Оумі-кубо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Оумі-кубо (яп. 小弓公方) — середньовічний японський титул володаря й самого володіння в провінції Сімоса. Назва походить від замку Оумі й титулу кубо. Правила гілка клану Асікаґа.

Історія[ред. | ред. код]

Протягом 1510-х років відбувається послабленням влади коґа-кубо. В результаті влада останніх суттєво скорочується. З одного боку, виснажує сили протистояння з родами Оґіґаяцу-Уесуґі, Імаґава, Ґо-Ходзьо, з другого боку, з 1520-х років влада кога-кубо дедалі більше стає номінальною, підмінюється фактичним пануванням клану Юкі. Тому з кінця 1510-х років відбувався розпад володінь кога-кубо.

За цих обставин у 1524 році Асікаґа Йосіакі, молодший син колишнього кога-кубоа Асікаґа Масаудзі, за підтримки даймьо Такеда Шінґена заснував власне правління. Такеда був зацікавленим в отриманні умовно-аконним прав на боротьбу за регіон Канто, створюючи підвладне правління кубо. З цього часу посади кога-кубоі оумі-кубо використовуються для прикриття боротьби кланами за панування в Канто.

Втім протягом свого життя Асікаґа Йосіакі зберігав значну владу. Він продовжив протистояння з родом Ґо-Ходзьо, уклавши союз з родом Сатомі. Але у битві біля Конодай їхнє військо зазнало нищівної поразки, в якій загинув Йосіакі та його син-спадкоємець Асікаґа Мотойорі. Внаслідок цього настав швидкий занепад оумі-кубо. Остаточно ліквідовано Тойотомі Хідейосі у 1590 році.

Оумі-кубо[ред. | ред. код]

  • Асікаґа Йосіакі (1524—1538)
  • Асікаґа Йорідзумі (1538—1590)

Джерела[ред. | ред. код]

  • Sengoku Biographical Dictionary. FWSeal & CEWest, 2005