Основи психології (підручник)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Основи психології»
Обкладинка 1-го видання 1995 року
Автор О. В. Киричук, В. А. Роменець, Т. С. Кириленко, І. П. Маноха, В. М. Пискун, В. О. Татенко, Т. М. Титаренко
Країна Україна Україна
Мова українська
Тема психологія
Жанр навчальне видання
Місце Київ
Видавництво Либідь
Видано 1995—2006
Тип носія на папері
Сторінок 632
Тираж 40000 (загальний тираж)
ISBN 5-325-00815-3

«Основи психології» — навчальне видання із психології для вищих навчальних закладів за редакцією академіків Олександра Киричука, Володимира Роменця та інших.

Опис[ред. | ред. код]

У підручнику узагальнено історичний рух світової психологічної думки, поєднано філософський, власне психологічний та культурологічний підходи до наукового пояснення сутності психологічних явищ людського буття[1].

У першій частині підручника висвітлюються загальнонаукові теоретико-методологічні положення, які характеризують психологію як самостійну галузь наукового знання. Визначено специфіку предмету і методу психології, що окреслюють її змістові та формальні межі, перспективи розвитку. Здійснено історичний начерк розвитку психологічної думки та окреслено основні галузі психологічної науки, як частки загальнолюдської культури та змістової складової суспільного життя в конкретний історичний проміжок часу — сьогодення.

Друга частина підручника розкриває вчинковий принцип у тлумаченні змісту психічного. Він дає змогу поєднати у розкритті змісту психічного не тільки загальнопсихологічні, а й вікові, екзистенціальні та інші характеристики психологічних феноменів. Використана пояснювальна модель не пропагується як єдино можлива, вона подається як варіант, що не виключає побудову інших — споріднених чи принципово відмінних, але спрямованих до більш глибокого і детального висвітлення змісту психологічних явищ.

Третя частина підручника — це спроба подати модель психології вчинку, яка об'єднує досвід теоретизації та методичного вивчення психологічних явищ світу, набутий у різних напрямах філософської та психологічної науки: феноменології, екзистенціалізмі, онтологічно орієнтованій психології та філософії тощо. Обґрунтовано науково-психологічний метод, що поєднує засоби теоретичного та емпіричного дослідження вчинкових характеристик індивідуального буття людини.[2]

Підручник витримав 6 видань (1995; 1996; 1997; 1999; 2002; 2006), загальний тираж склав 40 000 примірників.

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

У 1995 році підручник визнано одним із кращих серед представлених на конкурс, організований Міністерством освіти України та Міжнародним фондом «Відродження» в рамках Програми «Трансформація гуманітарної освіти в Україні»[3].

У 2000 році відзначено Міжнародною премією імені Г. І. Челпанова 1 ступеня Російської академії освіти[сумнівно ][4].

У 2010 році Міністерством освіти і науки України видання було представлено на здобуття Державної премії України в галузі науки і техніки[3].

Критика[ред. | ред. код]

  • Українська письменниця та засновниця видавництва «Основи» Соломія Павличко критично висловилась стосовно підручника у частині відсутності в ньому істотного висвітлення ідей Фрейда, вчення психоаналізу[5].
  • Російський вчений Петро Мясоєд, проводячи паралелі з посібником Григорія Костюка (Психологія, 1968), стверджує, що новітнє українське видання хоч і радикально відрізняється від попереднього радянського, але в той же час свідчить про те, що «нова» психологія не має достатніх підстав для заперечення «старої»[6].

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • Основи психології: Підручник / За заг. ред. О. В. Киричука, В. А. Роменця. 6-те вид., стер. — К. : Либідь, 2006. — 632 с. ISBN 966-06-0410-6

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Інформаційний ресурс бібліотеки. Інновації. Суспільство: довід.-інформ. вид. / упоряд. М. Спиця, Г. Авраменко. — Вінниця: Вінницька ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва, 2004. — С. 85
  2. Основи психології: Підручник / За загал. ред. О. В. Киричука, В. А. Роменця. (Передмова)
  3. а б Державні премії-2010. Підручник «Основи психології». Комітет з Державних премій України. 2010. Процитовано 13 лютого 2020.
  4. Не стало відомого українського вченого, педагога і психолога, академіка НАПН України Олександра Васильовича Киричука
  5. Сучасність: література, наука, мистецтво, суспільне життя. — 2006. — Вип 1-4. — С. 93
  6. Мясоед П. А. О системах психологического знания (анализ новых учебников психологии) // Вопросы психологии. — 1998. — № 1. — С. 55-64(рос.)