Обстріли Білопільської міської громади

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Обстріли міста Білопілля та населених пунктів Білопільської міської громади Сумського району
Російське вторгнення в Україну (2022)
Дата: з 23 квітня 2022
Місце: Україна Білопільська міська громада Сумського району (колишнього Білопільського району) Сумської області, Україна
Результат:
Сторони
Україна Україна Росія Росія
Військові формування
Збройні сили України

Сили Територіальної Оборони

Збройні сили Російської Федерації
Втрати
* убито: 1
  • поранено: 6
  • полонено:

Обстріли Білопільської міської територіальної громади — серія обстрілів та авіаударів російськими військами території міста Білопілля та населених пунктів Білопільської міської громади Сумського району (колишнього Білопільського району) Сумської області в ході повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України територія громади з 24 травня 2022 року була внесена до оновленого переліку територій України, де тривають бойові дії, або які перебувають в окупації російських військ. Жителям громади, зареєстрованим як внутрішньо переміщені особи (ВПО), здійснюватимуться виплати[1][2][3][4][5][6].

Історія[ред. | ред. код]

2022[ред. | ред. код]

23 квітня[ред. | ред. код]

Вночі з 22 на 23 квітня російські військові, за даними генштабу ЗСУ, задіяли безпілотник з району населеного пункту Глушково. Так вони уточнювали положення українських військ на сумському напрямку[7].

О 15:30 23 квітня з боку митного пункту пропуску «Тьоткіно» на кордоні з Російською Федерацією здійснено артилерійський обстріл прикордонного села Атинське Білопільської громади. Було зафіксовано 5 прильотів мін 82-го калібру, також були постріли і влучання із КПВТ — крупнокаліберного кулемета Володимирова, який знаходиться на бронетранспортерах в Російській Федерації. Перший приліт російської міни — в сад інтернату[8]. Після неї персонал та підопічні інтернату встигли спуститися. Від наступної міни, що впала біля їдальні, залишилася воронка. Як наслідок, у психоневрологічному інтернаті були вибиті всі вікна та двері. Осколки міни прошили стіни, шафки у коридорі, пройшли крізь наступні дерев'яні двері та застрягли десь у стелі. Жертв немає[9].

26 квітня прокуратура повідомила, що за фактом обстрілу Атинського психоневрологічного інтернату, розпочато досудове розслідування. За інформацією правоохоронців, військовослужбовці збройних сил РФ, застосовували засоби ведення війни, які заборонені міжнародним правом[8].

25 квітня[ред. | ред. код]

Військовослужбовці ЗСУ разом з прикордонниками під час спільного патрулювання увечері 25 квітня 2022 року почули 7 пострілів, найімовірніше, з міномета, які розірвалися біля села Гиріне Сумського району. Внаслідок вказаних обстрілів постраждалих серед військовослужбовців немає[10].

26 квітня[ред. | ред. код]

26 квітня за словами глави сумської ОВА Дмитра Живицького, практично вся лінія українсько-російського державного кордону обстрілюється з тяжкої артилерії та мінометів. Російські провокації останнім часом відбуваються все частіше… від Бачівська до Білопілля. …Але ми готові дати відсіч у разі погіршення ситуації, — підкреслив він у відеозверненні[11][12][13].

10 травня[ред. | ред. код]

У ніч з 9 на 10 травня російські військові, за оперативною інформацією Генштабу ЗСУ, здійснили обстріли району прикордонних населених пунктів громади із застосуванням реактивних систем залпового вогню для забезпечення посиленої охорони ділянки українсько-російського кордону в Брянській і Курській областях РФ[14][15].

10 травня близько 14.00 з території РФ військові відкрили вогонь з реактивних систем залпового вогню в сторону Білопільської громади, повідомив голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький. Було зафіксовано близько 30 влучань. Після обстрілів зайнялася суха рослинність. Станом на 16.30 пожежу загасили. Втрат серед людей та пошкоджень інфраструктури не було[16][17].

12 травня[ред. | ред. код]

З 5:45 до опів на сьому ранку 12 травня з селища Тьоткіно Глушковського району Курської області Росії було зафіксовано близько 20 влучань із важкої артилерії (орієнтовно з самохідної артилерійської установки (САУ)) по території села Нові Вирки Білопільської громади. За інформацією Державної прикордонної служби, снаряди розірвалися на відстані близько 6 кілометрів від кордону. Від російських обстрілів, повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький, загинув 67-річний місцевий житель Микола Міськов. Осколками зрізало яблуню, біля якої впала міна, іншу також посікло. Господаря цієї садиби російський обстріл застав зненацька, коли пенсіонер порався у саду.[18][19].

Пізніше, за процесуального керівництва Сумської окружної прокуратури розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України). Досудове розслідування здійснюється відділенням поліції № 1 (м. Білопілля) Сумського районного управління поліції Головного управління Нацполіції в Сумській області[20].

18 травня[ред. | ред. код]

Надвечір (близько 22 години) з території РФ працювали САУ по Білопільщині. Після невеликої перерви розпочався новий артобстріл Білопільської міської громади. Масований обстріл з артилерії та стрілкової зброї тривав майже півгодини. Втрат і постраждалих людей не було[21][22].

19 травня[ред. | ред. код]

19 травня близько 4.30 ранку військові з території РФ обстріляли с. Старі Вирки Сумського району. Сумська обласна прокуратура повідомила, що розпочато досудове розслідування. За даними прокуратури, російські військові застосували засоби ведення війни, які заборонені міжнародним правом. У результаті обстрілу пошкоджено будинок та господарські споруди. Досудове розслідування здійснюється відділенням поліції №1 (м. Білопілля) Сумського районного управління поліції Головного управління Нацполіції в Сумській області[23][24].

20 травня[ред. | ред. код]

За інформацією Генерального штабу ЗСУ у ніч з 19 на 20 березня російські війська другий день підряд обстріляли село Старі Вирки у Сумській області з артилерії та мінометів[25].

21 травня[ред. | ред. код]

Близько 9 години ранку російські військові зі своєї території здійснили артобстріл територій Білопільської громади, - повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький[25][26].

23 травня[ред. | ред. код]

Зовнішні відеофайли
Наслідки обстрілу Білопілля в ніч на 23 травня 2022 Суспільне Суми

У ніч з 22 на 23 травня російські військові обстріляли Білопільську міську громаду: були ракетні удари, обстріли із САУ, а також авіаудар. За інформацією голови Сумської ОВА Дмитра Живицького було пошкоджено 11 приватних будинків цивільних жителів міста по вулиці Низовій. Людських жертв не було. Обстріляли територію Гуринівського старостату та безпосередньо місто Білопілля, - повідомив міський голова Білопілля Юрій Зарко. - Дві ракети влучили у середмістя, три – по околицях. За інформацією Оперативного командування "Північ", зафіксовано було 2 ракети, ймовірно класу "повітря-поверхня" Х-31, випущених з літака, по території Білопілля. Втрат особового складу та техніки не було. Державна прикордонна служба України також підтвердила, що ракетний удар завдали із літака. Вночі по Сумській області 5 разів оголошували повітряну тривогу.

