Обговорення користувачки:Юлія Онопрієнко

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Характеристика освіти в Норвегії[ред. код]

Скандинавські країни є прикладом забезпечення високої якості освіти, її доступності, неперервності та універсальності. Освіта є ключовим пріоритетом в скандинавських країнах і, висуваючи високі академічні вимоги до освітнього рівня особистості, в поєднанні з інноваційними технологіями навчання, освітні навчальні заклади скандинавських країн готують учнів і студентів до виконання своєї активної ролі в суспільстві, пріоритетом якого є знання.

Дошкільна освіта в Норвегії[ред. код]

Дошкільні освітні установи навчають дітей з народження до п’яти років. Батьки оплачують навчання згідно муніципальним інструкціям і відповідно своєму доходу. Установи є суспільними і приватними. Приватні установи отримують фінансову підтримку від держави та іноді від муніципалітетів.[1]

Середня освіта в Норвегії[ред. код]

В Норвегії добре вчать всьому, що пов’язане з екологією, природними ресурсами, біотехнологією, мореплаванням, рибальством і судноплавством. Крім того, тут сильні школи педагогіки, особливо дошкільної, і охорони здоров’я. Хоча найпрестижнішими університетськими спеціальностями, як і скрізь, вважаються медицина, право, економіка і інженерні науки. Прийом іноземців на них обмежений. Для отримання ступеня в одній з перерахованих наук і права на роботу за фахом доводиться вчитися довше, ніж зазвичай – від 4,5 до 6 років. Система обов’язкової шкільної освіти в Норвегії передбачає 13-річне навчання (10 років – початкова і середня школи і 3 року – старша). Майже всі школи – державні, і навчання в них безкоштовне. Характерною особливістю є жорстке розділення вікових груп: ви ніколи не побачите, щоб в одній будівлі вчилися 6-річні діти, 14-річні підлітки і 18-річні молоді люди. Початкова (primaryschool), старша початкова (upperprimary) і середня (lowersecondary) школи завжди відокремлені від старшої (uppersecondary), цей факт відбитий в назві кожній з них. Більшість шкіл в Норвегії – державні, приватні складають лише 3%. Система обов’язкової освіти передбачає 13-річне навчання (10 років початкова і середня школа і 3 роки старша). Перші два роки діти відвідують початкові класи, де разом з набором основних дисциплін (математика, література, малювання і так далі) вивчають основи християнської релігії, етичне виховання і ще одну дисципліну на вибір. Рівні шкільної освіти:

 — Grunnskole (початкова і молодша середня школа). Вік: 6-9 років.  — Mellomtrinnet (проміжна стадія). Вік: 10-12 років.  — Ungdomstrinnet (старша середня школа). Вік: 13-16 років. Основний навчальний план включає християнське знання, релігійну і етичну освіту, норвезьку і англійську мови, математику, соціальні дисципліни, прикладне мистецтво, природознавство і екологічні предмети, музику, домашню економіку і фізкультуру. Оцінки в норвезьких школах з’являються тільки в 8 класі, до цього вчитель веде індивідуальний зошит кожного учня, в якому описує успіхи і проблеми дитини. У восьмому класі з’являються нові дисципліни – бухоблік, економіка, а також дисципліни, що передбачають професійну орієнтацію. У старшій середній школі пропонується основне, академічне і професійно-технічне навчання.На відділенні професійної майстерності (професійно-технічне навчання), після двох років вивчення теорії, починається оплачувана практика, що продовжується ще два роки. Таким чином, через 4 роки учням видається диплом про закінчення старшої школи з привласненням професії. Академічне відділення старшої школи готує учнів для вступу до вишів і з кожним роком представляє все більше можливостей займатися тільки тими дисциплінами, з якими буде пов’язана їх наукова робота у виші. Закінчивши старшу школу 80% випускників вступають до університетів, 20%–в коледжі.

Народні школи в Норвегії[ред. код]

Народні школи є дуже популярними серед жителів Скандинавії, вони створені для того, щоб випускники шкіл, що так і не визначилися в своїй подальшій освітній діяльності, мали можливість ще раз подумати і перевірити свій вибір на практиці. Диплом такої школи не є свідоцтвом про отримання спеціальності. На роботу з таким сертифікатом також влаштовується всього 3% учнів. Велика ж частина надалі вступає до вишів і коледжів, оскільки народна школа відкриває додаткові можливості під час вступу. У завдання народної школи входить не стільки навчання, скільки допомога у формуванні особи і виборі професії.

Вища освіта в норвегії[ред. код]

У Норвегії і коледжі, і університети видають диплом про вищу освіту. Університет вважається за науково-дослідний центр, а коледж – спеціалізованим професійним учбовим закладом. У Норвегії 100 коледжів, які розташовані у великих містах і пропонують різні учбові програми тривалістю до 4 років. Після 3 років студент отримує диплом бакалавра, ще через рік – магістра. Отримавши диплом коледжу можна продовжити навчання в аспірантурі університету. У плані навчання в коледжах дуже поширені проектні роботи, які здаються один раз в рік. Отримавши від викладача тему, студенти розбиваються на групи і протягом декількох місяців готують завдання. Такі роботи привчають працювати командно, поважати думку товаришів, ухвалювати аргументовані рішення і відстоювати свою точку зору. Навчальна програма першого курсу коледжу передбачає один предмет на вибір, окрім трьох обов’язкових. На другому курсі на вибір надається вже два предмети або більше. Якщо студент набрав потрібну кількість балів до кінця року, його переводять на наступний курс. У Норвегії всього 6 університетів. Самими найпопулярнішими напрямами вишів є інформатика, журналістика і юриспруденція. Навчання в університеті триває 4 року. Після закінчення навчання студенти пишуть дипломну роботу і, незалежно від того, на якій спеціальності вони навчаються, складають іспит по філософії. Захистивши диплом студенти отримують диплом бакалавра.[2] Ступінь Магістра (Mastersdegree) присуджується після 1,5 року навчання і зазвичай має на увазі наявність диплома бакалавра. Все більше і більше університетів Норвегії пропонують навчання в магістраті англійською мовою. Докторський ступінь (PHD) можна отримати після трирічного навчання, наступного за магістратом. Деякі програми PHD розраховані на 4 роки навчання.

Сторінку «Юлія Онопрієнко» створено або суттєво доповнено в межах конкурсу Скандинавська весна користувачем Юлія Онопрієнко.

Примітки[ред. код]

  1. Грабовська Т. Освітні реформи у Норвегії / Т. Грабовська // Українська культура в іменах і дослідженнях. – Рівне, 1997. – Вип.1 : Волинське Полісся в контексті слов’янської культури. – С. 165 – 170.
  2. Логвиненко Т. О. Вища освіта Данії, Норвегії, Швеції у сучасному європейському вимірі / Т. О. Логвиненко // Науковий вісник Ужгородського Національного університету. Серія «Педагогіка. Соціальна робота». – Випуск 30. – 2014. – С. 86 – 89.

Доброго дня! Ми вже підвели підсумки, і церемонія нагородження переможців конкурсу «Скандинавська весна» відбудеться 2 червня у Львові. Дякуємо за участь у нашому конкурсі! Якщо маєте змогу, то завітайте до Центру міської історії центрально-східної Європи (вулиця Академіка Богомольця, 6, Львів). Початок о 17:30. Ви можете записатися на вікізустріч, а також на фейсбук-подію. Гарного дня! --アンタナナ 22:22, 19 травня 2018 (UTC)[відповісти]