Оселедець під шубою

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Оселедець під шубою
Походження  СРСР
Час появи Кінець 1960-х - поч. 1970-х
Необхідні компоненти Оселедець, буряк, картопля, яйця, майонез, морква, цибуля ріпчаста
Схожі страви Мімоза

Оселедець під шубою (часто «шуба»)  оселедець в кожусі (Олег Чорногуз, «"Аристократ" із Вапнярки») — розповсюджений в країнах колишнього СРСР салат з філе оселедця, овочів, яєць і майонезу. Назву свою салат отримав завдяки тому, що дрібно нарізане філе оселедця і накладене на шар картоплі, поступово накривається шарами подрібненої цибулі, яєць, моркви та червоного буряка. Кожен шар ретельно перемазують майонезом. Прикрашують петрушкою, зеленою цибулею, кільцями моркви та притрушують подрібненим крутим жовтком. Іноді послідовність шарів може змінюватись, але останній шар завжди за червоним буряком. Подається як холодна страва. Часто готують на свята, особливо новорічні.

Масову популярність оселедця під овочевим кожухом в радянській кухні пов'язують з появою майонезу як продукту промислового виробництва в 1960—1970-і роки. А В. В. Усов наводить легенду винаходу «шуби» трактирником Аристархом Прокопцівим у голодному 1918 році, у якій слово «шуба» не має жодного стосунку до хутрового одягу, а є абревіатурою: «Шовінізму й упадку — бойкот і анатема». Але це не так, оскільки в англійському кухонному збірнику 1845 року знайшли рецепт шведського салату, у якому на дно тарілки викладаються смужки норвезького оселедця, а зверху риба покривається шарами буряка, картоплі, солоних огірків. Зверху все посипалося дрібно порізаними яйцями і не перемішувалося.

Веганська версія салату[ред. | ред. код]

Веганізована версія салату «Оселедець під шубою». Оселедець замінений морськими водоростями, яйця замінені авокадо, використовується майонез без яєць.

Із поширенням вегетаріанства почали готувати вегетаріанську «шубу». Оселедець заміняють морською капустою, а яйця — сиром або авокадо. Майонез використовується також вегетаріанський. На смак і вигляд страва дуже подібна.

У веганському варіанті цього салату майонез заміняється іншим білим соусом, що не містить продуктів тваринного походження.

Галерея зображень (найпоширеніший спосіб приготування)[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]