Удень 23 травня рятувальники ДСНС почали розбирати зруйновані будинки та господарчі споруди у Білопіллі. Також відновлено доступу до тих помешкань, вхід до яких був заблокований уламками. Воронки від вирв були 10 метрів в діаметрі і півтора метра завглибки. Було пошкоджено понад 40 багатоповерхових будинків: вибиті шибки, поламані вікна. За фактом обстрілу Білопільської громади розпочато кримінальне провадження, повідомила Сумська обласна прокуратура. У поліції відкрили кримінальне провадження. Поки тривають слідчі дії[27][28].

27 травня[ред. | ред. код]

Військові ЗС РФ у ніч з 26 на 27 травня вели обстріл зі своєї території через кордон, повідомив голови Сумської ОВА Дмитро Живицький. Із САУ вони обстріляли околиці села Старі Вирки Білопільської громади Сумського району. Постраждалих не було[29][30].

30 травня[ред. | ред. код]

У ніч з 29 на 30 травня, за інформацією голови Сумської ОВА Дмитра Живицького, війська РФ 10 разів обстріляли із САУ по території Білопільської громади Сумського району. Вогонь вели з території РФ[29][31].

31 травня[ред. | ред. код]

Близько півночі у ніч з 30 на 31 травня, за інформацією голови Сумської ОВА Дмитра Живицького, військові РФ обстріляли Білопільську громаду із САУ[29][32][33].

1 червня[ред. | ред. код]

Росіяни з 00.30 по 2 години ночі 1 червня, за інформацією Генштабу ЗСУ, завдали ракетного авіаційного удару із літаків Су-35 по Білопіллю Сумської області[32].

12 червня[ред. | ред. код]

Ближче до 14 години ворог здійснив по території Білопільської громади три удари[34].

15 червня[ред. | ред. код]

Після 14 години тривали поодинокі постріли по Білопільській громаді[35].

20 червня[ред. | ред. код]

Після 18:30 було здійснено 23 мінометні постріли з боку Росії по Білопільській громаді. Жертв чи руйнувань не було, повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький[36][37]. Напередодні голова Білопільської міської ради Юрій Зарко повідомив, що російські військові дистанційно мінували територію Білопільської громади. Це — міни ПТМ-3 та ПТМ-4. Вони реагують на зміну електромагнітного поля, зазначив він[38].

22 червня[ред. | ред. код]

Близько 9 ранку зі сторони Росії був обстріл Білопільської громади. Росіяни обстріляли села Старі Вирки та Атинське, повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький. Знову ЗС РФ пошкодила приміщення Атинського психоневрологічного інтернату, місцеву ферму, водонапірну башню. Потрощена сільськогосподарська техніка, поранено дві тварини[39][40].

26 червня[ред. | ред. код]

Протягом дня російські військові обстріляли територію Білопільської громади. "Вели вогонь зі ствольної та реактивної артилерії. Випускали некеровані ракети з гелікоптерів. Загалом, за сьогодні росіяни випустили понад 150 снарядів та мін", – повідомив Дмитро Живицький[41][42][43].

27 червня[ред. | ред. код]

Вдень військові ЗС РФ вели обстріли території громади зі стрілецької зброї та мінометів. Після 22 години вечора військові РФ відкрили вогонь по Білопільській громаді, повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький[41][42].

29 червня[ред. | ред. код]

Зовнішні відеофайли
На Білопільщині прикордонники збили ворожий дрон з вибухівкою (1 липня 2022). Суспільне Суми

Близько 10 години ранку, за інформацією голови Сумської ОВА Дмитра Живицького, військові РФ спробували обстріляти Білопільську громаду з безпілотника. Українські захисники його знищили. Також у Східному регіональному управлінні ДПСУ повідомили про збиття російського ударного дрона. Помітивши наближення ворожого коптера, прикордонний наряд відкрив прицільний вогонь зі всієї стрілецької зброї, що в них була – і автомати, і СВД, і кулемети. Прикордонники вважали, що дрон мав ціль скинути на захисників України потужний вибуховий пристрій. Про це свідчить вирва більше півтора метра діаметром, яка залишилася на місці падіння безпілотника. Від самого коптера майже нічого не залишилося. Близько 18:30 почалася перестрілка з росіянами на прикордонні — одна людина поранена[44][45][46].

30 червня[ред. | ред. код]

Опівдні росіяни обстріляли територію Білопільської громади: було 20 мінометних пострілів, повідомили в Сумській обласній військовій адміністрації[47][48].

1 липня[ред. | ред. код]

У ніч з 30 червня на 1 липня військові ЗС РФ, за інформацією Генштабу ЗСУ, здійснили артилерійські обстріли в районі села Атинське Білопільської міської громади

Близько 13:30 росіяни вдруге обстріляли територію громади: було близько 50 влучань із САУ, імовірно калібром 122 мм зі сторони Росії. Жертв та руйнувань попередньо не було, повідомили кореспонденти Суспільного. Вирви від влучань досягали близько метра в діаметрі, глибиною приблизно пів метра[47][48].

2 липня[ред. | ред. код]

За інформаціє Генерального штабу ЗСУ російські війська обстріляли Білопілля[47][48].

3 липня[ред. | ред. код]

Близько 12:30 дня у напрямку м. Білопілля з території рф було 10 влучань із САУ, після цього – ще вогонь із міномету повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький. Вдруге за день: після 20 години вечора військові ЗС РФ почали гатити з мінометів по території та приміщенням Атинського психоневрологічного інтернату. За півгодини – накрили з артилерії. Спалахнула пожежа у їдальні закладу, було зруйнований адмінкорпус та гуртожиток. Внаслідок обстрілу військовим РФ постраждали троє людей. Пацієнтів закладу доставили до лікарні. Про це ввечері 3 липня повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький. Зранку 4 липня пацієнтів Атинського психоневрологічного інтернату автобусами евакуйовували до іншого закладу. За словами директора інтернату Олега Терещенка, троє людей отримали легкі поранення, внаслідок обстрілів російськими військовими. Їм надали медичну допомогу[47][48][49].

4 липня[ред. | ред. код]

Близько 22:50 вечора 4 липня з території Росії вівся мінометний обстріл Білопільської громади. Також по одному із сіл громади росіяни запускали ракети і з безпілотника скинули гранату. Щонайменше двоє людей поранені[47].

5 липня[ред. | ред. код]

У ніч з 4 на 5 липня росіяни обстріляли території громади з мінометів та САУ, повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький. З 8 ранку було ще сім мінометних влучань по Білопільській громаді[47][50][51].

6 липня[ред. | ред. код]

Протягом 6 липня військові Росії кілька разів обстрілювали територію громади, повідомило оперативно-тактичне угруповання "Суми". Ворогом вівся мінометний вогонь, росіяни стріляли ракетами з БМ21 та скидали вибухові пристроїв з безпілотників. Також зі сторони Росії обстріляли село Іскрисківщина Білопільської громади. Було вибито шибки в адмінбудівлі старостату, вибито шибки та посічено осколками фасад філії Ліцею залізничного транспорту, пробито цегляну стіну приватного будинку[47][52].

7 липня[ред. | ред. код]

Після 21 години вечора росіяни провели артобстріл зі ствольної артилерії село Іскрисківщина Білопільської громади. Було зафіксовано 8 влучань, повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький. Також за інформацією Поліції Сумської області обстріл здійснювався з САУ та АГС. За даними фактами слідчі відкрили кримінальні провадження за ст. 438 Кримінального кодексу України «Порушення законів та звичаїв війни»[53]. Пізно ввечері, з російського населеного пункту Тьоткіно ствольна артилерія ЗС РФ здійснила близько десятка пострілів по території Білопільської громади, повідомили в Державній прикордонній службі України[54].

