Окупація Сокотри (2018)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Окупація Сокотри (2018)
МісцеСокотра, Ємен
Результат захоплення острова Еміратами
Сторони
Ємен Ємен ОАЕ ОАЕ
Сили
невідомо 100-300 військових
Втрати
немає немає

Окупація Сокотри — вторгнення військ Об'єднаних Арабських Еміратів на острів Сокотра в 2018 році.

Перебіг подій[ред. | ред. код]

30 квітня 2018 року Об’єднані Арабські Емірати (ОАЕ) без попередньої координації з урядом Ємену[1] висадили 100 своїх військових на єменському острові Сокотра. Незабаром після приземлення, Збройні сили ОАЕ вигнали єменських солдатів з аеропорту Сокотра, і над усіма урядовими будівлями у Хадібо був піднятий прапор Еміратів.

Офіційний Ємен охарактеризував вторгнення як акт агресії проти Ємену, однак ніякого військового опору на архіпелазі не було[2].

Реакція[ред. | ред. код]

3 травня 2018 року сотні місцевих жителів вийшли на мітинг проти захоплення острова Еміратами, вимагаючи негайного виведення всіх іноземних військ з території архіпелагу. Проте вже 6 травня 2018 року у Хадібу, столиці архіпелагу, пройшов мітинг на підтримку ОАЕ.

Прем'єр-міністр Ємену Ахмед Обеїд бін Дагр заявив, що заняття ОАЕ морського порту та аеропорту на Сокотрі — необґрунтоване посягання на територіальну цілісність Ємену. МЗС ОАЕ у відповідь відзначило, що було здивовано цією заявою і звинуватило у спотворенні[3] інформації «Братів-мусульман», заявивши, що «збройні сили ОАЕ присутні на території всіх звільнених провінцій Ємену, в тому числі і на Сокотрі, в рамках операції коаліції, щоб підтримати легітимну владу Ємену в цей критичний момент в історії держави».

11 травня 2018 року Туреччина висловила стурбованість щодо цієї події. Міністр закордонних справ Туреччини заявив, що «ми уважно стежимо за недавніми подіями на острові Сокотра в Ємені. Ми стурбовані цими подіями, які створюють нову загрозу територіальній цілісності та суверенітету Ємену», і закликав усіх відповідних учасників поважати законний уряд Ємену та утримуватися від вжиття заходів, які можуть ще більше ускладнити ситуацію[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Anger in Yemen after UAE troops take over ‘alien’ island of Socotra. South China Morning Post (англ.). 7 травня 2018. Процитовано 28 квітня 2022.
  2. Yemen: UAE deployment to Socotra ‘act of aggression’. www.aljazeera.com (англ.). Процитовано 28 квітня 2022.
  3. UAE says military presence on Yemen's Socotra 'distorted'. www.yahoo.com (амер.). Архів оригіналу за 29 червня 2018. Процитовано 28 квітня 2022.
  4. Services, Compiled from Wire (11 травня 2018). Turkey concerned by Yemen’s territorial integrity after UAE’s Socotra move. Daily Sabah (амер.). Процитовано 28 квітня 2022.