Оуен і Мзі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Овен і Мзі)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Оуен і Мзі (липень 2005 року)

Оуен (англ. Owen) і Мзі (англ. Mzee) — це бегемот і альдабрська черепаха, відповідно, які привернули увагу ЗМІ своєю незвичною дружбою. Вони живуть у заповіднику Парк Галлер (Бамбурі, Кенія). Однорічний бегемот Оуен опинився у заповіднику 27 грудня 2004 року і одразу подружився із столітньою черепахою Мзі, яка прийняла його як свою дитину[1].

Через цунамі у грудні 2004 року Оуен[2] відбився від свого стада. Його врятували й принесли у заповідник. Мзі[3], можливо, нагадувала йому дорослого бегемота кольором та опуклим панциром[4]. Представники заповідника казали, що тварини сплять та їдять разом і «стали нерозлийвода»[1]. Їхня дружба тривала до 2006 року, коли Оуен виріс настільки, що міг становити небезпеку для Мзі. Оуену знайшли самицю Клео (англ. Cleo)[4], з якою вони мали поселитися навесні 2006 року. Після того як Оуен та Клео знайшли спільну мову, Мзі відселили від пари.

У 2005 році вийшла книга про них, яку написала шестирічна Ізабелла Гаткофф у співавторстві зі своїм батьком Крейгом та директором заповідника[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Odd couple make friends in Kenya (англ.) . news.bbc.co.uk. 6 січня 2005 року. Процитовано 13 березня 2015 року.
  2. Бегемота назвали Оуеном на честь його рятівника
  3. На суахілі «Mzee» означає «Стара мудра людина»
  4. а б Hippo and Tortoise Pals May Find Three's a Crowd (англ.) . news.nationalgeographic.com. 5 січня 2006 року. Процитовано 13 березня 2015 року.
  5. Isabella Hatkoff, Craig Hatkoff, Dr. Paula Kahumbu (2005). Owen & Mzee : the true story of a remarkable friendship (PDF) (англ.) . Процитовано 13 березня 2015 року.

Посилання[ред. | ред. код]