Огида (персонаж)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Огида
Історія
Видавець Marvel Comics
Дебют Tales to Astonish #90 1967 року
Автор(и) Стен Лі
Ґіл Кейн
Характеристики
Альтер его Еміль Блонський
Позиція Зло, нейтралітет
Вид Людина
Зріст 203 см (Огида)
175 см (Блонський)
Вага 445 кг (Огида)
90 кг (Блонський)
Псевдоніми Агент Р-7, Розорювач світів
Місце народження Загреб
Громадянство США США
Актор Тім Рот і Рон Перлман
Команди й організації
Армія США
Союзники
Союзник груп Огиди і Забуті, Носоріг, Лідер, агент Повелителя Галактики і МОДОКа
Вороги
Галк, Червоний Галк
Особливі сили
  • Надлюдська сила, швидкість, витривалість, спритність і стійкість
  • Адаптація до ворожого середовища
  • Регенерація
  • Імунітет до всіх отрут, хвороб і токсинів
  • Досвідчений шпигун
  • Досвідчений рукопашний боєць

Огида (англ. The Abomination), справжнє ім'я Еміль Блонський (англ. Emil Blonsky) — вигаданий суперлиходій з коміксів американського видавництва Marvel Comics. Персонаж вперше з'явився у Tales to Astonish #90 (квітень 1967), він був створений сценаристом Стеном Лі та художником Ґілом Кейном, з концепцією бути суперником Галка.

Дебютувавши під час Срібного столітті коміксів, персонажа Огиду зображали у різних продуктах Marvel, як-от аркади, відеоігри, анімаційні телесеріали, а також товарах, наприклад: фігурках і торгових картах; також персонаж з'являється у фільмі Кіновсесвіту Mavrel «Неймовірний Халк» 2008 року, де його зіграв Тім Рот.

У 2009 році Огида отримав 54-е місце у "Найвеличніших лиходіїв коміксів всіх часів" за версією IGN.

Історія[ред. | ред. код]

Стен Лі спочатку обрав ім'я "Огида", яке, на скільки він знав, не належало жодному іншому персонажу, перш ніж задуматися про походження і зовнішності персонажа. Лі згадав, що він просто сказав художнику Ґілу Кейну: "зроби його більшим й сильнішим за Галка, і ми будемо з ним дуже веселитися."

Еміль Блонський вперше з'явився у серії Tales to Astonish, де був представлений як агент КДБ і шпигун, який став Огидою після того, як свідомо зазнав впливу більшої кількості того ж гамма-випромінювання, яке перетворило Брюса Беннера в його альтер его (Галк), використовуючи машину, яку Беннер планував використовувати для самогубства. У своєму першому появі Блонський став великим лускатим гуманоїдом, навіть сильнішим за Галк. Відповідно до побажань Лі, персонаж переміг Галка в їх першому бою.

Персонаж був показаний у багатьох серій Marvel, поступово переходячи від бездумного дикого звіра до майстра-інтригану, до замученої душі і, нарешті, до розкаяного лиходія й випадкового захисника слабких, перш ніж він загинув у битві.

В інших медіа[ред. | ред. код]

Фільми[ред. | ред. код]

  • Тім Рот зіграв Еміля Блонського у фільмі Кіновсесвіту Mavrel «Неймовірний Халк» 2008 року, де він також робив захоплення руху й голосу для Огиди, що було змінено у цифровому вигляді. У сюжеті фільму Блонський є британським королівським морським піхотинцем російського походження, якого завербували до підрозділу Генерала Росса, що полює на Галка. Капітан Блонський хотів знову пережити дні своєї слави і зголосився на ін'єкцію зразка відтвореної сироватки супер солдата, яку колись розробляли разом з Беннером. Його фізичні дані покращилися, але Галк переміг його. Капітану ввели більшу дозу сироватки, але це тільки змусило Блонського жадати більше сили, тому він і змушує доктора Семюеля Стернс перелити йому кров Брюса Баннера, попри те, що доктор здогадався, що йому вже щось ввели й суміш з кров'ю Беннера може дати огиду. Мутувавши в Огиду, він лютує в районі Гарлем у Нью-Йорку, перш ніж бути переможеним Галком, який майже задушив його до смерті, але Бетті Росс переконала Галка зупинится і його передали генералу Россу. Згодом його відправили до кріосховища.
  • Під час інтерв'ю з Craveonline в грудні 2014 року Тім Рот розповів, що йому запропонували повторити свою роль в «Месники: Ера Альтрона», але плани провалилися під час підготовки виробництва.

Відеоігри[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]