Ом мані падме хум

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мантра в різних азіатських системах письма
Мантра «Ом Мані Падме Хум» написана тибетською.

Ом Мані Падме Хум (санскр. ॐ मणि पद्मे हूँ) — ймовірно, одна з найвідоміших мантр в буддизмі Махаяни (особливо характерна для ламаїзму), шестискладова мантра бодхісаттви співчуття Авалокітешвари. Часто її буквально перекладають як «О! Перлино у квітці лотоса[джерело?]. Мантра особливо асоціюється з Шадакшарі (Паном Шести складів) — втіленням Авалокітешвари і має глибокий сакральний зміст.

Ом мані падме хум (слухати)

Сенс[ред. | ред. код]

Молитовні прапори біля Тагонга, та Ом Мані Падме Хум

Ця мантра наділена безліччю значень. Всі вони зводяться до пояснення сенсу сукупності сакральних звуків складових її складів. Сама мантра рідко інтерпретується в значенні, обумовленому її буквальним перекладом.

Зокрема, Далай-лама XIV (Тензін Г'яцо) пояснює, що мантра уособлює собою чистоту тіла, промов і розуму Будди. Друге слово (мані - «перлина») співвідноситься з альтруїстичним прагненням до просвітління, співчуттям та любов'ю. Третє слово (падме - «квітка лотоса») співвідноситься з мудрістю. Четверте слово (хум) уособлює неподільність практики (методу) і мудрості.

Традиційно ця мантра широко і часто цитується тибетськими буддистами, тому що, на їхню думку, допомагає пробудити природу Будди, яка, згідно з Уттаратантрою, міститься у всіх створіннях.

Мантра, записана на камені поруч із палацом Потала, Лхаса, Тибет.

З книги Рам Даса «Це тільки танець»:

Існує багато значень у цієї мантри. Написана ціла книга про її сенси, автор якої лама Ґовінда. Один зі способів розуміння цієї мантри такий: ОМ означає Брахму, що знаходиться за межами всього, непроявленого. МАНІ дорогоцінний камінь або кристал, ПАДМЕ лотос, ХУМ серце. Таким чином, ось один з рівнів розуміння мантри: «Весь всесвіт подібний до дорогоцінного каменю або кристалу, розташованому в центрі мого серця або в серцевині лотоса, який є я; він проявлений, він світиться в моєму серці». Це один із способів інтерпретації мантри. Ви починаєте вимовляти ОМ МАНІ ПАДМЕ ХУМ і думаєте: «Бог в непроявленій формі подібний до скарбу в серцевині лотоса, проявленого в моєму серці». Ви робите це і відчуваєте мантру в серці, це один спосіб. Це найнижчий рівень розуміння мантри і роботи з нею. Це не що інше, як заміна одних думок у голові на інші.

Вимова[ред. | ред. код]

Ом Мані Падме Хум тибетською

Залежно від школи Буддизму мантра відрізняється вимовою.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]