9 липня[ред. | ред. код]

Вранці 9 липня російський гелікоптер випустив дві ракети по Білопільській громаді, повідомили у Сумській обласній військовій адміністрації. Постраждалих та руйнувань не було[53][55].

10 липня[ред. | ред. код]

Армія РФ, за інформацією Генерального штабу ЗСУ, застосовувала ствольну та реактивну артилерію для обстрілів району села Волфине[53].

12 липня[ред. | ред. код]

Росіяни зі своєї території обстрілювали територію села Волфине. Травмованих людей не було, але були руйнування цивільної будівлі, повідомили у Сумській обласній військовій адміністрації[53][56].

15 липня[ред. | ред. код]

Близько чотирнадцятої години було зафіксовано 8 влучань зі ствольної артилерії по території Білопільської міської громади. Близько шістнадцятої ворог застосував вісім разів міномети. У результаті обстрілів троє людей були поранені[57].

16 липня[ред. | ред. код]

За інформацією голови Сумської ОВА Дмитра Живицького о 13 годині обстріляли околиці міста Білопілля зі ствольної артилерії. Також цю інформацію підтвердили в ДПСУ та в Нацполіції Сумщини. За даними фактами у поліції відкрито кримінальні провадження за ст. 110 "Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України" та ст. 438 "Порушення законів та звичаїв війни" Кримінального кодексу України[57][58].

17 липня[ред. | ред. код]

Близько двадцятої тридцять розпочався мінометний обстріл Білопільської громади: зафіксовано 25 пострілів. Обстріл вівся з російського населеного пункту Тьоткіно. За інформацією голови Сумської ОВА Дмитра Живицького були пошкоджені будівлі Атинського психоневрологічного інтернату, а також водонапірна вежа та господарські будівлі місцевого підприємства. Цю інформацію також підтвердили в Нацполіції Сумської області. Обійшлося без жертв[57][59].

18 липня[ред. | ред. код]

Російські військові близько 13.30 18 липня з градів обстріляли місто Білопілля. Одна людина — водій авто — у тяжкому стані. Пораненого доправили до Сумської обласної лікарні. Усього постраждали близько 20 будинків. Таку інформацію кореспондентам Суспільного надав Білопільський міський голова Юрій Зарко. За інформацією голови Сумської обласної військової адміністрації Дмитра Живицького внаслідок обстрілів Білопілля поранені двоє людей. 40 снарядів пошкодили 16 приватних будинків, господарчі споруди та транспорт[57][60][61][62].

19 липня[ред. | ред. код]

Територію громади вдень обстріляли з прикордонних територій з різних видів озброєння. Постраждалих не було[57].

20 липня[ред. | ред. код]

О 12.30 розпочався мінометний обстріл Білопільської громади. Ближче до 14.00 — військові ЗС РФ здійснили ще 8 мінометних влучань. Майже о 21 годині вечора — ще 10 ракет. Водночас був обстріл з "Градів" по території громади, повідомив Дмитро Живицький, голова Сумської ОВА[57][63].

21 липня[ред. | ред. код]

Артилерійські обстріли почалися після 14 години з мінометних та самохідних артилерійських установок. Тривали вони до 15:30, - повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький[64].

29 листопада[ред. | ред. код]

Російськими обстрілами були пошкоджені електролінії у Ямпільській, Глухівській, Краснопільській та Білопільській громадах[65]

2023[ред. | ред. код]

4 лютого[ред. | ред. код]

З 22 годин 12хвилин був обстріл громади з АГС − 30 прильотів[66].

23 лютого[ред. | ред. код]

▪️Білопільська громада протягом дня обстрілювалась з мінометів − 22 прильоти та гранатометів − 40 прильотів[67].

25 лютого[ред. | ред. код]

По обіді росіяни обстріляли з мінометів три населені пункти громади. Усього на територію громади ворог скинув 14 мін.[68]

3 березня[ред. | ред. код]

Білопільська громада: з території РФ був танковий обстріл − 1 прильот. Також зафіксовано мінометні обстріли − 12 прильотів, 16 прильотів зі ствольної артилерії, 8 прильотів із САУ.[69]

7 березня[ред. | ред. код]

У Білопільській громаді зафіксовано обстріл з мінометів (2 вибухи), АГС (29 вибухів) та артилерії (23 вибухи).[70]

20 березня[ред. | ред. код]

Білопільська громада перебувала під обстрілом практично протягом усього дня. росіяни гатили із САУ (сім вибухів), зафіксовано артилерійський обстріл (десять «прильотів»), обстріл зі ствольної артилерії (шість ударів) та мінометів (26 «прильотів»).[71]

21 березня[ред. | ред. код]

По території громади росіяни били з мінометів (13 пострілів) та гранатометів АГС-17 (89 пострілів). Також ворог скинув з безпілотника вибуховий пристрій типу ВОГ[72].

25 березня[ред. | ред. код]

По громаді здійснено гранатометний обстріл з АГС (29 пострілів) та артилерійський обстріл з САУ (5 прильотів).[73].

22 квітня[ред. | ред. код]

По території Білопільської громади військові РФ били з мінометів: зафіксовано 32 влучання та одне влучання з артилерії.[74].

19 червня[ред. | ред. код]

29 липня[ред. | ред. код]

Білопільська громада: двома ворожими гелікоптерами здійснено пуски ракет типу НАР   (7 вибухів),  мінометний обстріл (7 вибухів).[75].

3 вересня[ред. | ред. код]

Один приватний будинок та господарську споруду пошкоджено внаслідок артилерійського обстрілу (7 вибухів) Білопільської громади. Крім цього, росіяни здійснили мінометний обстріл по громаді (2 вибухи).[76]

13 вересня[ред. | ред. код]

Російських обстрілів зазнали Великописарівська, Есманська, Краснопільська, Юнаківська, Миколаївська. Хотінська, Середино-Будська, Новослобідська та Білопільська громади Сумської області.[77]

17 вересня[ред. | ред. код]

З вертольотів, артилерії та мінометів із території РФ були обстріляні Краснопільська, Новослобідська, Білопільська, Хотинська, Юнаківська та Зноб-Новгородська громади Сумської області[78]

11 жовтня[ред. | ред. код]

По Білопільській громаді завдавали ударів із міномету, гранатомету, РСЗВ та артилерії[79]

22 листопада[ред. | ред. код]

"Протягом дня зафіксовано 17 обстрілів прикордонних територій та населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 54 вибухи. Обстрілу зазнали Краснопільська, Юнаківська, Великописарівська, Білопільська, Новослобідська, Путивльська, Глухівська, Шалигинська, Знобсько-Новгородська, Есманська, Середино-Будська громади", - зазначається в повідомленні Сумської ОВА. Зокрема, росіяни обстріляли з мінометів громади: Краснопільську (5 вибухів), Есманську (18 вибухів), Середино-Будську (3 вибухи), Глухівську (1 вибух), Шалигинську (1 вибух), Новослобідську (1 вибух), Путивльську (6 мін), Зноб-Новгородську (5 вибухів).[80]

23 листопада[ред. | ред. код]

