Особняк на вулиці Грушевського, 97 (Хмельницький)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Особняк
Відділ УМВС у Хмельницькій області
вул. Грушевського, 97
вул. Грушевського, 97
вул. Грушевського, 97
49°25′05″ пн. ш. 26°58′55″ сх. д. / 49.418194° пн. ш. 26.982167° сх. д. / 49.418194; 26.982167
Країна Україна Україна
Місто Хмельницький
Тип будівля
Стиль Модерн
Початок будівництва Початок XX ст.
Статус  Пам'ятка архітектури місцевого значення

Особняк. Карта розташування: Україна
Особняк
Особняк
Особняк (Україна)
Мапа
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Особняк на вулиці Грушевського, 97 (місто Хмельницький) — житловий будинок рубежу XIX–XX століть. Пам'ятка архітектури місцевого значення.

Історія[ред. | ред. код]

Особняк є цікавим зразком забудови Проскурова наприкінці XIX — початку XX ст. та має цінність як частина історичного середовища району особняків, що сформувався в місті в районі вул. Комерційної (нині Грушевського) та Старобульварної (нині Гагаріна та Червоноармійська).

Нині тут міститься один з відділів УМВС.

Архітектура[ред. | ред. код]

Двоповерховий, цегляний, тинькований, у плані прямокутний. Витриманий у стилі модерн. На головному фасаді виокремлюється ризаліт, другий поверх якого має велике напівциркульне вікно та увінчує трикутний фронтон з оригінальним дерев'яним карнизом, що прикрашено схожим на штурвал колесом. На правому фланзі головного фасаду прибудований парадний вхід під двоскатним дахом. Деталі декору фасаду підкреслено пофарбуванням.

Див. також[ред. | ред. код]

Виноски[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Тимофеєва Л. О. Планування, забудова та економічний розвиток Проскурова в XIX — на поч. XX ст. // Наукові записки «Хмельницькому — 500». Хмельницький, 1993. — Вип. 1. — С. 3-18.
  2. Кур'яков О., Кульбаба Л. Міська архітектура Проскурова — Хмельницького // Місто Хмельницький в контексті історії України. Матеріали наукової конференції, присвяченої встановленню дати «1431 рік» датою найдавнішої згадки про Хмельницький в історичних документах / Ред. кол. Баженов Л. В. та ін. — Хмельницький, 2006. — С. 161–166.
  3. Єсюнін С. Прогулянка Проскуровом. Історичні нариси // Хмельницький: Хмельницький обласний краєзнавчий музей, 2008. — 160 с.
  4. Западенко І. «До основанья, а затем…» Стан пам'яток архітектури та містобудування у м. Хмельницькому. Підсумки громадського моніторингу // Хмельницькі краєзнавчі студії. Науково-краєзнавчий збірник. — Хмельницький, 2014. — Вип. 1. — С.88-95.