Оберек

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Оберек — Антоні Кужава, 1881

Обере́к (пол. oberek, або обертас) — польський народний танець у тридольному музичному розмірі. Назва «Оберек» походить від слова «obracać się», що у польської мові означає «обертати». Оберек танцюють у дуже швидкому темпі, з ритмами мазурки. Він складається з безлічі танцювальної підтримки та стрибків[1]. Це другий за популярністю танець в польсько-американській музиці, після польки.

Польський оберек (народний)[ред. | ред. код]

Оберек у своєму первісному вигляді є польським народним танцем і є найшвидшим із П'яти національних танців Польщі[2]. П'ять національних танців це: Полонез, Мазурка, Куяв'як, Краков'як та Оберек[1].

В центральній Польщі музика для оберека зазвичай виконувалася невеликим сільським оркестром kapela, в якому переважала скрипка [1].

Оберек польських американців (соціальний)[ред. | ред. код]

«Оберек польських американців» — це соціальний танець, спочатку привезений до Америки польськими іммігрантами наприкінці 1800-х — на початку 1900-х років.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б http://www.usc.edu/dept/polish_music/dance/oberek.html
  2. Archived copy. Архів оригіналу за 23 липня 2011. Процитовано 19 серпня 2009.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Посилання[ред. | ред. код]