З різних видів станкових гранатометів війська РФ обстріляли Білопільську громаду(20 вибухів). Агресор застосував скидання вибухових зарядів з БПЛА по Юнаківській (4 вибухи), Великописарівській (2 вибухи), Білопільській (1 вибух) громадам.[81]

25 листопада[ред. | ред. код]

По Білопільській громаді окупанти били з гранатомета АГС/СПГ/РПГ (11 вибухів), артилерії (2 вибухи), РСЗВ (3 вибухи) і мінометів (5 вибухів). [82]

2 грудня[ред. | ред. код]

За даними Сумської ОВА, росіяни обстріляли з мінометів громади: Великописарівську (22 вибухи), Краснопільську (14 вибухів), Середино-Будську (13 вибухів), Білопільську (11 вибухів), Есманську (6 вибухів).[83]

06 грудня[ред. | ред. код]

Новослобідську, Хотінську, Білопільську, Есманську та Зноб-Новгородську громади росіяни обстріляли з мінометів.[84]

07 грудня[ред. | ред. код]

У Білопільській громаді було зафіксовано мінометний обстріл (9 вибухів), а також обстріл за допомогою FPV-дрона (5 вибухів).[85]

2024[ред. | ред. код]

18 січня[ред. | ред. код]

Вночі росіяни здійснили обстріли прикордонних територій та населених пунктів Сумської області. У Білопільській громаді здійснено гранатометний обстріл з СПГ(5 вибухів)[86].

19 січня[ред. | ред. код]

Російських обстрілів зазнали Хотінська, Миропільська, Краснопільська та Білопільська громади. По Білопільській громаді росіяни вдарили зі ствольної артилерії та мінометів[87].

22 січня[ред. | ред. код]

По Білопільській громаді було влучання дрона типу "FPV" (3 вибухи), обстріли з мінометів (12 вибухів) та артилерії (24 вибухи)[88].

30 січня[ред. | ред. код]

У ️Білопільській здійснено обстріл БПЛА ("дрон-камікадзе") (4 вибухи), обстріл із мінометів (14 вибухів), артилерії (14 вибухів) і стрілецької зброї[89].

19 лютого[ред. | ред. код]

По Білопільській громаді ворог бив з артилерії (27 вибухів), гранатомета (СПГ) (3 вибухи), мінометів (8 вибухів). Також сталася атака ворожого FPV-дрона (1 вибух), обстріл із БМП (15 вибухів) і танка (16 вибухів)[90].

26 лютого[ред. | ред. код]

По Білопільській громаді здійснено мінометні обстріли (23 вибухи) та артилерійські обстріли (13 вибухів). Внаслідок обстрілу один місцевий житель загинув, ще один поранений, його ушпиталили. Також зруйновано 4 приватні житлові будинки, пошкоджено гараж, трактор[91].

04 березня[ред. | ред. код]

4 вибухи дронами, артобстріл, мінометний обстріл[92].

10 березня[ред. | ред. код]

По території Білопільської громади росіяни вдарили FPV-дроном (1 вибух), а також завдали обстрілів з міномета (2 вибухи), АГС (15 вибухів) та артилерії (6 вибухів)[93].

12 березня[ред. | ред. код]

Окупанти з артилерії обстріляли Великописарівську (19 вибухів), Краснопільську (3 вибухи) та Білопільську (3 вибухи) громади[94].

13 березня[ред. | ред. код]

У Білопільській громаді було здійснено обстріли з танка (8 вибухів), мінометів (19 вибухів), артилерії (27 вибухів), удар дроном-камікадзе типу FPV (1 вибух)[95].

15 березня[ред. | ред. код]

В Білопільській громаді зафіксовані мінометні обстріли (32 вибухів), танковий обстріл (3 вибухи), артобстріли (9 вибухів) та атаку дроном-камікадзе типу "FPV" (2 вибухи)[96].

16 березня[ред. | ред. код]

По Білопільській громаді росіяни вдарили з артилерії (22 вибухи), АГС (40 вибухів), мінометів (8 вибухів) та скинули з БПЛА 1 вибуховий пристрій (1 вибух). Також відбулися пуск КАБ із літака тактичної авіації (1 вибух), ракетний удар (1 вибух), танковий обстріл (10 вибухів)[97].

17 березня[ред. | ред. код]

По території Білопільської громади війська РФ били з артилерії (8 вибухів) та мінометів (3 вибухи)[98].

18 березня[ред. | ред. код]

Протягом дня росіяни здійснили 50 обстрілів прикордонних територій та населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 214 вибухів. Обстрілу зазнали Миколаївська, Миропільська, Юнаківська, Хотінська, Білопільська, Краснопільська, Великописарівська, Конотопська, Шалигинська, Есманська, Середино-Будська громади", - зазначено в повідомленні Сумської ОВА. Війська РФ здійснювали обстріли з артилерії, мінометів, авіації, танків і дронів-камікадзе типу "FPV"[99].

19 березня[ред. | ред. код]

По Білопільській громаді було здійснено авіаудар ФАБ МПК (1 вибух) та обстріли з міномета (4 вибухи)[100].

20 березня[ред. | ред. код]

Згідно зі звітом ОВА місцевий житель постраждав під час артилерійського обстрілу. Зазначається, що окрім артилерії в середу Білопілля атакували з мінометів, гранатомета СПГ-9 та дронів-камікадзе типу "FPV"[101].

22 березня[ред. | ред. код]

У Білопільській громаді зафіксовано обстріли з танка (2 вибухи), гранатомета СПГ (5 вибухів), артилерії (18 вибухів), РСЗВ (10 вибухів), обстріл дроном-камікадзе типу "FPV" (5 вибухів). Із застосуванням тактичної авіації здійснено авіаудар УАБ (2 вибухи), а також удар НАР (10 вибухів), унаслідок авіаударів поранено 1 цивільну особу[102].

23 березня[ред. | ред. код]

Білопільську громаду окупанти обстріляли з ПТУР (2 вибухи).

24 березня[ред. | ред. код]

По ️Білопільській громаді росіяни завдали авіаударів НАР (8 вибухів) і КАБ (3 вибухи) та вдарили з артилерії (8 вибухів)[103].

25 березня[ред. | ред. код]

У Білопільській громаді було зафіксовано обстріл БпЛА (FPV-дрон) (3 вибухи), ракетний обстріл із вертольота НАР (2 вибухи)[104].

26 березня[ред. | ред. код]

За даними Сумської ОВА, по Білопільській громаді було здійснено авіаційний обстріл із пусками керованих авіаційних бомб (КАБ) із літака тактичної авіації (3 вибухи). Внаслідок обстрілу пошкоджено міський Центр дитячої та юнацької творчості та близько 20 приватних будинків. Пожежу, що виникла, оперативно ліквідовано[105][106].

Білопільська громада: ворог наніс ракетний обстріл з гелікоптера НАР (13 вибухів) та здійснив танкові обстріли (12 вибухів)[107].

27 березня[ред. | ред. код]

Білопільська громада: зафіксовано скидання з БпЛА вибухового пристрою (ВОГ) (1 вибух), гранатометний обстріл (РПГ) (2 вибухи), гранатометний обстріл (АГС) (20 вибухів), артобстріл (5 вибухів)[108].

28 березня[ред. | ред. код]

По Білопільській громаді ворог бив з артилерії (33 вибухи), гранатометів АГС (15 вибухів), мінометів (8 вибухів)[109].

