Орлова Тетяна Володимирівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Орлова Тетяна Володимирівна
Народилася 1 липня 1957(1957-07-01) (66 років)
Київ, Українська РСР, СРСР
Країна  СРСР
 Україна
Національність українка
Діяльність історик, викладачка університету
Alma mater Історичний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка (1979)
Галузь історія
Заклад КНУ імені Тараса Шевченка
Посада професор
Вчене звання професор
Науковий ступінь доктор історичних наук (2010)

Тетяна Володимирівна Орлова (нар. 1 липня 1957, Київ) — українська історикиня, фахівчиня в галузі всесвітньої історії, історії цивілізацій, публічної історії сучасної політичної історії країн світу, пострадянських країн, гендерних студій. Доктор історичних наук, професор кафедри історії світового українства Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Біографія[ред. | ред. код]

У 1974 р. закінчила київську спеціалізовану англійську школу № 57 із золотою медаллю. В тому ж році вступила на перший курс історичного факультету Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка, який закінчила у червні 1979 р. (диплом з відзнакою і правом викладання англійською мовою).

У грудні 1979 р. була прийнята на перший курс аспірантури історичного факультету, в серпні 1982 р. почала працювати асистентом на тому ж факультеті. З 1988 р. на посаді доцента.

У 2010 р. захистила докторську дисертацію «Жінка в історії України: історіографія ХХ-початку ХХІ ст.»

Підготувала 42 нормативні та спеціальні курси, які в різні роки читала на всіх гуманітарних факультетах. Серед них: «Всесвітня історія», «Історія цивілізацій», «Мегатренди світового розвитку», «Історія України», «Сучасна політична історія зарубіжних країн», «Історія сучасного світу», «Історія нових незалежних держав», «Альтернативна історія», «Історія української і зарубіжної культури», «Культурологія», «Країнознавство», «Проблематика засобів масової інформації», «Гендерна історія», «Сучасна політична історія країн світу та Україна», «Новітня політична історія України і суміжних земель», «Україна в контексті світової історії», «Україна в контексті європейської історії», «Україна в європейському цивілізаційному вимірі», «Іслам і суспільство на Близькому та Середньому Сході», «Іслам в сучасному світі», «Усна історія: теорія і практика», «Вступ до публічної історії», «Публічний виступ і міжкультурна комунікація», «Історія України в художньому кінематографі», «Паблік рілейшнз у професійній діяльності історика», «Іміджелогія», «Етика ділового спілкування» та ін.

Науковий доробок[ред. | ред. код]

Автор понад 340 наукових публікацій. Наукові інтереси лежать у площині всесвітньої та гендерної історії, історіографії.

Основні праці

  • Історія сучасного світу [Текст]: навчальний посібник. — К.: Знання, 2006. — 551 с. (перевидання у 2007, 2008)
  • Жінка в історії України (вітчизняна історіографія ХХ — початку ХХІ ст.) — К.: Логос, 2009. — 584 с.
  • Історія нових незалежних держав. Postsovieticum. — К.: Знання, 2010. — 487 с.
  • Всесвітня історія: Історія цивілізацій. — К.: Знання, 2012—446 с.
  • Країнознавство Туреччини: історія і сучасність. — К.: Логос, 2012. — 179 с.
  • Сучасна політична історія країн світу. — К.: Знання, 2013. — 677 с.; 2ге вид., доповнене і перероблене — К., 2017. — 944 с.
  • Історія пострадянських країн. — К.: Знання, 2014. — 502 с.
  • Росія: вчора, сьогодні, завтра? — К.: Логос, 2016. — 232 с.
  • Україна в європейському цивілізаційному вимірі: Курс лекцій. — Ніжин: видавець П.П. Лисенко, 2021. — 424 с.
  • Міжкультурна комунікація в публічній історії: Навчальний посібник для студентів історичних факультетів закладів вищої освіти. — К.: Видавничий дім "АДЕФ — Україна", 2022. — 112 с.

У 2014 р. професор Орлова Т. В. виступила організатором і науковим редактором фундаментальної праці «Історія в термінах і поняттях: довідник: навчальний посібник» (76,86 умов. друк. арк.), підготовленої до 180-річного ювілею Київського національного університету імені Тараса Шевченка колективом історичного факультету. Видання містить майже тисячу статей, які висвітлюють тенденції і явища політичної, економічної, соціальної, військової історії, історії міжнародних відносин, релігії, науки, культури, що мали і мають місце в усіх регіонах планети, а також основні визначення із сфери спеціальних історичних дисциплін.

Джерела[ред. | ред. код]