Оверлорд (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Оверлорд
англ. Overlord
Жанр воєнний фільм, горор, бойовик, науково-фантастичний фільм і фільм-трилер
Режисер Джуліус Ейверіd
Продюсер Джефрі Джейкоб Абрамс і Lindsey Weberd
Сценарист Біллі Рейd і Марк Сміт[d]
У головних
ролях
Ваятт Расселл
Пілу Асбек
Бокім Вудбайн
Єн Де Кескер
Джейкоб Андерсон
Елен Кардона
Оператор Лорі Роузd і Фабіан Вагнерd
Композитор Джед Керзелd
Кінокомпанія Paramount Pictures і Bad Robot Productions
Дистриб'ютор Paramount Pictures (США)
B&H (Україна)
Тривалість 110 хв.
Мова англійська
Країна  США
Рік 2018
Дата виходу 22 вересня 2018 (Fantastic Fest)
8 листопада 2018 (Україна)
Кошторис $38 млн
Касові збори 41 700 000 $
IMDb ID 4530422
overlordmovie.com

«Оверлорд» (англ. Overlord) — американський фільм жахів 2018 року режисера Джуліуса Ейвері.

Сюжет[ред. | ред. код]

Події стрічки відбуваються у червні 1944 року, підчас Другої світової війни, напередодні операції «Оверлорд». Кілька літаків з американськими десантниками з 506-го полку 101-ї повітрянодесантної дивізії вирушають із завданням знищити в маленькому французькому містечку вежу над церквою, в якій німці влаштували центр створення радіоперешкод. Літаки знищує німецька ППО і більша частина десантників гине, проте чотирьом десантникам вдається опинися у тилу ворога - це досвідчений капрал Форд, рядовим 1 кл. Еду Бойс та Лайлу Тіббетту і рядовому-фотографу Мортону Чейзу. Вибравшись з мінного поля в лісі, вони виявили дивні тіла, які більш нагадують останки якоїсь моторошної потойбічної істоти.

Пробираючись до містечка, вони зустрічають місцеву француженку Хлою, яка вночі проводить їх до свого будинку, де вона живе з маленьким братом Полем і важко хворою тіткою. Батьків Хлої розстріляли німці. Група готується виконати свою місію і капрал посилає Тіббетта і Чейза на розвідку. Бойс тим часом підходить до кімнати, де знаходиться тітка Хлої і бачить, що її тіло повністю спотворено, як каже Хлоя, це після того, як німці забирали її на якийсь час в будівлю церкви.

Поки Форд і Бойс ховаються в будинку, до Хлої приходить гауптштурмфюрер СС Вафнер, який намагається схилити її до сексу з ним, погрожуючи, що в іншому випадку він відведе її брата туди, де побувала їх тітка. Побачивши домагання Вафнера, Бойс спускається вниз і направляє на нього гвинтівку, а потім за допомогою Форда зв'язує німця. Щоб прискорити відправлення на завдання, Форд відправляє Бойса за Тіббеттом і Чейзом.

Підчас пошуків товаришів Бойс підходить до церкви і бачить, як звідти виносять спотворених людей і спалюють їх тіла. Тікаючи від переслідуючого його пса, Бойс забирається у вантажівку з мертвими тілами німецьких солдатів, яка прямує до будівлі церкви. Там Бойс вибирається з машини і блукає по будівлі, виявляючи в ньому безліч підземних приміщень. Він розуміє, що німці влаштували тут лабораторію, де проводять досліди над людьми, в тому числі вводячи їм якусь червону сироватку. Серед людей, яких готують до експериментів, Бойс знаходить свого сослуживця, Джейкоба Розенфельда, якого німці взяли в полон після аварії літака. Бойс звільняє Джейкоба, добираючись з ним до будинку Хлої де і розповідає про побачене.

Капрал Форд б'є Вафнера, намагаючись дізнатися про лабораторію німців, але той мовчить, кажучи лише, що людям там «дають нову мету». Нарешті, Форд і його група збираються вийти на завдання. Вважаючи, що Вафнер мертвий, Чейз розв'язує його, але той виявляється живий і вбиває Чейза. Згадавши, що в лабораторії німці за допомогою сироватки «оживляли» мерця, Бойс уколює захоплену з церкви сироватку Чейзу, який також оживає і демонструє нелюдську силу, а потім нападає на сослуживців. Вафнер коментує перетворення Чейза, кажучи, що «тисячолітньому Рейху потрібні тисячолітні солдати»: стає зрозуміло, що сироватка служить знаряддям перетворення мерців на зомбі-суперсолдатів. В результаті сам Бойс вбиває Чейза, розтрощивши йому голову прикладом. Вафнер вибігає з дому, схопивши в якості заручника Поля. Форд, Тіббетт, Бойс, Джейкоб і Хлоя кидаються в погоню, щоб звільнити хлопчика і підірвати лабораторію і вежу.

Поки Джейкоб і Тіббетт розстрілюють німецький караул біля будівлі, Форд встановлює в приміщенні вибухівку, а Хлоя і Бойс шукають хлопчика в лабораторії. Вафнер, якому пострілом пошкодив обличчя, вколов собі сироватку, перетворившись в зомбі. Хлопчику рятує Тіббетт, який в свою чергу отримує поранення.

Вафнер насаджує Форда ребрами на гак і катує, Бойс який приєднується до них, намагається допомогти капралу. Насилу звільнившись, Форд вводить собі сироватку і вступає в сутичку з Вафнером. Бойс стріляє з пістолета у газовий балон, що призводить до вибуху, скидаючи Вафнера до ями. Капрал Форд замикає грати лабораторії, говорячи йому, що результати дослідів не повинні потрапити до своїх, і наказує йому залишити його і підірвати будівлю. Капрал підриває себе, разом з Вафнером і солдатами-зомбі, котрі ожили. Хлої, на яку також нападає зомбі, вдається залишити церкву. Бойс приводить у дію вибуховий пристрій і також рятується.

Починається висадка американців в Нормандії. Бойс, Тіббетт і Джейкоб відпочивають в таборі союзників і отримують призначення до нової частини. Американський десантний офіцер розпитує у Бойса, чи було щось незвичне у церкві, той відповідає, що ні.

Акторський склад[ред. | ред. код]

Актор Роль
Джован Адепо Ед Бойс рядовий 1 кл. Ед Бойс (десантник, викриває таємні нацистські експерименти)
Ваятт Расселл Льюіс Форд капрал Льюіс Форд (десантник)
Матильда Олів'є Хлоя Хлоя (француженка, що допомагає десантникам)
Джон Магаро Лайл Тіббет рядовий 1 кл. Лайл Тіббет (парашутист і снайпер)
Джанні Тауфер Поль Поль (брат Хлої)
Пілу Асбек Вафнер капітан Вафнер (гауптштурмфюрер СС)
Ієн де Кестекер Мортон Чейз рядовий Мортон Чейз (парашутист, фотограф)
Домінік Епплвайт Джекоб Розенфельд рядовий 1 кл. Джекоб Розенфельд (парашутист)
Джейкоб Андерсон Чарльз Доусон рядовий 1 кл. Чарльз Доусон
Бокім Вудбайн Ренсін сержант Ренсін
Єва Мадяр Симона тітка Симона (тітка Хлої)
Мег Фостер бабуся Хлої
Джозеф Квінн Грюнауер
Еріх Редман Шмідт доктор Шмідт (керівник нацистського експерименту)

Цікаві факти[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]