29 березня[ред. | ред. код]

На територію ️Білопільської громади росіяни скинули 2 міни[110].

30 березня[ред. | ред. код]

Білопільська громада: здійснено пуски некерованих авіаційних ракет з гелікоптера (НАР) (10 вибухів), скидання з БпЛА вибухового пристрою (ВОГ) (2 вибухи), гранатометний обстріл (АГС) (10 вибухів), артобстріл (2 вибухи)[111].

31 березня[ред. | ред. код]

Білопільська громада: зафіксовано обстріл БпЛА (FPV-дрон). (1 вибух)[112].

02 квітня[ред. | ред. код]

По Білопільській громаді нанесено авіаудар з гелікоптера пуск НАР (8 вибухів). Зафіксовано обстріл FPV дроном (1 вибух)[113].

04 квітня[ред. | ред. код]

По громаді здійснено обстріл FPV дроном (2 вибухи), обстріл FPV дроном скидання ВОГ (3 вибухи), авіаудар ракети НАР (10 вибухів)[114].

05 квітня[ред. | ред. код]

Здійснено гранатометний обстріл (2 вибухи), артобстріл (3 вибухи), скидання ВОГ з БПЛА (4 вибухи), обстріл FPV дроном камікадзе (1 вибух)[115].

6 квітня[ред. | ред. код]

Росіяни скинули на територію громади 4 міни.Також був артобстріл (7 вибухів)[116].

7 квітня[ред. | ред. код]

Внаслідок сьогоднішніх обстрілів Білопільської громади є руйнування. Про це повідомив очільник громади Юрій Зарко. Ворог поцілив у житловий будинок. Згодом пожежа перекинулася на об‘єкт цивільної інфраструктури[117]. Зафіксовано атаки FPV дрона камікадзе (4 вибухи), обстріли з РСЗВ (6 вибухів), артилерії (15 вибухів), гранатометів (8 вибухів)[118].

8 квітня[ред. | ред. код]

Ворог наніс авіаційний удар КАБами по центру м. Білопілля. Попередньо, є поранені, повідомляє Сумська ОВА. Наслідки уточнюються[119]. О 15:30 ворог завдав три удари авіаційними бомбами по центральній частині м. Білопілля Сумського району. Унаслідок атаки ворога загинула жінка, іще 2 осіб отримали поранення. Пошкоджено об’єкти цивільної інфраструктури та транспортні засоби. За процесуального керівництва Сумської обласної прокуратури проводиться досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднані з умисними вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України)[120]. У Білопільській громаді здійснено артилерійські обстріли (19 вибухів), обстріл FPV дроном скидання ВОГ (1 вибух) та здійснено авіаційний удар (4 вибухи). Поранено 3 жителі громади (одна з яких у важкому стані). Також зазнали заклади торгівлі, міська рада, знищено автотранспортні засоби[121].

9 квітня[ред. | ред. код]

Ворог бив по території громади з артилерії (5 вибухів) та мінометів (4 вибухи). Також здійснив обстріл FPV дроном скидання ВОГ (1 вибух)[122].

10 квітня[ред. | ред. код]

В Білопільській громаді зафіксовано мінометний обстріл (10 вибухів), артилерійські обстріли (23 вибухів)[123].

11 квітня[ред. | ред. код]

Ворог бив з артилерії (27 вибухів) та мінометів (4 вибухи)[124].

13 квітня[ред. | ред. код]

З гелікоптера здійснено пуски ракет НАР (16 вибухів), зафіксовано артобстріл (10 вибухів)[125].

14 квітня[ред. | ред. код]

Ворог бив по території громади з артилерії (9 вибухів) та мінометів (11 вибухів)[126].

16 квітня[ред. | ред. код]

З території РФ здійснено обстріл громади зі стрілецької зброї, мінометів (20 вибухів), АГС (35 вибухів), артилерії (16 вибухів), обстріл FPV- дроном (1 вибух)[127].

17 квітня[ред. | ред. код]

Російські війська з РСЗВ  здійснили обстріл Білопілля. Внаслідок обстрілу пошкоджено багатоквартирні та приватні житлові будинки, автомобілі. Також пошкоджено газопровід, та лінію електропередач. Без електропостачання залишилось 746 абонентів, повідомляє Сумська ОВА. Попередньо, зазнав осколкових поранень один чоловік. Одну людину з пошкодженого житла переміщено у пункт незламності[128].

18 квітня[ред. | ред. код]

