Ода Нобутака

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ода Нобутака
яп. 織田信孝
Народився 22 квітня 1558
Помер не раніше 19 червня 1583
·сепуку
Поховання Noma-daibōd
Країна Японія
Діяльність самурай
Титул даймьо
Посада даймьо
Батько Ода Нобунаґа
Мати Q17224750?
Брати, сестри Tsuru-himed, Fuyu-himed, Току-хімеd, Ода Нобутада, Ода Нобукацу, Ода Хідекацу, Oda Katsunagad і Oda Nobutakad

Ода (Камбе) Нобутака (яп. 織田 信孝; 1558 — 19/21 червня 1583) — був самураєм і членом клану Ода. Він був прийнятий в якості глави клану Канбе, який правив середнім регіоном провінції Ісе, і тому його також називали Канбе Нобутака (神戸信孝).

Біографія[ред. | ред. код]

Третій син великого японського полководця Оди Нобунаги (1534-1582). Його матір'ю була наложниця на ім'я Сакасі (坂氏). Ода Нобунага змусив клан Камбе, який керував середньою частиною провінції Ісе, усиновити свого сина Нобутаку. Він прийняв нове ім'я — Камбе Нобутака (神戸信孝).

У 1568 році після завоювання провінції Ісе Одою Нобунагою Нобутака став главою клану Камбе і правителем замку Камбе біля сучасного міста Судзукі. Його старший брат Ода Нобукацу був усиновлений кланом Кітабатаке, який правив на більшій частині провінції Ісе.

У 1582 році Ода Нобутака був призначений батьком командувачем армії в підготовлюваної експедиції на острів Сікоку. Йому повинні були допомагати Нива Нагахіде і Цуда Нобусумі, а також старший брат Ода Нобуюкі. У червні того ж року Ода Нобунага був убитий в Кіото своїм повсталим воєначальником Акеті Муцухіде. Ода Нобутака рушив з Сакаї на Осаку, де умертвив Цуду Нобусімі (племінника оди Нобунагі), який був одружений на дочці Міцухіде. Потім Ода Нобутака прибув до провінції Сетцу, де приєднався до воєначальника Тойотомі Хідейосі, брав участь на його боці в битві при Ямадзакі.

На нараді в Кієсу Тойотомі Хідейосі, який отримав підтримку більшості генералів Оди Нобунагі, призначив главою роду Ода малолітнього Хеденобу (Самбосі). Ода Нобутака отримав у володіння провінцію Міно, в якій раніше правив його старший брат Ода Нобутада. Потім він вступив в союз з воєначальниками Сібатою Кацуіє і Такігава Кадзумасу і почав війну проти Тойотомі Хідейосі. У 1583 році Сібата Кацуіє був розгромлений Тойотомі Хідейосі в битві при Сідзугатаке, був блокований у своєму замку і змушений здійснити сепуку. Ода Нобукацу, союзник Тойотомі, обложив свого брата Оду Нобукату в замку Гіфу. Ода Нобутака змушений був капітулювати і здати фортецю. У червні 1583 року під тиском Тойотомі Хідейосі і Оди Нобукацу він здійснив ритуальне самогубство (сепуку).

Сім'я[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]