Орден «Стара планина»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Орден «Стара Планина»)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Орден «Стара планіна»
Орден «Стара планина»
Країна Болгарія Болгарія
Тип Орден
Статус Вручається
На честь: Балканські гори
Нагородження
Засновано: 4 серпня 1966 року
Нагороджені:
Категорія:Кавалери ордена «Стара Планина», d і Q124945893? (0)
Черговість
Старша нагорода немає
Молодша нагорода Орден «Святі Кирило та Мефодій»

CMNS: Орден «Стара планина» у Вікісховищі

Орден «Стара планина» (болг. Орден «Стара планина») — вища нагорода Республіки Болгарія. Ним нагороджуються політичні, громадські, спортивні чи інші діячі Болгарії та іноземних держав.

Положення про нагороду[ред. | ред. код]

Орденом нагороджуються:
  1. Болгарські громадяни — глави держави й уряду, міністри, політичні та громадські діячі, діячі культури, військовики та представники духовенства, які мають виняткові заслуги перед Болгарією.
  2. Іноземні громадяни — глави держав та урядів, міністри, політичні та громадські діячі, діячі культури, які мають виняткові заслуги у розвитку двосторонніх відносин з Болгарією та за розвиток міжнародного співробітництва, зміцнення безпеки й миру між народами, а також ті, хто має заслуги у справі захисту прав і свобод людини.

Історія[ред. | ред. код]

Орден «Стара планіна» було започатковано 4 серпня 1966 року Указом № 606 Президії Народних зборів для нагородження глав іноземних держав, прем'єр-міністрів, міністрів, дипломатів, політичних, культурних і громадських діячів, іноземних громадян та військових осіб, за зміцнення дружніх відносин з болгарською державою. Після скасування нагородної системи НРБ 21 березня 1991 року орден «Стара планина» не припинив свого існування, а перейшов в систему нагород Республіки Болгарія. Відповідно до Закону «Про ордени й медалі Республіки Болгарія» від 30 червня 1994 року, статут ордена був змінений: орденом нагороджуються як іноземні, так і болгарські громадяни за виняткові заслуги перед Республікою. Першими нагородженими громадянами Болгарії стали 27 гравців і тренерів національної збірної з футболу.

Опис[ред. | ред. код]

Ступені ордена «Стара планіна»:

  1. Орден «Стара планіна» може бути зі стрічкою чи без неї.

1. голови держав, прем'єр-міністри та, як виняток, громадяни Болгарії нагороджуються орденом Стара Планина з стрічкою; нагороджені також отримують зірку ордену;

2. міністри, дипломати, політичні діячі, діячі культури, військовослужбовці, представники духовенства, а також нагороджені іншими болгарськими та іноземними орденами нагороджуються орденом Стара Планина без стрічки.

  1. Орден «Стара планіна» зі стрічкою не має ступенів та носиться із зіркою.

1. орден має форму п'ятипроменевої зірки з золотими краями, покриту білою емаллю, що кріпиться поперечним бантом і золотим левом до білої стрічки з болгарським триколором на правій стороні; носиться через плече;

2. зірка ордену: на золотих променях — п'ятипроменева зірка з золотою облямівкою, покрита емаллю, посередині з кільцем з золотою облямівкою, покритим емаллю і написом «Стара планина»; носиться на грудях.

  1. Орден «Стара планіна» без стрічки має два ступені — 1-й та 2-й, і дві категорії — з мечами (для нагородження військовиків) та без мечів (для нагородження цивільних осіб).

1. перший ступінь: на срібних променях — п'ятипроменева зірка з золотою облямівкою, покрита емаллю, посередині з кільцем з золотою облямівкою, покритим емаллю і написом «Стара планина», прикріплена золотим левом до білої стрічки з болгарським національним триколором; носиться на шиї;

2. другий ступінь: на срібних променях - п'ятипроменева зірка з срібними краями, покрита емаллю, посередині з срібним кільцем і написом «Стара планина», прикріплена срібним левом до білої стрічки з болгарським національним триколором; носиться на шиї.

Знаки ордена[ред. | ред. код]

Особливості нагородження орденом зі стрічкою[ред. | ред. код]

Нагороджуються глави іноземних держав та урядів, і як виняток, громадяни Болгарії.

Орден носиться на плечовій стрічці із зіркою на грудях.

Відомі нагороджені[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Райс нагороджена вищою нагородою Болгарії разом із Хусейном та Чаушеску
  2. а б в г д е Сильвио Данаилов награжден высшей государственной наградой Болгарии | chess-news.ru. chess-news.ru. Архів оригіналу за 22 вересня 2020. Процитовано 15 серпня 2020.
  3. Порошенко и президент Болгарии обменялись орденами // ІнА «Українські Новини», 30.06.2016(рос.)