Одинаки (фільм, 1992)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Одинаки (фільм))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Одинаки
англ. Singles
Жанр романтична кінокомедія
Режисер Cameron Crowed[1][2][…]
Продюсер Richard Chewd і Cameron Crowed
Сценарист Cameron Crowed
У головних
ролях
Бріджит Фонда[1][2][…], Кемпбелл Скоттd[1][2][4], Кіра Седжвік[1][2][4], Метт Діллон[2][4], Sheila Kelleyd[2], Білл Пуллман[2][4], James LeGrosd, Ерік Штольц[2][4], Джеремі Півен[2], Том Скеррітт[2], Крістофер Мастерсон[5], Пол Джаматті[5], Cameron Crowed[5], Тім Бертон[5], Jim True-Frostd[6], Еллі Вокер[6], Пітер Гортонd[6], Віктор Ґарбер[6], Amy Hilld[6] і Дебі Мейзар[6]
Оператор Так Фудзимотоd
Композитор Paul Westerbergd
Кінокомпанія Warner Brothers
Дистриб'ютор Warner Brothers і Netflix
Тривалість 95 хв.
Мова англійська
Країна  США
Рік 1992
IMDb ID 0105415

«Одинаки» (англ. Singles) — американська романтична комедія 1992 року, знята сценаристом, співпродюсером та режисером Кемероном Кроу. У головних ролях знялися Бріджит Фонда, Кемпбелл Скотт, Кіра Седжвік та Метт Діллон. У фільмі представлені виступи кількох музикантів, які брали участь у гранжовому руху початку 1990-х у Сіетлі.

Фільм був розповсюджений Warner Bros. і вийшов у прокат 18 вересня 1992 року, отримавши в цілому позитивні відгуки критиків і помірний касовий успіх, зібравши понад 18 мільйонів доларів.

Сюжет[ред. | ред. код]

Фільм розповідає про мінливе романтичне життя групи молодиків в Сіетлі, штат Вашингтон, у розпал гранжового руху 1990-х років. Більшість героїв мешкають у багатоквартирному будинку, вивіска перед яким рекламує оренду «Одинаків» (однокімнатних квартир). Поділений на глави, фільм зосереджується на перебігу любовних романів двох пар, а також на любовному житті їхніх друзів і однодумців.

Сюжет фільму розгортається навколо Джанет Лівермор (Бріджит Фонда), офіціантки кафе-бару, яка прихильна до Кліффа Понсіє (Метт Діллон), амбіційного, але трохи усунутого гранж-рок-музиканта з вигаданої групи Citizen Dick (членів групи зіграли справжні музиканти гурту Pearl Jam). Інша сюжетна лінія — відносини Лінди Пауелл (Кіра Седжвік) і Стіва Данна (Кемпбелл Скотт), які вагаються у прихильності один одному. Ще одним головним героєм є Деббі Хант (Шейла Келлі), яка намагається знайти містера Райта.

Актори[ред. | ред. код]

Актор Роль
Бріджит Фонда Джанет Лівермор Джанет Лівермор
Кемпбелл Скотт Стів Данн Стів Данн
Кіра Седжвік Лінда Пауелл Лінда Пауелл
Шейла Келлі Деббі Хант Деббі Хант
Джим Тру-Фрост Девід Бейлі Девід Бейлі
Метт Діллон Кліфф Понсіє Кліфф Понсіє
Білл Пуллман Джеффрі Джемісон Джеффрі Джемісон доктор
Джеймс ЛеГрос Енді Енді
Девон Реймонд Рут Рут
Камило Галлардо Луїс Луїс
Еллі Вокер Пем Пем
Ерік Штольц мім
Джеремі Півен Даг Х'юлі Даг Х'юлі
Том Скеррітт Вебер Вебер мер
Пітер Хортон Джеймі Джеймі

Едді Веддер, Стоун Госсард і Джефф Амент грають учасників гурту Citizen Dick. У фільми також показані виступи груп Alice in Chains і Soundgarden. В епізодах можна побачити режисера Тіма Бертона та баскетболіста Ксав'єра МакДеніела в ролі самого себе. У другорядній ролі з'являється Пол Джаматті.

Роль Стіва Данна пропонували Джонні Деппу, але той відмовився[7].

Виробництво[ред. | ред. код]

Фільмування пройшло з 11 березня по 24 травня 1991 року[8]. Фільм був знятий у кількох місцях навколо Сіетла, таких як Gas Works Park, Капітолійський пагорб, оригінальна могила Джимі Хендрікса в Меморіальному парку Грінвуд у Рентоні та ринок Пайк-Плейс. Центральна кав'ярня, показана у фільмі, — це нині закритий готель OK Hotel. Житловий будинок із фільму розташований на північно-західному розі перехрестя E Thomas St & 19th Ave E. Концертні епізоди були зняті в барі RKCNDY, а виступ Alice in Chains знімали в нічному клубі Desoto[9].

