Ковалишин Олег Ярославович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Олег Ковалишин)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Олег Ярославович Ковалишин
доброволець
Загальна інформація
Народження 18 серпня 1978(1978-08-18)
Київ
Смерть 23 травня 2014(2014-05-23) (35 років)
Карлівка
(загинув у бою)
Громадянство Україна Україна
Alma Mater Київський національний економічний університет
Псевдо Рейдер і Raider
Військова служба
Приналежність Україна Україна
Формування
Війни / битви
Нагороди та відзнаки
Орден «За мужність» ІІІ ступеня
Орден «За мужність» ІІІ ступеня
CMNS: Ковалишин Олег Ярославович у Вікісховищі

Оле́г Яросла́вович Ковали́шин (18 серпня 1978, Київ — 23 травня 2014, Карлівка, Донецька область) — стрілець добровольчого батальйону Донецької області «Донбас», псевдо «Рейдер», учасник російсько-української війни, доброволець. Активний учасник української Вікіпедії під ніком Raider. Загинув у бою.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився у м. Києві[1]. Проживав з батьками у Києві, 1995 року закінчив ЗОШ № 186, 2001-го — Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана, працював програмістом та аналітиком. У складі партій чи політичних організацій не перебував. Мав поганий зір, великий ступінь короткозорості.

Активний дописувач української Вікіпедії (псевдо Raider). Зареєструвався 4 квітня 2007-го, з осені того ж року почав активно писати статті. Входить до когорти найактивніших — зробив близько 20 тисяч редагувань. Започаткував майже 1000 нових статей. Писав статті на історичну тематику — про історію Стародавнього світу та середньовіччя, також про економіку, зоологію та ін. Для роботи над статтями намагався використовувати авторитетні друковані джерела, добував інформацію, якої не було в Інтернеті — для цього їздив до знаних бібліотек, де зібрав інформацію, зокрема — у бібліотеці ім. Вернадського. Так, зокрема, він працював над статтею про народи моря, котра отримала позначення «доброї статті». Вдосконалював статті інших авторів. Відвідував «вікізустрічі». Брав участь у роботі клубу історичної реконструкції «Вевериця», в селі Пересопниця відвідував місцевий історичний фестиваль.

Учасник Євромайдану, 19 лютого був поранений.

Російсько-українська війна[ред. | ред. код]

Військові нагороди Олега Ковалишина і Вікімеч

16 квітня 2014 року Олег у своєму блозі зазначив, що записався добровольцем у батальйон «Донбас». У батальйоні був стрільцем, другий стрілець мав подавати патрони до ручного кулемета Дегтярьова, але кулемет міг стріляти тільки одиночними пострілами, кожен патрон треба було прилаштовувати в канал ствола — диск був зламаний.

Підрозділ у бою біля села Карлівка потрапив у засідку проросійських бойовиків. Під час бою він вбив одного противника, але сам був важко поранений уламками від мінометної міни, здаватися відмовився. Був розстріляний бойовиками з підствольних гранатометів. Тоді ж загинули Микола Козлов «Матвій», Василь Архіпов «Дід», Олексій Мирошниченко «Федір» та Денис Рябенко «Рябий».

Докладніше: Бої за Карлівку

На 23 червня 2014 року не був похований — рідним і бойовим побратимам так і не вдалося знайти його тіло.

Без Олега лишилися батько та мама Галина Григорівна.

Нагороди[ред. | ред. код]

  • Орден «За мужність» III ступеня (12 березня 2021, посмертно) ― за особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народу.[2]

Вшанування пам'яті[ред. | ред. код]

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. За даними батальйону «Донбас», народився в Артемівську.
  2. Указ Президента України № 97/2021 від 12.03.2021 року «Про відзначення державними нагородами України». Архів оригіналу за 15 Березня 2021. Процитовано 15 Березня 2021. 
  3. У Києві вручили першу українську відзнаку для редакторів Вікіпедії. MediaSapiens. 7 червня 2021. Архів оригіналу за 7 Червня 2021. Процитовано 7 Червня 2021. 
  4. «Вікімеч». Українські редактори Вікіпедії вперше отримали нагороди (фото) // Главком. Архів оригіналу за 7 Червня 2021. Процитовано 7 Червня 2021. 
  5. Перша українська віківідзнака [Архівовано 8 Червня 2021 у Wayback Machine.] // Вікіновини

Посилання[ред. | ред. код]