Орден Людвіга (Гессен-Дармштадт)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Орден Людвіга
нім. Ludwigsorden
Девіз нім. GOTT EHRE VATER LAND
(БОГ ЧЕСТЬ БАТЬКІВЩИНА)
Країна Велике герцогство Гессен
Тип орден
Статус не вручається
Нагородження
Засновано: 25 серпня 1807
Перше: 1807
Останнє: 1918
Нагороджені:
Категорія:Відзначені Орденом Людвіга (Гессен-Дармштадт) (45)
Черговість

CMNS: Орден Людвіга у Вікісховищі

Орден Людвіга (нім. Ludwigsorden) ― орден за заслуги, що існував у Великому герцогстві Гессен в 1807, 18311918 роках. Був найбільш почесним орденом великого герцогства. Орденом нагороджувалися особи за цивільні та військові заслуги, а Великий хрест нагороди призначався для людей із титулом князя і вище.

Історія[ред. | ред. код]

Орден був заснований указом великого герцога (до 1806 року ― ландграфа) Людвіга I 25 серпня 1807 року. 14 серпня 1831 року великий герцог Людвіг II проголосив статути ордена. Він став мати п'ять ступенів:

  • Великий хрест (нім. Großkreuz);
  • Командор першого класу (нім. Komtur I. Klasse);
  • Командор другого класу (нім. Komtur II. Klasse);
  • Лицар першого класу (нім. Ritter I. Klasse);
  • Лицар другого класу (нім. Ritter II. Klasse).

У 1853 році до орденського знаку додавалася золота, а з 1859 року — також і срібна медаль. У 1912 році великий герцог Гессен-Дармштадта Ернст Людвіг скоротив кількість класів, залишивши лише один клас для лицарів. Далі, Лицарський хрест 1-го класу вручався відтепер як Почесний хрест. В ознаменування 25-річного ювілею свого правління Ернст Людвіг в 1917 році засновує до ордену золотий ланцюг. Спочатку орденом Людвіга нагороджувалися як військові, так і цивільні особи, а також іноземці. З початком Першої світової війни він стає військовим орденом «За заслуги».

Опис[ред. | ред. код]

Орденський знак являє собою восьмикутний золотий хрест, покритий чорною емаллю, з червоно-золотою окантовкою. На червоному медальйоні хреста знаходиться латинська буква «L» — перша буква імені засновника. На білому із золотою окантовкою обідку медальйона знаходиться напис золотими літерами ― «нім. FÜR VERDIENST» (За заслуги). На зворотному боці хреста — девіз ордена в 4 рядки: «нім. GOTT EHRE VATER LAND» (БОГ ЧЕСТЬ БАТЬКІВЩИНА) на білому тлі, обрамлена лавровим вінком. Над хрестом — корона з п'ятьма дужками. Зірка Великого хреста восьмикутна, девіз «нім. GOTT EHRE VATER LAND» — золотом на чорному медальйоні, лавровий вінок на білому обідку медальйона. Зірка командора I класу в формі знака ордена, збільшеного до розмірів зірки, по кутах — срібні промені. Великий хрест носили на широкій стрічці від лівого плеча до правого стегна з восьмикутною нагрудною зіркою. Командори носили свій знак на шийній стрічці. Лицарі носили орден на лівій стороні грудей. Орденська стрічка була чорного кольору з широкими червоними смугами по краях.

Відомі володарі ордена[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Karsten Klingbeil: Orden 1700—2000 Band 1: Anhalt-Hohenlohe, Bastei-Verlag, Bergisch-Gladbach 2008, ISBN 978-3-00-022480-5. (нім.)
  • Maximilian Gritzner: Handbuch der Ritter- und Verdienstorden aller Kulturstaaten der Welt, Verlagsbuchhandlung Weber, Leipzig 1893 (нім.)
  • Václav Měřička: Orden und Auszeichnungen, Artia Verlag, Prag 1966 (нім.)