З території рф здійснено обстріли зі ствольної артилерії (8 вибухів). Одна людина отримала поранення. Також були удари дронами–камікадзе типу «FPV» (3 вибухи), пуски ракет з гелікоптера (НАР) (7 вибухів), обстріли з АГС (21 вибух) та СПГ (7 вибухів), мінометні обстріли (22 вибухи)[129].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Скрипняк, Анна (27 травня 2022). 8 громад Сумщини додали до переліку територій, де тривають бойові дії. Суспільне Новини (укр.). Процитовано 20 липня 2022.
  2. Перелік територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) станом на 24 травня 2022 року
  3. Скрипняк, Анна (4 червня 2022). До переліку територій, де тривають бойові дії, віднесли 13 громад Сумської області. Суспільне Новини (укр.). Процитовано 2 серпня 2022.
  4. Христенко, Лілія (13 червня 2022). До переліку територій, де тривають бойові дії, включили ще одну громаду Сумської області. Суспільне Новини (укр.). Процитовано 11 серпня 2022.
  5. Марковська, Юлія (22 червня 2022). Ще чотири громади. До переліку територій, де тривають бойові дії на Сумщині, додали громади. Суспільне Новини (укр.). Процитовано 17 серпня 2022.
  6. Христенко, Лілія (21 липня 2022). До переліку територій, де тривають бойові дії, ввійшла Дружбівська громада Сумської області. Суспільне Новини (укр.). Процитовано 16 жовтня 2022.
  7. Дев'ятий тиждень російсько-української війни: що відбувається на Сумщині. Онлайн. Суспільне Новини (укр.). 27 квітня 2022. Процитовано 10 червня 2022.
  8. а б Члек, Крістіна (23 квітня 2022). Військові РФ обстріляли психоневрологічний інтернат на Сумщині. Суспільне Новини (укр.). Процитовано 10 червня 2022.
  9. Члек, Крістіна (26 квітня 2022). Росія обстріляла села Білопільської та Новослобідської громад. Суспільне Новини (укр.). Процитовано 12 червня 2022.
  10. Члек, Крістіна (26 квітня 2022). За добу Сумщину чотири рази обстрілювали з території Росії – ДПСУ. Суспільне Новини (укр.). Процитовано 12 червня 2022.
  11. Христенко, Лілія (26 квітня 2022). Військові РФ обстріляли з мінометів громаду на Сумщині — ОВА. Суспільне Новини (укр.). Процитовано 14 червня 2022.
  12. Хмельницька, Віра (26 квітня 2022). Окупанти обстріляли громаду Сумської області з мінометів - ОВА. ТСН (укр.). Процитовано 14 червня 2022.
  13. Прикордонні села Сумщини росіяни знову обстріляли з мінометів. armyinform.com.ua (укр.). 26 квітня 2022. Процитовано 14 червня 2022.
  14. Анна Скрипняк, Юлія Марковська, Крістіна Члек (11 травня 2022). Вторгнення Росії в Україну: що відбувається на Сумщині. Тиждень 11. Онлайн. Суспільне. Новини (укр.). Процитовано 28 червня 2022.
  15. Росія вдарила по Сумщині із РСЗВ: Генштаб назвав місця прильотів. gazeta.ua (укр.). 9 травня 2022. Процитовано 28 червня 2022.
  16. Крістіна Члек (10 травня 2022). Білопільську громаду на Сумщині обстріляли з території Росії. Суспільне. Новини (укр.). Процитовано 28 червня 2022.
  17. Обстріли Білопільщини 10 травня: що відомо офіційно. bilopillia.city (укр.). 11 травня 2022. Процитовано 28 червня 2022.
  18. Члек, Крістіна (12 травня 2022). На Сумщині загинула людина після обстрілів військами РФ. Суспільне. Новини (укр.). Процитовано 2 липня 2022.
  19. Ігор Стрельцов, Юлія Марковська (13 травня 2022). "Пів голови немає". Після обстрілу села на Сумщині військовими РФ загинув чоловік. Суспільне. Новини (укр.). Процитовано 2 липня 2022.
  20. ЗАГИБЕЛЬ ПЕНСІОНЕРА ВНАСЛІДОК АРТОБСТРІЛУ З ТЕРИТОРІЇ РФ НАСЕЛЕНОГО ПУНКТУ НА СУМЩИНІ – РОЗПОЧАТО КРИМІНАЛЬНЕ ПРОВАДЖЕННЯ. Сумська обласна прокуратура (укр.). 12 травня 2022. Процитовано 2 липня 2022.
  21. Христенко, Лілія (19 травня 2022). Військові РФ обстрілювали Сумщину вздовж кордону — ОВА. Суспільне. Новини (укр.). Процитовано 11 липня 2022.
  22. Хронологія подій у Сумах та Сумській області під час російсько-української війни: 18 травня 2022 року. Українська Гельсінська спілка з прав людини (укр.). 19 травня 2022. Процитовано 11 липня 2022.
  23. Ворона, Катерина (19 травня 2022). Військові РФ обстріляли с.Старі Вирки на Сумщині — прокуратура розпочала кримінальне провадження. Суспільне. Новини (укр.). Процитовано 11 липня 2022.
  24. Хронологія подій у Сумах та Сумській області під час російсько-української війни: 19 травня 2022 року. Українська Гельсінська спілка з прав людини (укр.). 20 травня 2022. Процитовано 11 липня 2022.
  25. а б Лілія Христенко, Крістіна Члек, Юлія Марковська (25 травня 2022). Вторгнення Росії в Україну: що відбувається на Сумщині. Тиждень 13. Онлайн. Суспільне. Новини (укр.). Процитовано 11 липня 2022.
  26. Хронологія подій у Сумах та Сумській області під час російсько-української війни: 21-22 травня 2022 року. Українська Гельсінська спілка з прав людини (укр.). 23 травня 2022. Процитовано 12 липня 2022.
  27. Ворона, Катерина (23 травня 2022). По території Білопілля на Сумщині військові РФ завдали ракетних ударів. Суспільне Новини (укр.). Процитовано 12 липня 2022.
  28. Діана Крахматова, Лілія Христенко (23 травня 2022). "20 хвилин з хати вибирався" — мешканці Білопілля на Сумщині про ракетний обстріл військами РФ. Суспільне Новини (укр.). Процитовано 12 липня 2022.
  29. а б в Юлія Марковська, Крістіна Члек, Лілія Христенко (2 червня 2022). Вторгнення Росії в Україну: що відбувається на Сумщині. Тиждень 14. Онлайн. Суспільне Новини (укр.). Процитовано 20 липня 2022.
  30. Хронологія подій у Сумах та Сумській області під час російсько-української війни: 27-28 травня 2022 року. Українська Гельсінська спілка з прав людини (укр.). 29 травня 2022. Процитовано 20 липня 2022.
  31. Хронологія подій у Сумах та Сумській області під час російсько-української війни: 29-30 травня 2022 року. Українська Гельсінська спілка з прав людини (укр.). 31 травня 2022. Процитовано 26 липня 2022.
  32. а б Хронологія подій у Сумах та Сумській області під час російсько-української війни: 31 травня - 1 червня 2022 року. Українська Гельсінська спілка з прав людини (укр.). 2 червня 2022. Процитовано 27 липня 2022.
  33. Ворона, Катерина (31 травня 2022). Удари з артилерії та пуски ракет: вночі російські військові обстріляли Сумщину. Суспільне Новини (укр.). Процитовано 27 липня 2022.
  34. Крістіна Члек, Лілія Христенко, Юлія Марковська (15 червня 2022). Вторгнення Росії в Україну: що відбувається на Сумщині. Тиждень 16. Онлайн. Суспільне Новини (укр.). Процитовано 12 серпня 2022.
  35. Юлія Марковська (15 червня 2022). На Сумщині загинуло чотири людини: троє підірвались на міні, одна через ракетний обстріл Глухова з РФ. Суспільне Новини (укр.). Процитовано 12 серпня 2022.
  36. Суспільне (23 червня 2022). Вторгнення Росії в Україну: що відбувається на Сумщині. Тиждень 17. Онлайн. Суспільне Новини (укр.). Процитовано 15 серпня 2022.
