Обговорення категорії:Архітектори Львова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

A Нагірний Євген Васильович i Нагірний Василь Степанович ? --Birczanin 11:32, 15 лютого 2010 (UTC)[відповісти]

Який узагалі критерій включення? 1) Працювали у Львові? 2) жили у Львові? Чи просто проєктували львівські будинки, навіть ні разу не побувавши тут? Цього не зазначено в категорії. --Friend 11:39, 15 лютого 2010 (UTC)[відповісти]
Наразі продовжую наповнювати категорію новими статтями, хоч якщо спільнота вважатиме за недоцільне мати такі категорії — готовий і до розформування. Для себе виробив такі критерії:
1. Жив у Львові дуже значний відрізок часу (усі споруди можуть бути і в інших нас. пунктах). Так традиційно стається із проектантами храмів.
2. Був головою буд. департаменту магістрату (чи міської ради), або намісництва («Головний архітектор Львова»). Такі люди долучились як до окремих споруд, так і до містобудівних проектів, вплинули на загальний вигляд міста.
3. Деякі архітектори середньовіччя. Так наприклад 1 архітектор міг усе життя будувати лише Латинську катедру (очевидно, що були інші роботи, але ми їх не знаємо). При чому врахуйте, що катедра будувалась понад 100 років. Тобто пережила щонайменше 4 архітекторів (такі віповідальні споруди будували лише «дуже зрілі» зодчі, наприкінці життя). Типова також ситуація, коли архітектор ціле життя числився членом львівського цеху будівничих (доавстрійські часи), але про його споруди майже, (або й взагалі) невідомо через брак джерел (хоч і статті про них скоріш за все не буде). Однак такі архітектори однозначно львівські.
4. Виняткові випадки. Наприклад Януш Вітвіцький — автор пластичної панорами Львова, навчався у Львівському політеху. Традиційно вважається представником львівської школи (споруд у нього по-моєму немає, можливо хіба що реставрація).
5. Ряд пунктів, котрі дають «результат» лише в сумі (два збіги і більше):
5.1. Викладав основні, або навколоархітектурні дисципліни у Львівському політеху чи Промисловій школі.
5.2. Спорудив у Львові певну кількість споруд (десь напевно 5, не менше).
5.3. Реставрував споруди (звичайно ж — не одну).
5.4. Навчався архітектури у Львові.
За цими критеріями, Фельнер і Гельмер не є львівськими архітекторами хоч спроектували три значні споруди у Львові (готель «Жорж», Будинок вчених і один банк). А Лев Левинський — є львівським архітектором, хоч усі його проекти за межами Львова (але випускник Львівської політехніки, жив тут майже весь час, мав зареєстровану у Львові будівельну фірму, вважається виразним представником львівської архітектурної школи). Цим критеріям відповідають усі 74 архітектори внесені сюди наразі.--Сергій (обг.) 14:59, 10 серпня 2011 (UTC)[відповісти]