні балачки — NickK (обг.) 09:20, 26 серпня 2016 (UTC)

 Коментар: довго я спостерігав за цією дискусією, але не мав бажання втручатись — фактично я припинив дописувати у вікіпедію, тож внутрішньоредакційні розборки в укрвікі мене особисто якось обходять. Але все ж вирішив висловитись. Кому моя думка не цікава — просто не читайте ;) Отже. Зараз дискусія щодо активності/неактивності адмінів зводиться до того, що дописувачів обурює небажання адміністраторів виконувати свою роботу. А це в корні неправильно. Усі тут волонтери (хоч я і не люблю застосовувати до вікіпедистів це поняття, але хай вже потішить самолюбство дописувачів) і коли і як працювати — особиста справа кожного. Ключова проблема активності адмінів, як і адмінкорпусу взагалі, некомпетентність. Професійна компетентність — це базова характеристика діяльності будь-якого спеціаліста. Вона включає як змістовий (знання), так і процесуальний (уміння) компоненти і має головними суттєвими ознаками мобільність знань, гнучкість методів професійної діяльності і критичність мислення. Коли ми обираємо спільнотою некомпетентних молодих адміністраторів, фактично junior administrators, завдяки стартовій активності, вивчаючи перед прийняттям тих чи інших адміністративних рішень правила вікіпедії і метавікі, відстежуючи зміни до них і поточні прецеденти (рішення в обговореннях, адмінкому тощо) вони можливо, але не гарантовано, вийдуть на middle-рівень. Більшість з них в силу природної нездатності до управління творчим виробничим колективом ніколи не вийде навіть на цей рівень, а тим більше не стануть компетентними senior-level administrators (це не образа, а факт обумовлений наявністю/відсутністю сукупності особистісних якостей, загальної культури та кваліфікаційних знань, умінь, методичної майстерності, гармонійна інтеграція яких в адміністративній діяльності дає оптимальний результат), але в ході повсякденної діяльності вони поступово набиратимуться досвіду або будуть дискваліфіковані спільнотою (в укрвікі це правда фантастика ) ). Тепер перейдемо до «старих» адмінів, які з тих чи інших причин припинили/призупинили активність у проекті. За час неактивності вони «відстають від реальності», втрачають професійну компетентність навіть не усвідомлюючи цього. Повертаючись же до активної роботи після періоду, так скажемо, тривалої відпустки працівник має відновити втрачені навички, здобути «пропущені» знання. У вікіпедії на жаль нема ні «школи адміністраторів» ні «курсів підвищення кваліфікації». Тому, певно, єдиним допустимим варіантом є позбавлення прав адміністратора за неактивність з наступним, при бажанні, їх відновленням спільнотою (повторне обрання) при підтвердженні своєї кваліфікації. Це не є демонстрацією неповаги до тих чи інших «досвідчених користувачів». Це виключно питання підвищення/підтримання рівня кваліфікації. А чи хочете ви цього чи ні — вам самім вирішувати... Вибачаюсь за довгий коментар, але по іншому не виходить %-[ Якісних вам редагувань і senior administrators вам в список адміністраторів та supervisors в бюрократи та арбітри. --Павло (обговорення) 09:23, 26 серпня 2016 (UTC)