Олійніченко Петро Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Олійніченко Петро Іванович
Народився 8 березня 1935(1935-03-08)
Помер 6 березня 2019(2019-03-06) (83 роки)
Київ
Місце проживання Київ
Країна СРСР СРСР, Україна Україна
Національність українець
Alma mater Вінницький медичний інститут ім. М.І. Пирогова
Галузь медицина
Заклад Київський міський клінічний онкологічний центр
Науковий ступінь академік
Членство Нью-Йоркська академія наук
Відомий завдяки: онкологія, онкохірургія

Петро Іванович Олійніченко (8 березня 1935, с. Острійки Білоцерківського району Київської обл. — 6 березня 2019, Київ) — заслужений лікар України[1], лікар хірург-онколог вищої категорії[2] та лікар з організації і управління охороною здоров'я вищої категорії, академік Нью-Йоркської академії наук, перший генеральний директор і перший головний лікар Київського міського онкологічного центру.

Життєпис[ред. | ред. код]

Родина та молодші роки[ред. | ред. код]

Виріс в сім'ї вдови загиблого солдата Великої Вітчизняної війни (німецько-радянської війни) Івана Йосиповича Олійніченка. Успішно закінчив 10 класів сільської школи, але одночасно працював, щоб допомогати матері, брату та сестрі.

Після школи був призваний до рядів Радянської Армії, де відслужив 2 роки під Красноярськом. В той же час був капітаном команди з волейболу Сибірського військового округа. Через 2 роки служби матері надіслали подячний лист за виховання сина, а Петра Івановича за відмінну службу перевели у річну школу військово-повітряних сил у Смоленську. Через рік П. І. Олійніченко закінчив школу ВПС з відзнакою та демобілізувався.

Дружина - Потапова Тетяна Василівна (1939-2021) - лікар акушер-гінеколог, закінчила Вінницький медичний інститут ім.М.І.Пирогова у 1963р., була тривалий час завідуючою жіночої консультації у Київському пологовому будинку №3. Донька - Манжура Олена Петрівна - лікар-онкогінеколог, хірург, головний експерт ДОЗ м.Києва з онкогінекології, к.м.н., доцент кафедри онкології НУОЗ ім.П.Л.Шупика, завідуюча відділенням онкогінекології. Син - Олійніченко Геннадій Петрович - заслужений лікар України, к.м.н., лікар-абдомінальний хірург, онколог. Очолював Київський міський онкологічний центр у 2000-2011рр. Під керівництвом Г.П. Олійніченко на території онкоцентру було збудовано найсучасніший центр ядерної медицини з провідними апаратами ПЕТ/КТ та новий корпус для відділення паліативної допомоги.

Навчання[ред. | ред. код]

Після служби в армії вступив до Смоленського медичного інституту, після одного року навчання перевівся до Вінницького медичного інституту ім. М. І. Пирогова, який закінчив у 1963 році.

Професійний шлях[ред. | ред. код]

Медична діяльність П. І. Олійніченка розпочалася з 1963 року на посаді лікаря в Богуславській районній лікарні. В 1965 році був переведений в Озирянську лікарню на посаду завідувача хірургічним відділенням, а з 01.09.1965 р. по 28.10.1969 р. займав посаду головного лікаря Озирянської лікарні, яку відбудував та модернізував.

1969—1972 рр. — навчання в аспірантурі в Київському рентгено-радіологічному і онкологічному інституті, де він продовжує свою трудову діяльність як торакальний хірург-онколог до 1977 року, його професійна діяльність спрямована на онкологію.

З 1977 року по 2000 роки очолює Київський міський онкологічний центр (КМОЦ) та очолює онкологічну службу в місті Києві позаштатним головним онкологом Головного управління охорони здоров'я м. Києва. З ініціативи головного лікаря Петра Івановича Олійніченко 11.11.1977 р в структурі Київського міського онкологічного диспансеру було створене торакальне відділення. У 1990 році диспансер реорганізовано у Київський міський онкологічний центр і торакальне відділення увійшло в його склад.

Київський міський онкологічний центр[ред. | ред. код]

Спочатку Київський міський онкологічний центр був розташований в центрі міста Києва за адресою: пров.Георгіївський, буд.9, а в 1985 році за ініціативи П.І.Олійніченка було розпочате та в 1990 році закінчене будівництво нового комплексу онкологічного центру за адресою: вул.Верховинна, буд.69, який по маштабу та оснащенню не мав аналогів в Україні. Центр був збудований за індивідуальним проектом, офіційним головним консультантом якого був П.І.Олійніченко. Проект розроблено «ГіпроНДІздоров» та затверджено особисто П.І.Олійніченком в місті Москва, СРСР. Під керівництвом Олійніченка П.І. заклад по праву займав та на даний час займає місце одного з ведучих високоспеціалізованих закладів України, оснащений згідно світових стандартів. На базі КМОЦ постійно проходили навчання та стажування студенти медичних закладів та лікарі.

