Острівна карликовість

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рівнинний аноа — карликовий буйвіл з Сулавесі
Скелет карликового слона з о. Крит

Острівна́ ка́рликовість — результат зменшення розмірів тварин (переважно ссавців) у ситуації, коли їхня популяція обмежена малим простором; переважно таке явище спостерігається на островах.

Загальна інформація[ред. | ред. код]

Сам по собі даний ефект протягом еволюції тварин проявлявся багато разів, від динозаврів до сучасних тварин та людей.

Існують кілька можливих механізмів, що забезпечують виявлення даного ефекту, і можуть діяти як поодинці, так і в комбінації. До них належать генетична відповідь на стресові умови довкілля, процес природного добору, в ході якого особини маленького розміру мають перевагу при виживанні в обмеженому просторі (що може виявлятись в кращому пристосуванні до ситуації нестачі харчових ресурсів та об'єму необхідних для життя сховищ) і т. ін.

Описані процеси (а також і інші прояви аномалій, пов'язаних з так званою «острівною генетикою» — специфічними генетичними ефектами в малих популяціях) можуть перебігати не тільки на островах, а і в умовах іншим чином ізольованих екосистем: в печерах, оазах посеред пустель, ізольованих долин в горах, і т.ін. Прикладом такого випадку є маленький зріст племен пігмеїв з лісів Центральної Африки, які розвивались в умовах обмежених харчових ресурсів та в ізоляції від інших людей, що обмежувало обмін генами.

Приклади[ред. | ред. код]

Нижче наведені відомі приклади прояву процесу острівної карликовості.

Викопні:

Сучасні:

Окрім тваринного світу, острівна карликовість може спостерігатись і серед рослин. Прикладом такого випадку є карликова секвоя.

Окрім острівної карликовості, екологічна ізоляція може викликати і протилежне явище — так званий острівний гігантизм. Це явище спостерігається у випадках, коли невеликі тварини, опиняючись на острові без своїх звичних ворогів, досягають великих розмірів. Прикладом такого явища є дронт — великий знищений людиною нелітаючий голуб з Маскаренських островів, попередниками якого були голуби звичайного вигляду.

Посилання[ред. | ред. код]