  37. Хронологія подій у Сумах та Сумській області під час російсько-української війни: 19-20 червня 2022 року. Українська Гельсінська спілка з прав людини (укр.). 21 червня 2022. Процитовано 15 серпня 2022.
  38. Лілія Христенко (20 червня 2022). Мешканців Білопільської громади на Сумщині попередили про дистанційне мінування території військовими РФ. Суспільне Новини (укр.). Процитовано 15 серпня 2022.
  39. Марковська, Юлія (19 червня 2022). Одна людина загинула, двоє поранені. Протягом доби Росія обстрілювала Сумщину з різних видів озброєння. Суспільне Новини (укр.). Процитовано 17 серпня 2022.
  40. Ігор Стрельцов, Лілія Христенко (24 червня 2022). [Анна Книш Лілія Христенко Життя за 5 кілометрів від кордону: як військові РФ обстрілюють мешканців Старих Вирків на Сумщині]. Суспільне Новини (укр.). Процитовано 18 серпня 2022. {{cite web}}: Перевірте схему |url= (довідка)
  41. а б Суспільне (30 червня 2022). Вторгнення Росії в Україну: що відбувається на Сумщині. Тиждень 18. Онлайн. Суспільне Новини (укр.). Процитовано 17 серпня 2022.
  42. а б Хронологія подій у Сумах та Сумській області під час російсько-української війни: 26-27 червня 2022 року. Українська Гельсінська спілка з прав людини (укр.). 28 червня 2022. Процитовано 20 серпня 2022.
  43. Члек, Крістіна (26 червня 2022). У Краснопільській громаді на Сумщині через обстріл загинула людина. Суспільне Новини (укр.). Процитовано 20 серпня 2022.
  44. Лілія Христенко, Анна Скрипняк (29 червня 2022). У результаті обстрілів трьох прикордонних громад на Сумщині загинула людина та ще четверо — поранені. Суспільне Новини (укр.). Процитовано 20 серпня 2022.
  45. Юлія Марковська (29 червня 2022). На Сумщині прикордонники збили російський ударний дрон. Суспільне Новини (укр.). Процитовано 20 серпня 2022.
  46. Крахматова, Діана (1 липня 2022). "Йшов чітко по курсу на нашу позицію". На Сумщині прикордонники збили дрон РФ з вибухівкою. Суспільне Новини (укр.). Процитовано 21 серпня 2022.
  47. а б в г д е ж Суспільне (6 липня 2022). Вторгнення Росії в Україну: що відбувається на Сумщині. Тиждень 19. Онлайн. Суспільне Новини (укр.). Процитовано 21 серпня 2022.
  48. а б в г Хронологія подій у Сумах та Сумській області під час російсько-української війни: 30 червня – 3 липня 2022 року. Українська Гельсінська спілка з прав людини (укр.). 4 липня 2022. Процитовано 21 серпня 2022.
  49. Христенко, Лілія (3 липня 2022). Російські військові обстріляли психоневрологічний інтернат на Сумщині: троє людей — у лікарні. Суспільне Новини (укр.). Процитовано 24 серпня 2022.
  50. Марковська, Юлія (5 липня 2022). Військові РФ обстріляли п'ять прикордонних громад на Сумщині. Суспільне Новини (укр.). Процитовано 24 серпня 2022.
  51. Христенко, Лілія (5 липня 2022). Росіяни завдали ракетного удару по Шостці на Сумщині — одна людина поранена. Суспільне Новини (укр.). Процитовано 24 серпня 2022.
  52. Марковська, Юлія (6 липня 2022). На Сумщині РФ обстріляла чотири громади протягом дня. Суспільне Новини (укр.). Процитовано 28 серпня 2022.
  53. а б в г Крістіна Члек, Анна Скрипняк, Катерина Ворона (14 липня 2022). Вторгнення Росії в Україну: що відбувається на Сумщині. Тиждень 20. Онлайн. Суспільне Новини (укр.). Процитовано 31 серпня 2022.
  54. Токарєва, Євгенія (8 липня 2022). Росіяни обстріляли три громади на Сумщині. Суспільне Новини (укр.). Процитовано 28 серпня 2022.
  55. Анна Скрипняк (9 липня 2022). Російські гелікоптери обстріляли дві громади на Сумщині Онлайн. Суспільне Новини (укр.). Процитовано 31 серпня 2022.
  56. Христенко, Лілія (13 липня 2022). У Сумській області росіяни обстріляли Путивльщину — пошкоджений будинок. Суспільне Новини (укр.). Процитовано 3 вересня 2022.
  57. а б в г д е Крістіна Члек, Євгенія Токарєва, Катерина Ворона (21 липня 2022). Вторгнення Росії в Україну: що відбувається на Сумщині. Тиждень 21. Онлайн. Суспільне Новини (укр.). Процитовано 9 вересня 2022.
  58. Ворона, Катерина (16 липня 2022). Впродовж дня російські військові обстрілювали з різного озброєння 7 громад на Сумщині. Суспільне Новини (укр.). Процитовано 11 вересня 2022.
  59. Ворог продовжує обстрілювати Сумську область. Портал МВС (укр.). 18 липня 2022. Процитовано 11 вересня 2022.
  60. Токарєва, Євгенія (18 липня 2022). Зранку 18 липня війська РФ обстріляли чотири громади на Сумщині. Суспільне Новини (укр.). Процитовано 2 жовтня 2022.
  61. Христенко, Лілія (18 липня 2022). Протягом дня військові РФ випустили понад 150 мін та снарядів по Сумщині. Суспільне Новини (укр.). Процитовано 2 жовтня 2022.
  62. Ігор Стрельцов, Лілія Христенко (18 липня 2022). Військові РФ обстріляли Білопілля на Сумщині: одна людина поранена, пошкоджені близько 20 будинків. Суспільне Новини (укр.). Процитовано 2 жовтня 2022.
  63. Лілія Христенко (20 липня 2022). Пошкоджене лісництво, згорілі авто та поранений чоловік — наслідки обстрілів військовими РФ Сумщини 20 липня. Суспільне Новини (укр.). Процитовано 16 жовтня 2022.
  64. Крістіна Члек, Юлія Марковська, Лілія Христенко (27 липня 2022). Вторгнення Росії в Україну: що відбувається на Сумщині. Тиждень 22. Онлайн. Суспільне Новини (укр.). Процитовано 16 жовтня 2022.
  65. Через російські обстріли пошкоджені електролінії у чотирьох громадах Сумщини. LB.ua. 29 листопада 2022. Процитовано 16 березня 2024.
  66. 200 вибухів на Сумщині за добу. Під ворожим вогнем були і громади Шосткинського району | Ромни 24 Новини. Ромни 24 (рос.). Процитовано 14 лютого 2024.
  67. Євген, Кудлай. Протягом дня росіяни здійснили обстріли 5 громад Сумщини — SumyToday. sumy.today (uk-ua) . Процитовано 20 січня 2024.
  68. Ворог вкотре обстріляв громади на Сумщині: 36 "прильотів". ТСН.ua (укр.). 26 лютого 2023. Процитовано 22 березня 2024.
  69. На Сумщині ворог обстріляв шість громад: є руйнування та жертви. debaty.sumy.ua (ru-RU) . Процитовано 30 березня 2024.
  70. Росіяни 32 рази обстріляли 11 громад Сумської області, одну людину поранено. Інтерфакс-Україна (укр.). Процитовано 20 березня 2024.
  71. Ворог за день обстріляв з артилерії та мінометів три громади Сумщини. www.ukrinform.ua (укр.). 21 березня 2023. Процитовано 17 березня 2024.
  72. росіяни за день обстріляли сім громад Сумщини. 21 березня 2023.
  73. На Сумщині ворог скидав міни та обстрілював громади з гранатометів. 26 березня 2023.
  74. Сьогодні росіяни обстріляли п’ять прикордонних громад Сумщини. 22 квітня 2023.
  75. Де були "прильоти" та обстріли: як минула ніч у регіонах. ТСН.ua (укр.). 29 липня 2023. Процитовано 20 січня 2024.
  76. Внаслідок ворожого обстрілу Сумщини пошкоджено п'ять приватних будинків - ОВА. Інтерфакс-Україна (укр.). Процитовано 18 березня 2024.
