Обговорення користувача:Артіво

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ласкаво просимо!

   Основні засади Вікіпедії   
Ласкаво просимо до україномовної Вікіпедії, Артіво!
   Для чого ми розвиваємо Вікіпедію

Вітаємо Вас як нового учасника україномовного розділу Вікіпедії. Сподіваємось на плідну співпрацю з Вами над спільним відкритим проєктом.

Зверніть увагу на наріжні принципи участі: сміливо редагуйте, а в конфліктних ситуаціях, якщо такі виникнуть, завжди розраховуйте на добрі наміри опонента.

Можете скористатися шпаргалкою, якщо Ви ще не знайомі з основами вікірозмітки.

Якщо виникли запитання щодо проєкту або потрібні якісь підказки, пошукайте відповідь на сторінці Довідки. Якщо відповіді на Ваше питання там немає, поставте його у нашій Кнайпі чи комусь із постійних дописувачів.

Кнопка вставки підпису у вікні редагування

На сторінках обговорень бажано ставити автоматичний підпис за допомогою чотирьох тильд (~~~~) або за допомогою позначки підпису у вікні редагування (зображено на малюнку). У статтях, написаних або редагованих Вами, підпис не ставиться.

Ви також можете розповісти про свої інтереси на сторінці інтересів користувачів. Якщо у Вас виникнуть додаткові питання, можете звернутися за порадою до будь-якого користувача з цієї категорії.

Бажаємо успіхів та якнайбільше творчого задоволення!

Велика Британія США Irrespective of your language skills, you are welcome to create your own user page, add interwiki links, upload images, correct data, discuss problems, communicate & cooperate with the community. Please, use language templates from Вікіпедія:Вавилон or create your own ones. You can ask for our help on the Community Portal (help).
   Як створити статтю
   Як редагувати статті
   Ілюстрування статей
   Потренуйтеся тут!
   Правила і настанови
   Стиль оформлення статей
   Авторські права
   Довідка
   Користувачі, що допоможуть Вам
   Словничок вікітермінів

-- Automatic welcomer (обговорення) 15:10, 7 березня 2020 (UTC)[відповісти]

Клятва Гіппократа[ред. код]

      Сигізмунд Ян Леон Завістовський народився 17 (30) травня 1883 року в с. Осівці повіту Брусилівському губерніі Житомирській, в сім'Ї польського поміщика Яна Леона Йосипа Завістовського, в маєтку матері Леонтини, уродженої Кржижановської. Початкову освіту, маленький Сигізмунд, отримав в оточенні освічених батьків. Навколишній народний побут місцевих українських селян традиційно вписувався в поміщицькі правила шанування культур - тому, природньо, вплив української культури, спогади та оповіді народної української мудрості ії жителів, безсумнівно, відклалися в молодій голівці допитливого і тямущого хлопчика. У 1899 році Сигізмунд Завістовський закінчив Житомирське двокласне міське училище. У 1900 році - річний курс третього класу Житомирської 2-ої Гімназії. 
      Важливим чинником у біографії молодого студента в просуванні навчання і кар'єри був копіткий неспокій в отриманні свідоцтва про благонадійність - обов'язковий для кожного навчального закладу тодішньої імперії. Оскільки його предки були учасниками опорів Россійському диктату, і після відомих подій 1863-64 років, його дід, Аполлінарій Кржижанівський разом з донькою Леонтиною, майбутньою матір'ю Сигізмунда, були вислані до Західного Сибіру. Сигізмунду треба було доводити, що він дотримується домінуючих у суспільстві правил, цінностей, і норм поведінки. Так, в 1908 році, маючи на руках свідоцтво про благонадійність від поліцейського уповноваженого з міста Житомира, Сигізмунд Завістовський вступає на медичний факультет Київського університету Святого Володимира, і отримує статус студента з усіма правами учня вищого ньавчального закладу.   
      У 1914 році, з початком Першої світової війни, 1914 - 1918 роках, будучи студентом випускного курсу медичного факультету Київського імператорського університету святого Володимира, Завістовський був покликаний в армію в офіцерському званні і призначений старшим лiкарем військово-санітарного поїзда. 
      У 1916 році, вже загартований фронтовик здає атестаційні випускні іспити медичного факультету Київського університету святого Володимира. Визначним фактом цієї події є отримання диплому вищої освіти на сцені університетського актового залу разом з однокурсником медичного факультету, майбутнім відомим радянським письменником Михайлом Афанасійовичем Булгаковим. І, після урочистостей вручення професійного академічного посвідчення Завістовський, бажаючи в екстремальних умовах ствердити своє покликання лікаря, знову, відправляється на фронти... аж, до румунського - до капітуляції Німеччини 3 березня 1918 року Брестським миром, потім, 11 листопада 1918 року за Комп'єнською угодою і 28 червня 1919 року Версальським договором. 
      У післявоєнний відновний період в СРСР, в середині 20-х початку 30-х років, Завістовський направляється в гарячі місця смертоносних епідемій, які розповсюджувались всією країною після страшної військової м'ясорубки Першої Світової війни. З поверненням до Києва у 1935 році доктор Завістовський продовжує боротьбу за здорове суспільство призначеним санітарним інспектором київської спеціальної комісії боротьби із антисанітарією. Крім того Сигізмунд Завістовський заснував і впровадив прогресивний метод роботи дільничних лікарів на дому у пацієнтів за їхнім викликом. Після заслужених похвал опублікованих в радянській пресі, російською мовою, під заголовком "Прекрасный почин доктора Завистовского" та "Встреча врачей и пациентов" у "Рабочей газете" № 147 (950) від 18 грудня 1936 року новий метод був впроваджений у багатьох медичних установах, в першу чергу столичного міста.
     Враховуючи персональні якості доктора, як гуманізм, співчуття, наукова і педагогічна діяльність - місто надало великій родині простору і світлу окрему квартиру в одній з рідкісних на той час, сталінських новобудов в серці столиці міста Києва. Елітарний масивний шестиповерховий монумент містобудування викликав нечуваний ажіотаж серед "сильних світу цього" навколо події під кодовою назвою "Ордер" - через брак в ті роки, комфортабельних квартир. Було чимало претендентів, і, на квартиру новоспечених новоселів Завістовських. Отож верхівка кар'єристів-сталінців, зі "захопленим" положенням в суспільстві,  скористалося "свободою слова" - оббрехали Завістовського та сфабрикували донос... як на ворога народу, щоб заволодіти "золотим ключиком" комфортабельної квартири.
     Завістовський був арештований 29 жовтня 1937 року. Сім'ю "ворога народу" вигнали з дому, а квартиру опечатали. Сигізмунда Завістовського звинуватили в участі у ефемерній контрреволюційній змові і 2 січня 1938 року розстриляли в підвалах колишнього інституту шляхетних дівчат - пам'ятника архітектури 19 століття, побудованого в 1842 році. У 30-х роках 20 століття, цей навчальний заклад перетворився на каральний корпус НКВС (КДБ). Тіло доктора Завістовського, як і тіла інших невинних жертв, було доставлено в місце масового поховання у Биківнянському лісі під Києвом. У збірнику документів і матеріалів "Биківнянські жертви" - (Київ 2007) на ст. 317 і 327 є згадка про Сигізмунда Завістовського.                                                                                  
     Отже, після 81 року мовчання настав час воскреслої пам'яті...