Особняк на вулиці Грушевського, 95 (Хмельницький)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Особняк
Відділ Хмельницького обласного управління УМВС
49°25′06″ пн. ш. 26°58′55″ сх. д. / 49.418361° пн. ш. 26.982139° сх. д. / 49.418361; 26.982139
Країна Україна Україна
Місто Хмельницький
Тип будівля
Стиль модерн
Початок будівництва початок XX століття
Статус  Пам'ятка архітектури місцевого значення
Адреса м. Хмельницький, вул. Грушевського, 95

Особняк. Карта розташування: Україна
Особняк
Особняк
Особняк (Україна)
Мапа
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Особняк на вулиці Грушевського, 95 — житловий будинок з ресторанним магазином у місті Хмельницький, збудований на межі XIX–XX століть. Належав купецькій родині Журавльових. Пам'ятка архітектури місцевого значення.

Історія[ред. | ред. код]

Власники будинку невідомі. З кінця 1920 року в будинку перебував штаб 8-ї кавалерійської дивізії Червоного козацтва, про що нагадує меморіальна таблиця, встановлена у 1968 році. У 1919 році була заснована бригада Червоного козацтва під командуванням В. Примакова, з листопада того ж року її перетворили на 8-му кавалерійську дивізію. У липні 1920 року вона брала участь у боях проти спільної армії УНР та польських військ на території Поділля. 6 липня 1920 року прорвавши польсько-український фронт в районі Житомира, 8-а Червонокозача дивізія В. Примакова захопила Проскурів. Перебувала у місті до кінця вересня, відступивши після масштабного наступу армії УНР. Після встановлення на Поділлі радянської влади (листопад 192 року), 8-а Червонокозача дивізія поступово перебазувалася до Проскурова, у 1921 році була перейменована на 1-у Запорізьку кавалерійську дивізію Червоного козацтва. Дивізія перебувала у місті до 1941 року і була найбільшим військовим формуванням Проскурова у довоєнні роки. Командували дивізією В. Примаков, М. Дьомичев, С. Туровський, П. Григор'єв та інші. У повоєнні роки в будинку тривалий час розташовувався обласний комітет телебачення і радіомовлення, нині розміщується один з відділів УМВС.

Архітектура[ред. | ред. код]

Двоповерховий, цегляний, тинькований, витриманий у формах раціонального модерну. Г-подібний у плані, із домінуючою кутовою частиною, що має вигляд триповерхової башти з чотиригранним загостреним шатром. Фасад вздовж вул. Грушевського оздоблений суворим геометричним декором, під який гармонійно стилізовані рами вікон.

До того ж головний фасад має ризаліт, увінчаний трикутним фронтоном з круглим вікном і вписаною в нього дерев'яною п'ятипроменевою зіркою (встановлена у 1920-х рр.). Збудований особняк на початку XX століття. Архітектор невідомий.

Будинок є одним із найоригінальніших особняків старої міської забудови Проскурова, зберігся дотепер майже без змін.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]