Під безпосереднім керівництвом П. І. Олійніченка було виконано:

  • Вперше в Україні були розроблені стандарти діагностики та лікування онкологічних хворих та стандарти радіологічного лікування онкохворих, які були затверджені в 1998 році, витримали два перевидання та лягли в основу Протоколів надання медичної допомоги за спеціальністю «Онкологія» (Наказ Міністерства охорони здоров'я України (МОЗ України) № 554 від 17.09.2007 р.)[3];
  • Вперше в Україні наказом МОЗ України № 208 від 30.12.1992 р. на базі Київської міської онкологічної лікарні (КМОЛ) була створена централізована цитологічна лабораторія;
  • Вперше в Україні серед спеціалізованих закладів практичної охорони здоров'я (онкологічних диспансерів) в КМОЛ було відкрито дитяче онкологічне відділення (Наказ Головного управління охорони здоров'я (ГУОЗ) м. Києва № 466 від 30.12.1998 р.);
  • Вперше в Україні лікарі КМОЛ почали тісно співпрацювати з пацієнтами в рамках громадських організацій «Амазонки»[4] та благодійного фонду «Здоров'я жінки та планування сім'ї»[5] з питань необхідності проведення онкомамографії і самостійного обстеження жінок на виявлення злоякісних онкологічних захворювань молочної залози та їх профілактики;
  •   Був заснований Благодійний фонд «Святого Володимира» для допомоги онкологічним хворим.
  • За роки керівництва самим головним досягненням стало впровадження надсучасного лікування онкологічних хворих згідно світових стандартів. Саме з того моменту з'явився вислів "Рак - не вирок!".

З 2000 року Олійніченко П. І. займав посаду заступника головного лікаря з хірургічної допомоги Київського міського онкологічного центру. В цей період приймав безпосередню участь в створенні на базі Київського міського клінічного онкологічного центру (КМКОЦ):

  •   Вперше в Україні, створення диспасерного відділення, до складу якого увішло 10 районних лікарів-онкологів (наказ ГУОЗ м. Києва № 145 від 13.04.2001 р.). Поєднання клінічної роботи в КМКОЦ та організаційної роботи в районі дозволило зробити спеціальність районного лікаря-онколога досить привабливою та швидко укомплектовати усі посади висококваліфікованими спеціалістами;
  • Вперше в Україні було створене відділення паліативної медицини (хоспіс) для надання медичної допомоги онкологічним хворим в термінальних стадіях (наказ ГУОЗ м. Києва № 147 від 13.04.2001 р.) на базі існуючого відділення реабілітації та відновлюючої хірургії, яке функціонувало з 1990 року. В січні 2008 року був відкритий окремий корпус відділення паліативної медицини (хоспіс) на території КМКОЦ, що дало змогу збільшити кількість ліжок стаціонару з 10 до 25 ліжок.

За роки роботи сумісно з іншими онкологічними закладами міста Києва та України Олійніченко П. І. підняв рівень онкологічної служби в Україні до  міжнародних стандартів з застосуванням новітніх технологій лікування злоякісних новоутворень, забезпеченням закладу новітньою радіологічною та лікувально-діагностичною апаратурою. Був ініціатором проведення науково-практичних заходів з обміну досвіду між усіма обласними онкологічними закладами України. Брав участь у міжнародному обміні досвідом та науковій роботі.

2000—2019рр — заступник головного лікаря з хірургічної частини та продовжував виконання найскладніших оперативних втручань при пухлинах легень, межистіння та грудної клітини на посаді лікаря-хірурга-онколога. Мав вищі кваліфікаційні категорії за спеціальностями: «Організація та управління охороною здоров'я», «Онкохірургія». Автор 46 наукових статей, 3 монографій та співавтор багатьох робіт з діагностики та лікування онкологічних захворювань.

Відзнаки[ред. | ред. код]

Вшанування пам'яті[ред. | ред. код]

Київський міський клінічний онкологічний центр імені Петра Олійніченка.[6]

12 липня 2023 року у Києві урочисто встановлено меморіальну дошку Петру Олійніченку.[7]

Фільми[ред. | ред. код]

Художньо-біографічний фільм "Петро Олійніченко. Дарувати життя" - 2010р., ДТРК "Україна"[1].

Згадка у документальному фільмі "Київський міський онкологічний центр" - 1993р., студія "Берегиня"[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Про присвоєння почесних звань України медичним працівникам. Офіційний вебпортал парламенту України (укр.). Процитовано 4 жовтня 2021.
  2. Торакальне відділення — Київський міський клінічний онкологічний центр. onko.com.ua (uk-ua) . Процитовано 4 жовтня 2021.
  3. Про затвердження протоколів надання медичної допомоги за спеціальністю "онкологія". Офіційний вебпортал парламенту України (укр.). Процитовано 4 жовтня 2021.
  4. Київська міська громадська організація «Амазонки». amazonki.kiev.ua. Процитовано 4 жовтня 2021.
  5. Благодійний Фонд. ЗДОРОВ’Я ЖІНКИ І ПЛАНУВАННЯ СІМ’Ї (укр.). Процитовано 4 жовтня 2021.
  6. П’ять скверів, дві вулиці та одна площа у Києві отримають нові назви. Офіційний портал КМДА - Головна (укр.). Процитовано 3 серпня 2023.
  7. Facebook. www.facebook.com. Процитовано 7 серпня 2023.