Житловий будинок, який використовувався як основна сцена для «Одинаків».

Більшість гардеробу Метта Діллона у фільмі насправді належали басисту Pearl Jam Джеффу Аменту[10]. Під час створення фільму Амент підготував список назв пісень для вигаданої групи Citizen Dick. Кріс Корнелл погодився написати пісні для фільму, використовуючи ці назви, і «Sponman» стала однією з них. Акустичну версію пісні можна почути на фоні під час однієї зі сцен фільму. Пісня Citizen Dick «Touch Me, I'm Dick» є пародією на пісню «Touch Me, I'm Sick» місцевого гурту Mudhoney. На внутрішній частині обкладинки саундтреку до фільму зображено компакт-диск Citizen Dick зі списком треків на самому компакт-диску. Одна з пісень називається «Louder Than Larry (Steiner)», що є грою слів до назви альбому Soundgarden Louder Than Love.

Критичні відгуки[ред. | ред. код]

«Одинаки» мають 79 % схвальних відгуків в агрегаторі оглядів Rotten Tomatoes на основі 52 оглядів із середнім рейтингом 7/10. Критичний консенсус сайту звучить так: «Розумні, кумедні та привабливо неохайні, „Одинаки“ — це ясний погляд на сучасний роман, який одночасно є надійною капсулою часу епохи гранжу»[11].

Роджер Еберт з The Chicago Sun-Times схвально оцінив фільм, поставивши «Одинакам» три зірки з чотирьох і заявив, що це «не чудовий передовий фільм, і деякі його фрагменти можуть бути занадто метушливими для аудиторії, яка звикла до сюжетів із причинами та наслідками. Але під час фільму я часто посміхався… Легко любити цих персонажів і піклуватися про них»[12]. Тім Аппело написав у Entertainment Weekly: «За допомогою… розважливого, натуралістичного стилю Кроу передає ексцентричну привабливість міста, де на кожному розі проростають візки з еспресо, а діти в фланелевих сорочках можуть записувати платівки, які роблять їх мільйонерами»[13]. Проте в сіетлській газеті The Stranger були не дуже раді тому, що Кроу використав місцеву історію і «покладався на загальну модність нашого маленького міста та на зіркову силу кількох місцевих музикантів та акторів»[14].

Warner Bros. відразу ж спробували перетворити «Одинаків» в телесеріал. За словами Кроу, «Одинаки» надихнули створити телесеріал «Друзі»[15].

Саундтрек[ред. | ред. код]

Саундтрек Singles вийшов 30 червня 1992 року на лейблі Epic Records і став бестселером за три місяці до виходу фільму. Саундтрек включав музику ключових груп тогочасної музичної сцени Сіетла, таких як Alice in Chains, Pearl Jam і Soundgarden. Pearl Jam виконали дві раніше невидані пісні «Breath» і «State of Love and Trust». Alice in Chains записали для нього хітову пісню «Would?». Пісня Soundgarden «Birth Ritual» і сольна пісня Кріса Корнелла «Seasons» також з'являються в саундтреку. Пол Вестерберг із The Replacements написав дві пісні, а також партитуру до фільму. Нарешті, The Smashing Pumpkins зробили внесок до саундтреку у вигляді пісні «Down».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г http://stopklatka.pl/film/samotnicy-1992
  2. а б в г д е ж и к л http://www.imdb.com/title/tt0105415/
  3. а б http://www.filmaffinity.com/en/film170060.html
  4. а б в г д http://www.fotogramas.es/Peliculas/Solteros
  5. а б в г http://www.imdb.com/title/tt0105415/fullcredits
  6. а б в г д е ČSFD — 2001.
  7. Chacksfield, Marc (12 березня 2012). Cameron Crowe On Cusack, Cruise and Zoos. ShortList. Процитовано 8 жовтня 2021.
  8. Crowe, Cameron (1 жовтня 1992). Making the Scene: A Filmmaker's Diary by Cameron Crowe. Rolling Stone. Архів оригіналу за 19 серпня 2017. Процитовано 3 березня 2018.
  9. Singles (1992). American Film Institute. 1 жовтня 1992. Процитовано 3 березня 2018.
  10. Hajari, Nisid. «Northwestern Exposure» [Архівовано 2013-05-21 у Wayback Machine.]. Entertainment Weekly. March 5, 1993.
  11. Singles Movie Reviews, Pictures. Rotten Tomatoes. Процитовано 28 серпня 2013.
  12. Singles movie review & film summary (1992) | Roger Ebert.
  13. Appelo, Tim. «Seattle Night Fever» [Архівовано 2013-05-21 у Wayback Machine.]. Entertainment Weekly. September 18, 1992, p. 46.
  14. Cook, Matt (23 вересня 1992). Down in Front: Before and After Matrimony. The Stranger.
  15. DeRogatis, Jim. «As Crowe flies». Chicago Sun-Times. September 3, 2000.

Посилання[ред. | ред. код]