Олена Кошарна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Олена Кошарна
Народилася 1969
Країна  Канада
Діяльність бізнесвумен
Alma mater Школа бізнесу Айвіd
Нагороди
орден «За заслуги» III ступеня ювілейна медаль «25 років незалежності України»

Олена Кошарна (Канада) — українська громадська діячка. Засновниця і Головна виконавча директорка Horizon Capital; членкиня Інвестиційного комітету фондів EEGF III, EEGF II, EEGF I. Виконавча віцепрезидентка Western NIS Enterprise Fund, фонду американського уряду розміром 150 млн доларів США.

Життєпис[ред. | ред. код]

Олена Кошарна народилася 1971 року в містечку Лондон (провінція Онтаріо) в Канаді в родині емігрантів з України. У неї є сестра-близнючка Катерина, а також брат Віктор. Пращури матері проживали в Кропивницькому, а батька — у Харківської області. Під час німецько-радянської війни її бабусі стали остарбайтерами, їх вивезли на роботу до Австрії та Німеччини. Батько Кошарної народився 1942 року на Донбасі, мати — наприкінці війни в австрійському Зальцбурзі. Аби не повертатись до тоталітарного СРСР після закінчення війни родина батька переїхала до Бельгії, а матері — до Венесуели. Доля звела батьків Олени в Канаді[1].

Закінчила в 1991 році Канадську Школу бізнесу Айві (англ. Ivey School of Business), де здобула диплом з відзнакою в галузі ділового адміністрування[2][3]. Почала працювати в Торонто в аудиторській фірмі Coopers & Lybrand. У 1993 році разом з бабусею Оленою вперше побувала в Україні. Повернувшись через три тижні до Канади, вона звільнилася з Coopers & Lybrand та переїхала до України. У грудні 1993 року влаштувалася на роботу до інвестиційного фонду Ashurst Technology, де пропрацювала п'ять років. У 1998 році Олена Кошарна разом з Оленою Вольською створили консалтингову компанію EBS. СЗ часом вона стала однією із найбільших аутсорсерів бухгалтерських послуг в Україні зі штатом понад 250 осіб.

Після знайомства з Наталією Яресько, яка очолювала американський фонд прямих інвестицій Western NIS Enterprise Fund, Олена Кошарна продала частку в EBS Олені Вольській і обійняла посаду фінансової директорки WNISEF. Олена Кошарна у 2006 році разом з Наталією Яресько, Джеффрі Нілом та Марком Івашком заснували інвесткомпанію Horizon Capital. Кошарна обійняла в ній посаду фінансової директорки. Horizon продовжив керувати портфелем WNISEF сумою $150 млн, а в 2006—2008 роках зібрав ще два фонди загальним обсягом понад $500 млн[1].

У липні 2020 року онлайн видання Emerging Europe.com, штаб-квартира якого знаходиться у Великій Британії і яке читають понад 2 мільйони людей, опублікувало рейтинг найкращих бізнес лідерок 2020 року європейських країн з економікою, що формується (Emerging Europe's Female Business Leader 2020), в якому пані Кошарна посіла друге місце[4].

Олена Кошарна є Головою Ради директорів Американської торговельної палати (ACC) в Україні[5] членкинею Дорадчої ради Конґресу Українців Канади[6]

Громадська діяльність[ред. | ред. код]

Олена Кошарна на волонтерських засадах працює віце-президентом Світового конґресу українців — організації, що опирається на 20-мільйонну українську діаспору по світу[1].

Нагороди та відзнаки[ред. | ред. код]

  • орден «За заслуги» III ступеня (2020)[7];
  • Відзнака Президента України — ювілейна медаль «25 років незалежності України» (22 серпня 2016) — за значні особисті заслуги у становленні незалежної України, утвердженні її суверенітету та зміцненні міжнародного авторитету, вагомий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, культурно-освітній розвиток, активну громадсько-політичну діяльність, сумлінне та бездоганне служіння Українському народу[8]
  • друге місце в рейтингу найкращих бізнес лідерок 2020 року європейських країн з економікою, що формується (Emerging Europe's Female Business Leader 2020)[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Гордієнко, Ольга (15 вересня 2020). На своїй землі. Як Олена Кошарна збирає з усього світу сотні мільйонів доларів для українського бізнесу. https://forbes.ua (укр.). Процитовано 21 листопада 2022.
  2. ОЛЕНА КОШАРНА. Засновниця та головна виконавча директорка Horizon Capital. https://forbes.ua (укр.). Процитовано 21 листопада 2022.
  3. ОЛЕНА КОШАРНА. Засновниця та головна виконавча директорка Horizon Capital. https://horizoncapital.com.ua (укр.). Процитовано 21 листопада 2022.
  4. а б Олена Кошарна посіла друге місце у рейтингу кращих бізнес лідерок 2020 року європейських країн, що розвиваються (Emerging Europe’s Female Business Leader 2020). https://horizoncapital.com.ua. 1 липня 2020. Процитовано 21 листопада 2022.
  5. Київський міжнародний економічний форум/Спікери
  6. UCC Advisory Council.(англ.)
  7. Указ Президента України від 22 серпня 2020 року № 341/2020 «Про відзначення державними нагородами України громадян іноземних держав»
  8. Указ Президента України від 19 серпня 2016 року № 336/2016 «Про нагородження відзнакою Президента України – ювілейною медаллю "25 років незалежності України"»

Посилання[ред. | ред. код]