Остання трапеза

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Оста́ння тра́пеза (остання страва, англ. last meal) — особлива їжа, яку отримує засуджений до страти незадовго до виконання вироку. Меню останньої трапези зазвичай складається на замовлення засудженого (у розумних межах). Право на останню трапезу традиційно мають засуджені у більшості штатів США, які практикують смертну кару. Винятком є ​​штат Техас, в якому останню трапезу було скасовано у 2011 році, після того, як засуджений Лоуренс Рассел Брюер, зробивши дуже велике замовлення, навіть не торкнувся їжі[1][2]. Також штат Меріленд не передбачав останньої трапези для засуджених, а в 2013 році в цьому штаті страту було скасовано.

У багатьох штатах США, щоб уникнути необхідності виконувати надто екзотичні прохання засуджених, існують певні обмеження. Алкоголь здебільшого з кінця 1990-х років не допускається. У Флориді всі продукти мають бути придбані у місцевих магазинах, а їхня загальна вартість не повинна перевищувати 40 доларів[3]. У штаті Луїзіана вартість замовлення не має перевищувати 15 доларів.

Приклади останніх трапез[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Остання трапеза для приречених (фото). ipress.ua. Процитовано 4 травня 2023.
  2. Texas jails abolish last meals after uneaten banquet. BBC (англ.). 23 вересня 2011. Архів оригіналу за 24 вересня 2011. Процитовано 4 травня 2023.
  3. Death Row Fact Sheet. Florida Department of Corrections (англ.). Архів оригіналу за 12 червня 2008. Процитовано 4 травня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]