Оподаткування у Казахстані

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Основним законодавчим актом, що встановлює і регулює оподаткування в Казахстані, є кодекс Республіки Казахстан «Про податки та інші обов'язкові платежі до бюджету» (далі — «Податковий кодекс»). Податковий кодекс прийнято 10 грудня 2008 року, він вступив у силу з 1 січня 2009 року[1].

Історія[ред. | ред. код]

Казахстан проголосив суверенітет у жовтні 1990 року, після розпаду Радянського Союзу. Країна проголосила незалежність у грудні 1991 року. Основою податкового законодавства суверенної Республіки був Указ «Про податки з підприємств, об'єднань і організацій», виданий у 1991 році.

В подальшому у Казахстані прийнята класична система оподаткування з сукупністю податків, характерних для розвинутої ринкової економіки.

У 1995 році Президент Республіки Казахстан видав указ «Про податки та інші обов'язкові платежі до бюджету» (далі — «Указ»), який регулює податкову систему у Казахстані. Указ посилався на інструкції, які надаються для отримання конкретної інформації по кожному з податків.

У 2002 році Кодекс Республіки Казахстан «Про податки та інші обов'язкові платежі до бюджету» («2002 Податковий кодекс») вступив у силу. Податковий кодекс є більш загальним правовим актом, ніж Указ. Податковий кодекс регулює відносини між державою і платником податків і передбачає процедури обчислення і сплати податків.

У 2008 році президент республіки оголосив, що Республіці Казахстан потрібен новий Податковий кодекс, який повинен передбачати більш низькі податкові ставки і спрощені процедури податкового адміністрування. У підсумку, 10 грудня 2008 року прийнято кодекс Республіки Казахстан «Про податки та інші обов'язкові платежі до бюджету» («Податковий кодекс»). Кодекс набув чинності 1 січня 2009 року.

У 2017 році прийнято (другий за рахунком) новий Податковий кодекс.

Види податків[ред. | ред. код]

Корпоративний податок на прибуток Ставка корпоративного прибуткового податку становить 20 % у 2010 році для юридичних осіб-резидентів і юридичних осіб-нерезидентів, що діють у Казахстані через зареєстроване постійне представництво (для нерезидентів податок на прибуток нижче).
Податок на додану вартість Ставка податку на додану вартість становить 12 % і застосовується до товарообігу у Казахстан і імпорту товарів і послуг у Казахстан. Порогом обороту для реєстрації як платника податку на додану вартість є 38,190,000 тенге або приблизно € 195,000. Експорт товарів обкладається по 0 % ставкою податку на додану вартість.
ПДФО Прибутковий податок становить 10 % для резидентів і 20 % для нерезидентів.
Соціальний податок Ставка соціального податку сплачується юридичними особами та становить 3 % від зарплати
Податок на прибуток Податок на прибуток у розмірі 15 % повинен бути оплачений на чистий дохід після прибуткового оподаткування постійних представництв іноземних юридичних осіб, які здійснюють діяльність у Казахстані.
Прибутковий податок, утримуваний із джерела виплати Прибутковим податком, утриманим у джерела виплати, оподатковуються доходи нерезидентів із джерел у Республіці Казахстан. Ставка податку становить 20 %. Для громадян ставка податку становить 20 %. Знижена ставка податку варіюється від 15 до 5 %.
Податок на майно Податок на майно поширюється тільки на будівлі. Податкова ставка — 1,5 % для юридичних осіб.
Акциз Акцизний податок відноситься до алкоголю (до 3 євро за літр), лікерів (до 2,5 євро за літр), тютюнових виробів (до 0,5 євро за штуку), бензин (до 25 євро за тонну), транспортних засобів з об'ємом двигуна понад 3 літрів (0,5 євро за кубічний сантиметр об'єму двигуна), виробленими у Республіці Казахстан або імпортованими у Казахстан.
Рентний податок на експорт Рентний податок застосовується до експорту сирої нафти, газового конденсату і вугілля. Ставка податку залежить від ринкової ціни сирої нафти і газового конденсату (від 0 % при ринковій ціні одного бареля становить $ 20 до 32 % при ринковій ціні за один барель $ 200 або вище).
Оподаткування надрокористування Податки на користування надрами включає податок на видобуток корисних копалин і податок на надприбуток. З вантажних автомобілів, отриманим як пай у результаті виходу з сільськогосподарського формування, податок становить 4 % від МРП із кожного кіловата потужності.
Транспортний податок Транспортний податок стягується на основі обсягу двигуна, маси автомобіля і кількості посадкових місць.
Земельний податок Земельний податок стягується з юридичних осіб, які мають земельні ділянки або права користування ним.
Інші податки Інші податки включають у себе, серед іншого, спеціальні податки для грального бізнесу.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Інструкція по роботі з кабінетом платника податків РК. Путівник підприємця РК.

Література[ред. | ред. код]

  • М. Р. Бобоєв, Н. Т. Мамбеталієв, Н. Н. Тютюрюков. Податкові системи зарубіжних країн: Співдружність Незалежних Держав. М .: Геліос АРВ, 2002. — 624 c.
  • Кодекс Республіки Казахстан «Про податки та інші обов'язкові платежі до бюджету» Алмати БАСПА, 2001 г.
  • 10 років Співдружності Незалежних Держав М: Статкомітет СНД, 2001 рік.

Посилання[ред. | ред. код]