Сула (птах)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Олуша)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сула
Сула блакитнонога (Sula nebouxii)
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Сулоподібні (Suliformes)
Родина: Сулові (Sulidae)
Рід: Сула (Sula)
Brisson, 1760
Види
Посилання
Вікісховище: Sula
Віківиди: Sula
EOL: 45509066
ITIS: 174697
NCBI: 32641
Fossilworks: 36639

Сула[1] або олуша (Sula) — рід морських птахів родини сулових (Sulidae). Містить 6 видів. Це великі птахи з довгими загостреними крилами та довгими дзьобами. Живляться рибою, пірнаючи з висоти та переслідуючи здобич під водою.

Поширення[ред. | ред. код]

Представники роду поширені у тропічних та субтропічних регіонах вздовж узбережжя морів.

Опис[ред. | ред. код]

Птахи мають обтічне тіло, довгі та вузькі крила. Міцний конічний дзьоб пристосований для утримання слизької здобичі. Лапи часто забарвлені в яскравий колір (блакитний або червоний).

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Морські птахи, що тримаються поблизу узбережжя і далеко у відкрите море не залітають. Трапляються зазвичай невеликими зграями по 10-100 птахів. Живляться майже виключно рибою, в основному оселедцевими. За здобиччю пірнають з висоти 15-30 м, складаючи крила. Під водою перебувають декілька секунд. Моногамні птахи. За винятком одного виду, гніздяться колоніями на островах, рідше на материкових скелях. Два види влаштовують гнізда на деревах і кущах. У кладці 2-3 яйця. Насиджують почергово обидва партнери. Насідних плям немає. Вони гріють яйця на плавальних перетинках, які до цього часу сильно товщають і рясно забезпечуються кров'ю. Пташенята вилуплюються голими та сліпими, потім покриваються світлим пухом. Виліт пташенят з гнізда відбувається у віці 12-20 тижнів.[2]

Класифікація[ред. | ред. код]

Історично до роду Sula відносили всіх представників родини. Згодом від роду відокремили роди Morus та Papasula. У роді Sula залишилось 6 видів:

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  2. Nelson, J. Bryan (2003): Gannets and Boobies. In: Perrins, C. (ed.): The Firefly Encyclopedia of Birds: 82–87. Firefly Books, Oxford.