Олімпійський Мішка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Олімпійський Мішка на поштовій марці СРСР

Ведмедик Мі́ша (або просто Мі́шка) — талісман XXII Олімпійських ігор у Москві, що відбулися 1980 року. Талісман має вигляд антропоморфного ведмедя, який стоїть на задніх лапах та усміхається. Олімпійський Мішка створений московським ілюстратором Віктором Чижиковим.

Олімпійський комітет СРСР обрав талісманом ведмедя через те, що він є традиційним персонажем російського фольклору, який у казках та інших творах носить ім'я Мішка, Михайло, Михайло Потапич тощо. Як символ Олімпіади, Мішка втілював в собі ті якості, які притаманні спортсмену, наприклад, сила, наполегливість, сміливість та інше.

Історія створення[ред. | ред. код]

Конкурс на зображення ведмедя, талісмана московської Олімпіади-80, було оголошено у 1977 році. Серед поданих ескізів, журі організаційного комітету обрало ведмедя з посмішкою, що має пояс кольору олімпійських кілець — синій, чорний, жовтий, зелений та червоний — з пряжкою у вигляді цих кілець.

В кінці вересня Чижикову подзвонили і сказали: «Віктор Олександрович! Вітаємо — Ваш ведмідь пройшов ЦК партії!». А затвердили проект олімпійського талісмана Віктора Чижикова[1] 19 грудня 1977 року.

Велика фігура олімпійського ведмедика була виготовлена на українській хутряній фабриці у місті Жовті Води (тепер — ТОВ «Фабрика штучного хутра»). Гігантський гумовий Мішка під час церемонії закриття Олімпіади піднявся до неба на повітряних кулях під виконання пісні Лещенком.

Приватна компанія з ФРН уже восени 1980 року пропонувала продати гумову фігуру Мішки за 100 тисяч марок, але радянський уряд відмовив покупцям.

Олімпійський Міша в мультиплікації[ред. | ред. код]

Для того, щоб популяризувати Олімпіаду, радянські мультиплікатори мали завдання — знімати мультфільми, де буде згадуватися Мішка. Наприклад, «Велика естафета», «Ну, де ж Ведмежа?», «Хто отримає приз», «Привіт, Олімпіадо!», «Баба-Яга проти», «Олімпійський характер», «Метаморфоза», «Нокаут».

Мішка зустрічаються і в мультфільмі «Троє з Простоквашино» (1978), де Дядя Федор читає журнал «Мурзилка» з його зображенням на обкладинці.

В 13-му випуску «Ну, постривай!» (1980) Олімпійський Мішка дарує вовку та зайцеві приз — торт, який прикрашений шоколодними фігурками вовка та зайця.

Фотогалерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ОЛИМПИАДА-80 — СОБЫТИЕ ВЕКА — Авторский проект Алексея Чарыкова. Архів оригіналу за 4 вересня 2017. Процитовано 24 травня 2014.