Освіта в Сербії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Освіта в Сербії поділяється на дошкільну, початкову загальну, середню і вищу (університет). Вона знаходиться під контролем Міністерства освіти і науки Сербії

Університет в місті Крагуєвац

Поточна система освіти[ред. | ред. код]

Сербія є учасницею Болонського процесу, завдяки якому система освіти була модернізована відповідно до європейських стандартів, а також зазнала реорганізації. Установи дошкільної та початкової загальної освіти залишилися без змін. Університети розпочали пропонувати ступені бакалавра, магістра і доктора. Попередні дипломи були прирівняні до ступеня бакалавра і магістра.

Багатосторонні угоди[ред. | ред. код]

Виникнення системи освіти[ред. | ред. код]

В автономній Сербії в складі Османської імперії освітніх установ спочатку було мало.У 1835 році налічувалося 69 (з них 25 державні) шкіл, де навчалися 2283 людини[1]. У 1833 році була відкрита перша гімназія, а в 1838 році перший ліцей.

Система освіти до участі в Болонському процесі[ред. | ред. код]

Початкова освіта[ред. | ред. код]

Початкова школа у місті Деспотовац

Навчання починалося з дошкільної освіти, або з початкової школи. Діти йшли в початкову школу (серб. osnovna škola). Тривалість навчання становила 8 років і поділялася на 2 етапи:

  • Молодші класи (з 1 по 4)
  • Старші класи (з 5 по 8)

У молодшій школі учні розподілялися на класи у випадковому порядку. Заняття з усіх предметів, за винятком англійської, проводив один вчитель. Основні предмети, що вивчаються в молодших класах:

  1. Математика,
  2. Сербська мова,
  3. Образотворче мистецтво (уроки малювання),
  4. Музика
  5. Фізична культура,
  6. Світ навколо нас (вивчення природи),
  7. Факультативи.

Вивчення англійської мови починалося з 1-го класу. На цих уроках діти зазвичай вивчали пісні та деякі базові слова.

У старших класах діти вивчали нові предмети:

  1. З 5-го класу — Біологія, Географія, Історія, Іноземна мова (серед яких Французька, Німецька, Російська, Іспанська або Італійська мови) і технічні науки.
  2. З 6-го класу — Фізика
  3. З 7-го класу — Хімія та Комп'ютерна грамотність

Система оцінки знань була числова і використовувалася в молодших і старших класах початкової школи. Оцінки від 1 (найнижчий бал) до 5 (найвищий)::

  • 5 — відмінно відповідає американським A і A+
  • 4 — дуже добре відповідає американським B+ і A-
  • 3 — добре відповідає американським C і B
  • 2 — достатньо відповідає американським D і C
  • 1 — недостатньо відповідає американської F

Після закінчення 8-го класу початкової школи учень здійснював вибір — чи необхідно йому продовжити подальше навчання чи зупинитися на обов'язковій початковій школі.

Середня освіта[ред. | ред. код]

Математична гімназія в Сербії

Середні школи відповідали американським середнім школам і поділялися на 4 типи. Учень в залежності від своєї переваги та оцінок у початковій школі і результатів вступних іспитів міг відвідувати одну з шкіл:

  • Дві спеціальні школи для обдарованих учнів: Математична гімназія[1], яка приймає учнів з 11-12 років (тому гімназія є закладом початкової та середньої освіти) та Філологічна гімназія[sr][2].
  • Гімназія (серб. gimnazija) — тривалість навчання становить 4 роки і пропонує загальну і різносторонню освіту. Учень зазвичай вибирає напрямок навчання: мови, соціальні (серб. društveni smer), точні та природничі науки(серб. prirodni smer).
  • Школа (серб. stručna škola) — тривалість навчання становить 4 роки і пропонує навчання в декількох областях, при цьому учні все ще отримують різносторонню освіту.
  • ПТУ (серб. zanatska škola) — тривалість навчання складає 3 роки, без можливості продовження навчання і пропонує вузькоспеціалізовану освіту.

Вступні іспити, в основному, складаються з таких навчальних предметів як математика, сербська мова та література. Екзамени залежать від типу навчального закладу а також бажання учня здати той чи інший предмет.

