Осока носата

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Осока носата
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Однодольні (Monocotyledon)
Клада: Комелініди (Commelinids)
Порядок: Тонконогоцвіті (Poales)
Родина: Осокові (Cyperaceae)
Рід: Осока (Carex)
Вид:
Осока носата (C. rostrata)
Біноміальна назва
Carex rostrata

Осока́ носа́та[1] або осока́ зду́та[2][3] (Carex rostrata) — вид багаторічних кореневищних трав'янистих рослин родини осокових, поширений у Голарктиці.

Опис[ред. | ред. код]

Рослина колоніальна з довгим розгалуженим кореневищем. Стебла 25–80 см, іноді до 1 м завдовжки, до 2 мм завтовшки, із заокругленими кутами. Листя: базальні піхви коричневого кольору, іноді з рожево-червоним відтінком; листкові пластинки білувато-зелені, листя 1,5–4,5(7,5) мм завширшки. Найнижчий приквіток часто перевищує суцвіття. Суцвіття 10–30 см. Проксимальні (1)2–3 колоси маточкові, ≈ 20–150-квіткові, циліндричні; термінальні (1)2–4 колоси тичинкові. Маточкові луски 2,5–4,5(8,8) × 0,8–1,6 мм, часто зеленого або солом'яного кольору. Мішечки 3,5–6,5 мм, із дзьобом 1–1,5 мм. Приймочок 3. Сім'янки коричневі, симетричні, трикутні, гладкі. Вегетативно розмножується за допомогою кореневищ. Запилення відбувається вітром. Діаспори поширюються водою.

Поширення[ред. | ред. код]

Це поширений циркумбореальний вид Голарктики. Зростає майже у всіх європейських країнах, за винятком Португалії та Мальти; росте в більшості країн бореальної Азії до Корейського півострова; зростає в Гренландії, Канаді й на півночі США. Це характерним вид заводей у кислих болотах, хоча трапляється також в канавах, на вологих луках, у вологій лісистій місцевості й на берегах озер, ставків, річок і струмків, як правило, в оліготрофних або мезотрофних умовах.

В Україні зростає на низинних і перехідних болотах, на берегах стариць, озер, у придорожніх канавах — на всій території, звичайний (крім півдня Степу і Криму)[3].

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]