Обговорення користувача:Ahonc/Архіви/квітень 2019

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Питання приналежності наших митців

Ahonc вітаю! Знаючи вас майстра pішуче припиняти сумнівны ненейтральні редагування спрямовані на деукраїнізацію вітчизняних осіб, прошу звернути увагу на статті 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 6, що носять виключно антиконституційний характер (стаття 24), сортуючи українських діячів за національною, мовною чи іншими ознакми, політичними поглядами тощо і віддаючи їх країні-агресору. Можливо хоча б вам вдасться припинити антиукраїнську діяльність користувача з Сибіру і вас хтось послухає, бо адміни бездіють через його прикриття псевдопатріотизмом.--Yasnodark (обговорення) 13:14, 22 квітня 2019 (UTC)

Ну якщо громадянство українське, то писати український діяч іноземного походження. Щодо Байрак: у росвікі вказано, що у неї російське громадянство, в нас — українське. То все ж яке?--Анатолій (обг.) 20:41, 22 квітня 2019 (UTC)

Файл:Емблема ФК Погонь Львів.png

Вітаю! Питання: що роботи з подібними файлами? Їх життя на Вікікомонз можливе? Бо з однієї сторони це наче торгова марка через яку можуть продаватися різні речі, а з іншої закон України про авторське право. --『  』 Обг. 03:36, 3 квітня 2019 (UTC)

Єпархії Константинопольської церкви

Ви плануєте і далі писати статті про єпархії Константинопольської церкви? Я збирався зробити кілька статей про єпархії на території Туреччини, то можна розподілити, щоби часом не продублювати роботу.--Demetrios (обговорення) 13:08, 3 лютого 2019 (UTC)

Я планував написати про всі (на основі книги Кімінаса і сайту Марку). Може ви на території Греції візьмете? По Туреччині не так просто написати. На сайті Марку не про всі митрополії описано, в Кімінаса вказано, з якими митрополіями межує і основні міста. Але території яких провінцій і округів вони займають, не вказано. Тож треба ще сидіти над картою, вивчати межі провінцій і визначати, де ж та митрополія розташована…--Анатолій (обг.) 13:15, 3 лютого 2019 (UTC)
Тоді залиште мені лише Анкірську і Смірнську. Грецькі ні, але можу взяти ті, що на території Західної і Центральної Європи. Стосовно меж єпархій, то на вікі є старі карти до виселення греків, тож можна виходити з них.--Demetrios (обговорення) 13:26, 3 лютого 2019 (UTC)
Така карта не дуже допомагає. По-перше, вона на 1880 рік, там усього 19 єпархій, зараз же їх 42 (правда це з європейською Туреччиною, якої на тій карті нема, але все одно там не всі), по-друге, там не дуже видно межі провінцій.--Анатолій (обг.) 13:57, 3 лютого 2019 (UTC)
На території Туреччини діє 8 митрополій (не рахуючи Константинопольську архієпархію)[1]. Інформація може бути дещо застарілою, бо останніми роками могли поновити ще кілька старих митрополій. Зокрема я зустрічав інформацію про поновлення Анкірської митрополії, але не зовсім ясну. Але їх точно не 42 діючі. --Demetrios (обговорення) 14:21, 3 лютого 2019 (UTC)
Так, діючих 8, решта існують офіційно, там може бути митрополит, але там нема єпархій. Це щось на зразок Автономної республіки Крим: вона офіційно існує, але фактично ні. За останні роки відновили Смірнську, Пруську і Пісідійську (і принаймні в Антальї та Триглії є діючі храми). В Анкірську і Анеонську призначили митрополитів, але чи там є парафії, у мене нема інформації.--Анатолій (обг.) 14:25, 3 лютого 2019 (UTC)
В Анкірській є два храми, один із яких постійно діючий. В Смірнській один постійно діючий в Ізмірі (щоденно), плюс є ще три історичні храми, де їм іноді дозволяють служити, в одному навіть на відносно регулярній основі. Думаю, що вони відновлюють ці історичні митрополії, коли є хоча б одна реальна парафія. Але чи діють вони як єпархії, чи ці парафії напряму підпорядковуються Стамбулу, незрозуміло. Принаймні на великі свята митрополит Смірнський ніби служить в Ізмірі, тож хтозна. Бо є і явні віртуальні вікаріати, як-от Пергамська митрополія. Про Смірнську і Анкірську я статті зробив, решту турецьких не чіпатиму. Список діючих храмів на території Туреччини є тут, правда грецькою. Також можна шукати по назві турецьких міст російською на www.sedmitza.ru і pravoslavie.ru, там зазвичай пишуть про відкриття нових храмів і т.п.--Demetrios (обговорення) 01:38, 4 лютого 2019 (UTC)

Я зробив кілька пропозицій щодо вдосконалення таблиці на Обговорення:Єпархії Константинопольської православної церкви, погляньте на них. Також у мене з'явилася ідея проведення тижня Константинопольської православної церкви (десь наприкінці травня або на початку червня), щоби доробити усі статті про єпархії, про єпископів (у нас майже немає), про ключові собори і монастирі, а також списки парафій по регіонам/країнам чи єпархіям. Заодно можна статті по міжправославній співпраці: міжправославні і всеправославні собори, наради, асамблеї єпископів в еміграції, комісії/засідання по діалогу з РКЦ і орієнтальними церквами, і т.п. Гадаю, що можна буде залучити ще 2-3 авторів, які пишуть на православну тематику, а може і ще хтось долучиться. Я збирався робити місяць українських православних храмів, але ми вже три місяці безрезультатно дискутуємо щодо храм/церква, плюс немає консенсусу по формі називання (Миколаївський храм чи Храм святого Миколая), тож це доведеться відкласти. А тема КПЦ ніби нейтральна, суперечок бути не повинно. Що думаєте, варто чи ні?--Demetrios (обговорення) 00:01, 17 квітня 2019 (UTC)