Особняк Гольберга

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Особняк Гольберга
Країна  Україна
Розташування Харків
Дата заснування 1915
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Особняк Гольберга — триповерхова будівля в Харкові, побудована в 1915 році і належала купцеві першої гільдії Григорію Гольбергу . Перебуває за адресою вул. Гольдбергівська, 104. У пострадянський час в ньому розташовується санітарно-епідеміологічна служба Харкова[1][2]. Пам'ятка архітектури місцевого значення.

Історія[ред. | ред. код]

Будівля була побудована на вулиці Заїківській, довгий час перебувала в пустельній і малонаселеній місцевості. Розташований між Заїківкою і Левадою район був недалеко від центру, проте пустував через складнощі в сполученні. Лише в кінці XIX століття після будівництва кінно-залізної дороги місцеві ділянки почали представляти інтерес для покупців. Деякі з них придбала купецька сім'я Гольбергів, найуспішнішим з яких був Григорій Йосипович Гольберг. Саме він організував будівництво Трьохсвятительського храму і пожертвував на це чималу суму грошей. Коли будівництво церкви наближалося до кінця, навпроти неї Гольберг вирішив побудувати власний новий особняк[3].

Проект був доручений архітектору Віктору Абрамовичу Естровичу і витриманий в стилі романтичного модерну. Будівництво особняка було закінчено в 1915 році. Будівля з двох поверхів нагадувала середньовічний замок з циліндричною вежею біля входу, вертикальними віконними прорізами і підтримуваними консолями балконами. На кронштейні даху була фігура Георгія Побідоносця. На фасаді також розташовувалася скульптура Гермеса. Будівля розташовувалася за адресою: вулиця Заїківська, будинок № 104[4].

Після Жовтневої революції купець був змушений тікати з міста і його доля залишилася невідомою. Сама будівля використовувалася радянською владою для розміщення державних установ. Особняк залишився практично недоторканим і після Другої світової війни. Пізніше в будівлі розмістилася міська санітарно-епідеміологічна служба[5][6][7].

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. А. Ю. Лейбфрейд. Харьков: от крепости до столицы. Заметки о старом городе. — Folio, 1998. — 344 с.
  2. Александр Юрьевич Лейбфрейд. Архитекторы-евреи в Харькове: очерк. — Karavella, 2002. — 36 с.
  3. Особняк Гольберга в Харькове. zabytki.in.ua. Процитовано 8 березня 2021.
  4. Романтический особняк Купца Г. Гольберга. Харьков - куда б сходить? (рос.). Процитовано 8 березня 2021.
  5. Константин Кеворкян. Первая Столица: очерки, проза. — Фолио, 2007. — 472 с. — ISBN 978-966-03-3792-3.
  6. Прогулки по Харькову с Андреем Парамоновым. Григорий Гольберг: заводы, фабрики и храм. 2day.kh.ua. Процитовано 2021-3-8. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |description= (довідка)
  7. Качемцева Л. Романские и готические формы в архитектуре Харькова второй половины XIX — начала XX веков [Архівовано 2021-06-24 у Wayback Machine.]