Обговорення користувача:Святослав Типило

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Корпоративні мережі[ред. код]

Корпоративна мережа — це мережа, головним призначенням якої є підтримка роботи конкретного підприємства, що володіє даною мережею. Користувачами корпоративної мережі є тільки співробітники даного підприємства.

* Мережі відділів

Мережі відділів – це мережі, що використовуються порівняно невеликою групою співробітників, які працюють в одному відділі підприємства. Ці співробітники вирішують деякі загальні задачі, наприклад ведуть бухгалтерський облік чи займаються маркетингом. Вважається, що відділ може нараховувати до 30-50 співробітників. Головною метою мережі відділу є поділ локальних ресурсів, таких як програмні додатки, дані, принтери і модеми.
* Мережі кампусів

Головними особливостями мереж кампусів є те, що вони поєднують мережі різних відділів одного підприємства в межах окремого будинку чи в межах однієї території, що покриває площу в кілька квадратних кілометрів. При цьому, глобальні з'єднання в мережах кампусів не використовуються.

* Мережі масштабу підприємства

Мережі масштабу підприємства (корпоративні мережі) поєднують велику кількість комп'ютерів на всіх територіях окремого підприємства. Невід’ємним атрибутом такої складної і великомасштабної мережі є високий ступінь неоднорідності (різнотипні програмні і апаратні засоби. У корпоративній мережі обов'язково використовуються різні типи комп'ютерів — від мейнфреймів до ПК, кілька типів операційних систем і безліч різних додатків

Вимоги до корпоративних комп'ютерних мереж[ред. код]

* Продуктивність

Потенційно висока продуктивність — це одна з основних переваг розподілених систем, до яких відносяться комп'ютерні мережі. Ця властивість можливістю розпаралелювання робіт між декількома комп'ютерами мережі.

* Надійність і безпека

Готовність, чи коефіцієнт готовності, означає частину часу, протягом якого система може бути використана. Готовність може бути покращена шляхом введення надмірності в структуру системи: ключові елементи системи повинні дублюватись так, щоб при відмові одного з них функціонування системи забезпечували інші.

* Розширюваність і маштабованість

Розширюваність означає можливість легкого додавання окремих елементів мережі (користувачів, комп'ютерів, додатків, служб), нарощування довжини сегментів мережі і заміни існуючої апаратури більш потужною. Маштабованість означає, що мережа дозволяє нарощувати кількість вузлів і довжин зв'язків у дуже широких межах, при цьому продуктивність мережі не погіршується. Для забезпечення маштабованості мережі потрібно застосовувати додаткове комунікаційне устаткування і спеціальним чином структурувати мережу.

* Прозорість

Прозорість мережі досягається в тому випадку, коли мережа представляється користувачам не як безліч окремих комп'ютерів, з’єднаних між собою складною системою кабелів, а як єдина традиційна обчислювальна машина із системою поділу часу.

* Керованість

Керованість мережі забезпечується можливістю централізованого контролю за станом основних елементів мережі, виявлення і вирішення проблем, що виникають при роботі мережі, виконанням аналізу продуктивності і планування розвитку мережі.