Опанча

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Опанча́ (дав.-рус. япанча, япончица, від тюрк. япинджа, пор. тур. япунча[джерело?]) — широкий, довгий безрукавний плащ з товстого цупкого сукна східного походження[1]. Старовинний український верхній чоловічій і жіночій одяг халатоподібного типу, що був широко розповсюджений в Україні[2]. Мала вигляд широкого плаща, характерним для цього вбрання є гола шия і груднина[3].

В Україні[ред. | ред. код]

Опанчі уперше згадуються в «Слові о полку Ігоревім» (орьтъмами и япончицами, и кожухы начашя мосты мостити по болотомъ и грязивымъ мѣстомъ).

Шилася опанча зазвичай з одного або двох перегнутих по плечах довгих полотнищ домашнього сукна, чорного або сірого кольору. Опанча підперезувалася поясом і одягалася поверх інших видів вбрання, особливо в негоду чи в дорогу[4].

Традиційно виділяють два види опанчі; перший — дорожня з ведмежої вовни або грубого сукна, або святкова з дорогої матерії, підбита хутром для пишноти. Другий вид опанчі надягали, коли виїжджали верхи і красувалися перед народом. Вона робилася без рукавів і без дір для рукавів. Накидалася на плечі і застібалася на шиї ґудзиком або зав'язкою.

Накидаючи її на плечі, козак не тільки захищав себе від негоди, але й оберігав зброю і спорядження від вогкості. Також у поході під час привалу опанча служила козаку підстилкою і ковдрою, а накинута на встромлені у землю гілки, відігравала роль завіси або намету.

Інше[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Одяг «малоросійських» козаків: склад, походження, покрій, матеріали, функціональність, забезпечення. Друга половина XVII — перша третина XVIII ст. (ст. 221)
  2. Опанча - Українські традиції. traditions.in.ua. Процитовано 19 вересня 2016.
  3. Опанча - Публічний електронний словник української мови. ukrlit.org. Архів оригіналу за 12 травня 2016. Процитовано 19 вересня 2016.
  4. ОПАНЧА. Процитовано 19 вересня 2016.
  5. Що таке опанча |. y.zao.com.ua. Архів оригіналу за 11 вересня 2016. Процитовано 19 вересня 2016.

Посилання[ред. | ред. код]