Орнек (орнамент)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Орьнек — кримськотатарський орнамент та знання про нього
Ornek, a Crimean Tatar ornament and knowledge about it [1]
Світова спадщина
Орьнек на малюнку Адавіє Ефендієвої (1920)
Країна Україна Україна
Тип Нематеріальна спадщина
Ідентифікатор 01601
Зареєстровано: 2021 (45 сесія)

CMNS: Орнек у Вікісховищі

Орьнек (крим. Örnek) — національний кримськотатарський орнамент, одне з найдавніших досягнень культури кримськотатарського народу. Орьнек та знання про нього у 2021 році було внесено до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства, який ведеться ЮНЕСКО[2] [3].

Особливості[ред. | ред. код]

Орнамент містить об'єднані в композицію дрібні елементи, переважно рослинного та геометричного характеру симетричного та асиметричного розташування. Основною символікою є зображення квітів і дерев у відтінках рожевого, зеленого, жовтого і синього кольорів[4].

Орнамент використовують як елемент декору національного одягу, взуття, головних уборів, а також у ювелірних прикрасах, на керамічному та металевому посуді, виробах з деревини, хатньому приладді, в оздобленні меблів, килимових покриттях.

Керамічна писанка з кримськотатарським орнаментом Örnek майстрині Марини Курукчі

Визнання[ред. | ред. код]

В лютому 2018 Орьнек було внесено до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України[5].

Орнамент як елемент нематеріальної культурної спадщини (НКС) України, було внесено до попереднього списку ЮНЕСКО для можливого включення його до репрезентативного переліку нематеріальної культурної спадщини людства[6]. 16 грудня 2021 року кримськотатарський орнамент Орьнек офіційно внесли до культурної спадщини ЮНЕСКО[3][7].

Розробка номінаційного досьє «Орьнек — кримськотатарський орнамент» була довгостроковою ініціативою кримськотатарської громадської організації «Алем»[8].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. * Назва в офіційному англомовному списку
  2. UNESCO - Ornek, a Crimean Tatar ornament and knowledge about it. ich.unesco.org (англ.). Процитовано 3 квітня 2022.
  3. а б Кримськотатарський орнамент Орьнек внесли до культурної спадщини ЮНЕСКО. Українська правда (укр.). Архів оригіналу за 16 грудня 2021. Процитовано 16 грудня 2021.
  4. Крымскотатарский орнамент признан культурным наследием Украины. crimea-news.info (рос.). Архів оригіналу за 20 лютого 2022. Процитовано 16 грудня 2021.
  5. Мінкультури включило Кримськотатарський орнамент ОРЬНЕК до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Міністерство культури України (укр.). Архів оригіналу за 19 лютого 2020. Процитовано 16 грудня 2021.
  6. Кримськотатарський орнамент включили до попереднього списку ЮНЕСКО. Укрінформ (укр.). Архів оригіналу за 24 липня 2020. Процитовано 16 грудня 2021.
  7. Кримськотатарський орнамент Орьнек внесли до списку спадщини ЮНЕСКО. РБК-Україна (укр.). Архів оригіналу за 16 грудня 2021. Процитовано 16 грудня 2021.
  8. Кримськотатарський орнамент «орьнек» включили до списку ЮНЕСКО. Укрінформ (укр.). Процитовано 3 квітня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]