Окуневська Ольга Іполітівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Окуневська Ольга Іполітівна
Народилася 3 вересня 1875(1875-09-03)
Яворів, Косівський район, СРСР
Померла 1960
Діяльність піаністка
Брати, сестри Окуневський Теофіль і Окуневський Ярослав

Ольга Окуневська (3 вересня 1875(18750903), Яворів, Косівський район, Івано-Франківська область — 1960) — українська піаністка.

Діяльність[ред. | ред. код]

Одна з перших популяризаторів творчості Миколи Лисенка в Галичині. У репертуарі Ольги Окуневської були твори таких композиторів як Василь Барвінський, Віктор Косенко, Людвиг ван Бетховен, Ференц Ліст, Петро Чайковський та інших. Акомпонувала Соломії Крушельницькій та М. Мещинському.

Родина[ред. | ред. код]

Народилася в патріотичній священничій родині.

Прадіда Ольги Окуневської звали Окунем, а шляхетське закінчення додав дід Адам-Данило.

У сім'ї священника та лікаря о. Іполита Окуневського (1833–1902) та Теклі (доньки священника Івана Кобринського), крім Ольги, було 4 дітей:

1875 року померла мати; дітей виховувала бабуся Ганна Кобринська. Діти росли в дружній, згуртованій атмосфері, їм змалку прищеплювали засади християнської моралі і національну свідомість.

Парафія у Радківцях була бідною, тож щоб забезпечити матеріально родину та вивчити дітей отець Іполит спочатку переїхав у с. Бросківці, а згодом став парохом (1869 — 1902) у Яворові поблизу Косова, де у його родині охоче гостювали Іван Франко, Михайло Коцюбинський, Леся Українка, Гнат Хоткевич, Ольга Кобилянська, Олександр Олесь та інші визначні діячі української культури.

Посилання[ред. | ред. код]