Опера-балет

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Опера-балет (фр. opera-ballet) — музично-театральний жанр, що склався у Франції на рубежі XVII — XVIII століть і характерний для придворного театру («Королівської академії музики») цього періоду.

Елементи опери-балету були підготовлені у так званих придворних балетах (фр. ballet de cour) XVI століття, в комедіях-балетах, створених Жаном Батістом Люллі спільно з Мольєром, а також в балетах і операх самого Люллі. Як самостійний жанр, опера-балет представлений у творчості Андре Кардинала Детуша, Ж. Муре і Андре Кампра — «Галантний Європа» (1697), і особливо «Венеційські святкування» (1710).

Згодом жанр відживає. Проте в XIX і в XX століттях з'являються окремі зразки цього жанру, що представляють єдність хореографії та співу в рамках фантастичного або міфологічного вистави: «Торжество Вакха» Даргомижського (1848), «Млада» Римського-Корсакова (1890), «Народження ліри» Русселя (1925), та інші.

Елементи жанру[ред. | ред. код]

Подібно тематики «галантних свят» у французькій живопису рококо, опери-балети насамперед барвисті і декоративні. Вони складаються зазвичай з ряду картин (фр. entrees), сюжетно майже не пов'язаних, в яких розвинені танцювальні сцени поєднуються з аріями, речитатив ами, ансамблями та іншими оперними формами. Найяскравіші зразки опери-балету створені Жаном Філіпом Рамо — «Галантний Індія» (1735), «Свята Геби» (1739) — зробили в цей жанр високий драматизм ліричної трагедії, поглибив його декоративність, характерність.

Література[ред. | ред. код]

  • Ecorcheville J., De Lulli а Rameau 1690—1730, P., 1906;
  • Kretzschmar H., Geschichte der Oper, Lpz., 1919 (рус. пер. — Кречмар Г., История оперы, Л., 1925);
  • Masion P.-M., L'opera de Rameau, P., 1930;
  • Anthony J. K., French Opera-Ballet in the early 18th. century. Problems of definition and classification, «Journal of the American Musicological Society», 1965, v. 18, No 2, p. 197—206.
  • сторінка на сайті Belcanto.ru

Посилання[ред. | ред. код]