Середні школи в Сербії мають спеціалізовані курси і підрозділи. Приклади: медична школа (курси: загальна медицина, фармацевтика тощо) ветеринарна школа, технічна школа, дорожня школа, школа економіки.

Більшість шкіл, на відміну від гімназій, мають спеціальні назви і можуть складатися з декількох (часом різноспрямованих) шкіл. Приклад: Біологічно-Технічна школа, Торговельно-Економічна школа, Дорожньо-Технічна школа.

Середня освіта в Сербії поділяється на 2 типи: чотирирічна і трирічна. Учень має право змінити курс або школу в будь-який час, якщо поточні і попередні курси (у початковій школі) дозволяють це зробити (або на підставі складання тестів з відповідних навчальних курсів).

Чотирирічний термін навчання — це базис для майбутнього отримання вищої освіти, оскільки після трирічного навчання учні не продовжують навчання в коледжі або університеті.

Приклади: курси у 4 річній школі: обчислювальна техніка, професійна електрика, медицина, професійна економіка, банківська справа.

Курси трирічного навчання: автослюсар, водопровідник, слюсар, слюсар-ремонтник, продавець.

Гімназія є винятком у системі освіти Сербії, оскільки після завершення навчання отриманні учень повинен продовжити навчання в коледжі, університеті, вищій школі. Випускник гімназії зі своїм дипломом може вступити в будь-який коледж (за результатами навчання та вступних іспитів), а випускник медичної школи, наприклад, не може піти в технічний університет, тому що він не пройшов необхідну навчальну програму.

Всі інші школи надають можливість відразу після завершення навчання розпочати кар'єру, наприклад: випускник медичної школи стає медичним братом (ветеринарної школи — ветеринарним медичним братом), школи економіки — банківським службовцем.

Також, діти в Сербії в початковій школі відвідують факультативи: релігію (серб. Veronauka) і суспільствознавство (серб. Građansko). Релігійне навчання — це заняття з вивчення релігії (ортодоксальне християнство), а суспільствознавство — це заняття, яке навчає як необхідно вести себе в суспільстві. У Сербії не було релігійних конфліктів між атеїстами і віруючими з часів комунізму, коли релігія (в Югославії були такі вірування: ортодоксальні, католицькі, іслам) була заборонена. Якщо батьки не хочуть не хочуть залучати своїх дітей до сербської ортодоксальної релігії, то вони можуть записати їх на факультативи з суспільствознавства. Обидва факультативи проводяться в один і той же час (учні розділені на дві групи).

Вища освіта[ред. | ред. код]

Вищі навчальні заклади приймають студентів на основі результатів навчання в середній школі та вступних іспитів:

  • Вища школа (серб. viša škola) — тривалість навчання складає 3 роки, відповідає німецькій Fachhochschulen[en] (Університети прикладних наук),
  • На факультетах (серб. fakultet) різних університетів (серб. univerzitet) і художніх академіях (серб. akademija umetnosti) (дивіться список університетів в Сербії) тривалість навчання складає від 4 до 6 років (докторантура 5-7 років) (один навчальний рік складається з 2-х семестрів — осіннього і весняного) та закінчується врученням диплома (дипломи вручаються на всіх рівнях навчання, але в школах вони називаються свідоцтво (серб. svedocanstvo).

Післядипломна освіта[ред. | ред. код]

Післядипломна освіта (серб. post-diplomsko obrazovanje) проходить після отримання Вищої освіти і пропонує спеціалізоване навчання для отримання ступеня Магістра і Доктора філософії

Вчені ступені і кваліфікації[ред. | ред. код]

  • серб. Diploma o završenoj srednjoj školi (свідоцтво про закінчення школи)
  • серб. Diploma Višeg Obrazovanja (диплом про закінчення коледжу або завершенні бакалаврату).
  • серб. Diploma visokog obrazovanja (диплом про закінчення університету)
  • серб. Magistar nauka або серб. Magistar umetnosti (ступінь магістра)
  • серб. Doktor nauka (доктор наук)

Джерела[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]