Осітнянко Андрій Петрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Осітнянко Андрій Петрович
Народився
Київ
Діяльність інженер
Alma mater Київський інженерно-будівельний інститут
Галузь містобудування
Заклад Київський національний університет будівництва і архітектури
Посада професор
Науковий ступінь доктор технічних наук
Нагороди знак Міністерства освіти і науки України «Відмінник освіти України»

Осітня́нко Андрі́й Петро́вич (2 листопада 1948, Київ – 18 листопада 2004, Київ) – український вчений, інженер-містобудівник, урбаніст, доктор технічних наук, професор, перший завідувач кафедри міського господарства Київського національного університету будівництва і архітектури (КНУБА).

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 2 листопада 1948 року в місті Києві.

В 1971 році закінчив з відзнакою Київський інженерно-будівельний інститут за спеціальністю «Міське будівництво», навчався в аспірантурі. 3 1974 року здійснював науково-педагогічну діяльність на кафедрі міського будівництва Київського національного університету будівництва і архітектури (КНУБА) як старший викладач, доцент, професор. В 1994-2003 роках був заступником декана факультету міського будівництва та заступником проректора з навчальної роботи Київського національного університету будівництва і архітектури (КНУБА).

В 2003 році взяв участь в організації і став першим завідувачем кафедри міського господарства Київського національного університету будівництва і архітектури (КНУБА).

Був членом двох спеціалізованих вчених рад з присудження вченого ступеня доктора наук при Київському національному університеті будівництва і архітектури (КНУБА) та Полтавському національному технічному університеті імені Юрія Кондратюка (ПолтНТУ).

Брав активну участь в заснуванні та видавництві науково-технічного збірника «Містобудування та територіальне планування» [Архівовано 7 листопада 2017 у Wayback Machine.].

Помер 18 листопада 2004 року. Похований в Києві на Берковецькому кладовищі.

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

В 1987 році захистив кандидатську дисертацію з систем автоматизованого проектування. В 2002 році захистив докторську дисертацію з містобудування та територіального планування на тему: «Оптимізація та управління територіальним розвитком міста» [Архівовано 5 листопада 2017 у Wayback Machine.].

Основні напрямки наукової діяльності – інформаційне моделювання складних містобудівних систем, управління територіальним розвитком міст, урбаністика, містобудівна економіка. Вперше в Україні розробив і запровадив навчальний курс з дисципліни «Урбаністика».

Публікації[ред. | ред. код]

Автор понад 100 наукових праць, в тому числі 1 монографії, 2 довідників з інженерної підготовки та захисту територій, 22 навчально-методичних праць.

Основні праці:

  • Справочник по проектированию инженерной подготовки застраиваемых территорий. / Под ред. В.С. Нищука. - К.: «Будівельник», 1983. - 192 с.
  • Автоматизация выбора проектных решений застройки и градостроительной оценки склоновых территорий. Дисс. ... канд. техн. наук. - К: КИСИ, 1987. - 181 с.
  • Інженерний захист та освоєння територій: Довідник / Під заг. ред. В.С.Ніщука. - К.: Основа, 2000. - 344 с.
  • Планування розвитку міста: Монографія. - К: КНУБА, 2001. - 460 с.
  • Оптимізація управління територіальним розвитком міста. Дис. ... докт. техн. наук. - К.: КНУБА, 2002. - 366 с.
  • Урбаністика: Конспект лекцій / Уклад.: А.П. Осітнянко. - К.: КНУБА, 2004. - 98 с.
  • Планування розвитку міста: Монографія. - К: КНУБА, 2005. - 385 с.

Відзнаки[ред. | ред. код]

Подяки від адміністрації університету, районної адміністрації та Київського міського голови.

Почесний знак Міністерства освіти і науки України «Відмінник освіти України».

Посилання[ред. | ред. код]

2 листопада 2008 року виповнилося б 60 років від дня народження професора Осітнянка Андрія Петровича (2.11.1948-18.11.2004) [Архівовано 16 березня 2022 у Wayback Machine.] Науково-технічний збірник «Містобудування та територіальне планування», вип. 31

Економіка міста: Конспект лекцій/ Уклад.: А.П. Осітнянко. - К.: КНУБА, 2004. - 98 с.

КАФЕДРА МІСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КНУБА

Містобудування та територіальне планування [Архівовано 7 листопада 2017 у Wayback Machine.]