  77. За день росіяни обстріляли 9 громад Сумщини. LB.ua. 13 вересня 2023. Процитовано 10 січня 2024.
  78. Одна людина загинула і дві поранені через ворожі обстріли Сумської області. Інтерфакс-Україна (укр.). Процитовано 17 березня 2024.
  79. Внаслідок російських обстрілів на Сумщині пролунали близько 300 вибухів. LB.ua. 11 жовтня 2023. Процитовано 16 березня 2024.
  80. Війська РФ за минулий день обстріляли одинадцять громад Сумської області. Інтерфакс-Україна (укр.). Процитовано 27 березня 2024.
  81. Війська РФ за минулий день обстріляли 8 громад Сумської області. Інтерфакс-Україна (укр.). Процитовано 27 березня 2024.
  82. Окупанти за день обстріляли дев'ять громад Сумської області, зафіксовано понад сто вибухів. Інтерфакс-Україна (укр.). Процитовано 27 березня 2024.
  83. Війська РФ за минулий день обстріляли 7 громад Сумської області. Інтерфакс-Україна (укр.). Процитовано 26 березня 2024.
  84. Російські окупанти обстріляли 9 громад Сумщини. LB.ua. 6 грудня 2023. Процитовано 10 січня 2024.
  85. Російські війська за минулий день обстріляли дев'ять громад Сумської області. Інтерфакс-Україна (укр.). Процитовано 25 березня 2024.
  86. СУМЩИНА СИТУАЦІЯ НА ПРИКОРДОННІ СТАНОМ НА 8.00 18 СІЧНЯ 2024. sadivska-gromada.gov.ua (ua) . Процитовано 21 січня 2024.
  87. Росіяни обстріляли чотири громади Сумщини. LB.ua. 19 січня 2024. Процитовано 20 січня 2024.
  88. Армія РФ з мінометів обстріляла дві громади на Сумщині. 23 січня 2024.
  89. Ворог обстріляв 10 громад Сумщини, загинули чотири людини. Інтерфакс-Україна (укр.). Процитовано 23 березня 2024.
  90. Окупанти обстріляли десять громад Сумської області. Інтерфакс-Україна (укр.). Процитовано 15 березня 2024.
  91. Грамм, Вікторія (27 лютого 2024). Вночі та зранку російська армія обстріляла чотири громади Сумської області.
  92. Обстріли Білопільської громади та обласного центру: Сумська ОВА – про наслідки (ВІДЕО). Білопілля.City (укр.). Процитовано 8 квітня 2024.
  93. Ворог за добу 32 рази обстріляв Сумщину, під вогнем перебували десять громад. www.ukrinform.ua (укр.). 11 березня 2024. Процитовано 17 березня 2024.
  94. Окупанти обстріляли прикордоння Сумщини, зафіксовано 96 вибухів. Інтерфакс-Україна (укр.). Процитовано 17 березня 2024.
  95. Росіяни обстріляли 10 громад Сумської області, одна людина загинула, двоє поранені - ОВА. Інтерфакс-Україна (укр.). Процитовано 17 березня 2024.
  96. 378 вибухів за день. Війська РФ обстрілювали Сумщину ракетами, безпілотниками та артилерією.
  97. Окупанти за минулий день обстріляли 14 громад Сумської області. Інтерфакс-Україна (укр.). Процитовано 17 березня 2024.
  98. Марковська, Юлія (17 березня 2024). Пуски авіаційних бомб та боєприпасів – війська РФ 19 разів обстрілювали громади Сумщини.
  99. Окупанти за минулий день здійснили 50 обстрілів прикордоння Сумської області. Інтерфакс-Україна (укр.). Процитовано 20 березня 2024.
  100. Окупанти за минулий день обстріляли 7 громад Сумської області, 1 людина загинула. Інтерфакс-Україна (укр.). Процитовано 20 березня 2024.
  101. Росіяни обстріляли 12 громад Сумської області, травмовано двох людей. Інтерфакс-Україна (укр.). Процитовано 21 березня 2024.
  102. Росіяни 60 разів обстріляли 11 громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА. Інтерфакс-Україна (укр.). Процитовано 23 березня 2024.
  103. Окупанти здійснили 12 обстрілів Сумщини, за добу зафіксовано 50 вибухів. Інтерфакс-Україна (укр.). Процитовано 25 березня 2024.
  104. Окупанти за минулий день обстріляли 7 громад Сумської області - ОВА. Інтерфакс-Україна (укр.). Процитовано 26 березня 2024.
  105. Окупанти вночі та вранці обстріляли три громади Сумщини, зафіксовано 30 вибухів. Інтерфакс-Україна (укр.). Процитовано 26 березня 2024.
  106. “Відкриваю очі – а воно на мене летить”. Мешканці Білопілля про нічний обстріл. debaty.sumy.ua (ru-RU) . Процитовано 31 березня 2024.
  107. На Сумщині протягом дня зафіксовано 181 вибух. debaty.sumy.ua (ru-RU) . Процитовано 31 березня 2024.
  108. На Сумщині протягом дня зафіксовано 179 вибухів. debaty.sumy.ua (ru-RU) . Процитовано 31 березня 2024.
  109. Росіяни обстріляли 12 громад Сумської області. Інтерфакс-Україна (укр.). Процитовано 29 березня 2024.
  110. Окупанти здійснили 25 обстрілів дев'яти ОТГ Сумщини, за добу зафіксовано 92 вибухи. Інтерфакс-Україна (укр.). Процитовано 30 березня 2024.
  111. На Сумщині протягом дня зафіксовано 254 вибухи. debaty.sumy.ua (ru-RU) . Процитовано 31 березня 2024.
  112. Протягом дня росіяни здійснили 39 обстрілів Сумської області. debaty.sumy.ua (ru-RU) . Процитовано 1 квітня 2024.
  113. На Сумщині протягом дня зафіксовано 226 вибухів. debaty.sumy.ua (ru-RU) . Процитовано 3 квітня 2024.
  114. Протягом дня росіяни здійснили 15 обстрілів Сумської області. debaty.sumy.ua (ru-RU) . Процитовано 4 квітня 2024.
  115. На Сумщині протягом дня зафіксовано 253 вибухи. debaty.sumy.ua (ru-RU) . Процитовано 5 квітня 2024.
  116. На Сумщині протягом дня зафіксовано 79 вибухів. debaty.sumy.ua (ru-RU) . Процитовано 8 квітня 2024.
  117. У Білопільській громаді — руйнування і пожежа через обстріли. debaty.sumy.ua (ru-RU) . Процитовано 8 квітня 2024.
  118. Росіяни 40 разів обстріляли 11 громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА. Інтерфакс-Україна (укр.). Процитовано 8 квітня 2024.
  119. По центру Білопілля вдарили КАБами. debaty.sumy.ua (ru-RU) . Процитовано 8 квітня 2024.
  120. Стали відомі наслідки авіаударів по містам Суми та Білопілля: є загибла та поранені. debaty.sumy.ua (ru-RU) . Процитовано 8 квітня 2024.
  121. На Сумщині протягом дня під обстрілами були 10 громад: зафіксовано 170 вибухів. debaty.sumy.ua (ru-RU) . Процитовано 8 квітня 2024.
  122. На Сумщині протягом дня зафіксовано 50 вибухів. debaty.sumy.ua (ru-RU) . Процитовано 10 квітня 2024.
  123. На Сумщині протягом дня зафіксовано 119 вибухів. debaty.sumy.ua (ru-RU) . Процитовано 10 квітня 2024.
  124. Протягом дня на Сумщині зафіксовано 157 вибухів. debaty.sumy.ua (ru-RU) . Процитовано 13 квітня 2024.
  125. На Сумщині протягом дня зафіксовано 118 вибухів. debaty.sumy.ua (ru-RU) . Процитовано 13 квітня 2024.
  126. Загинула людина: протягом дня росіяни обстріляли 7 громад Сумської області. debaty.sumy.ua (ru-RU) . Процитовано 14 квітня 2024.
  127. На Сумщині протягом дня зафіксовано 218 вибухів. debaty.sumy.ua (ru-RU) . Процитовано 17 квітня 2024.
  128. Вночі Білопілля обстріляли із РСЗВ: є поранений та пошкодження. debaty.sumy.ua (ru-RU) . Процитовано 17 квітня 2024.
  129. Є поранений: протягом дня росіяни здійснили 14 обстрілів Сумської області. debaty.sumy.ua (ru-RU) . Процитовано 18 квітня 2024.